CERTIFIKÁCIA V PREŠOVE

 

 

 

Riaditeľ  OZ Prešov Ing. Vaverčák Teodor 

preberá certifikát s logom FSC (Forest Stewardship Council)  

od zástupcu f. WOODMARK p. Kristiana Frieda

 

V zasadačke OZ Prešov sa dňa 18.12.2001 o 13,00 hod. konala milá ale aj významná udalosť pri príležitosti odovzdania prvého certifikátu pre LSR, š.p. OZ Prešov.

 

Vlastník práv na vydanie licencie, s ktorým bola uzavretá zmluva je f. WOODMARK, ktorého registrovaná adresa je Bristol House, 40 - 56 Victoria street, Bristol, BS1 6BY United Kingdom. 

Certifikát s logom FSC (Forest Stewardship Council, čo v preklade znamená Lesnú dozornú radu ) je platný po dobu 5 rokov pod podmienkou, že LSR, š.p. - OZ Prešov úspešne splní predložené podmienky do následného ročného monitorovacieho auditu.

Z nášho pohľadu sú to podmienky, ktoré v podstate robíme ale ich nedostatočne zverejňujeme, 
napr.

- vytvoriť mechanizmus pre potencionálne pripomienky a informovanosť miestneho obyvateľstva v rámci rozhodnutí o hospodárskom plánovaní,

- bude vytvorený systém monitoringu bezpečnosti pri práci v teréne, ktorý zaručí % dodržiavanie zákonom predpísaných noriem tak pre kmeňových pracovníkov, ako aj pre živnostníkov

- bude zanalyzovaný a zdokumentovaný rozsah poškodenia lesa …

Stratégia by mala zabezpečiť, aby zostal ročný etát ako aj aktuálne ťažené objemy v rámci celého závodu na trvalo udržateľnej úrovni.

Ďalších 15 podmienok a odporúčaní sme sa zaviazali splniť v horizonte najneskôr august 2002.

 

 

Vieme, že hlavným cieľom certifikácie je umožniť slovenskému lesníctvu a spracovateľom dreva prístup na nové trhy s drevom a produktmi z dreva a zabezpečiť si stabilné kontrakty. Potrebujeme udržať vysokú kvalitu lesného hospodárstva, ale hlavne to zviditeľniť vo svete, aby nás rešpektovali a verili, že skutočne hospodárime na úrovni a v zásadách trvalo udržateľného stavu lesa s rešpektovaním zásad ochrany životného prostredia.

Slávnostného aktu odovzdania sa zúčastnili zástupcovia štátnej správy okresného a krajského úradu, riaditeľ strednej lesníckej školy, riaditeľ školských lesov Cemjata, všetci vedúci LS a stredísk a pracovníci ústredia OZ Prešov. Za LSR, š.p. B. Bystrica Ing. Štubňa.


Ing. Teodor Vaverčák
riaditeľ