Vydarená a úspešná poľovnícka akcia

na OZ Bardejov

 

 

Na prelome roka sme ešte stihli zorganizovať poľovnícku akciu na diviačiu a škodnú zver pre zahraničných poľovníkov, ktorej úspešný výsledok sme čiastočne garantovali, ale nie natoľko, aký v skutočnosti bol. Dôvodom na optimizmus bola skutočnosť, že vlci sa do Čergovského pohoria nasťahovali na zimu vo väčšom počte a vo svorkách. Osobne sám som sa v sobotu 8.12.2001, pri rannej pochôdzke revírom Minčol II., stretol s 5-člennou svorkou. Dodnes ľutujem, že som v tej chvíli nemal so sebou filmovaciu kameru.

Akciu si objednal p. Mertins z Nemecka a zúčastnilo sa jej 9 poľovníkov, z toho 3 Fíni. Aj keď organizovanie poľovačky na vlkov je veľkou lotériou a v našich náročných terénoch pri vysokej snehovej pokrývke v mnohom závisí aj od kondičnej pripravenosti strelcov, neuveriteľné poľovnícke štastie mal práve jeden z Fínov, ktorý na jednom stanovišti ulovil dospelého vlka a kapitálneho diviaka. Priemerná dĺžka zbraní, meraná na vonkajšom obvode, dosiahla 18,1 cm a ich bodová hodnota 116,2 CIC bodov (strieborná medaila). Vlčia lebka má hodnotu 38,21 CIC bodov.

Na hostí urobili veľmi dobrý dojem všetky poľovnícke tradície a obyčaje, ktoré sme pripravili, vrátane pasovania a odovzdávania pasovacích listov, ako aj posledného honu na chate Vlčie. Veľmi nás však prekvapilo, že zahraničným poľovníkom tieto zvyky a tradície nič nehovorili a videli to 1-krát. Diskusia nemala konca a myslím, že foto i videodokumentácia, ktorú si hostia urobili, budú dobrou propagáciou úrovne poľovníctva v režijných revíroch nášho podniku, aj vo Fínsku. Už teraz máme predbežnú objednávku aj na nastávajúcu poľovnícku sezónu, predovšetkým na odstrel jeleňov v jelenej ruji, ale aj na podobnú akciu, akú sme zorganizovali teraz.

Akcia nám priniesla do pokladne závodu viac ako 100 tis. Sk. 

Text a foto: Ing. Štefan Beňa riaditeľ OZ