PRÁVNE OKIENKO


 

Novela Obchodného zákonníka

s účinnosťou od 1.1.2002

 

Dňa 5.decembra bola v Zbierke zákonov v čiastke 200, pod č. zákona 500/2001 Z.z. uverejnená rozsiahla novela Obchodného zákonníka účinná od 1.1.2002.

Vzhľadom na jej rozsiahlu úpravu chcem dnes upozorniť len na niektoré obzvlášť významné skutočnosti týkajúce sa života štátneho podniku. Rozsiahlejší výklad tejto novely bude vykonaný v ďalších číslach tohto časopisu .

Upozorňujem hlavne na tieto ustanovenia, ktoré sme povinní zabezpečiť okamžite:
- § 3a znie: "Každý podnikateľ je povinný na svojich obchodných listoch a objednávkach vyhotovených v písomnej alebo elektronickej forme uvádzať obchodné meno, sídlo alebo miesto podnikania , právnu formu právnickej osoby a identifikačné číslo, ak je pridelené. Podnikatelia zapísaní v Obchodnom registri, alebo v inej evidencii podnikateľov uvádzajú aj označenie registra, ktorý podnikateľa zapísal a číslo zápisu. Ak podnikateľ na svojich obchodných dokumentoch uvádza výšku základného imania, musí uviesť aj rozsah jeho splatenia."

- Chcem upozorniť hlavne na druhú vetu v § 3a vyznačenú v tomto článku hrubými písmenami a požiadať , aby jednotlivé odštepné závody , ako aj kompetentné odbory na generálnom riaditeľstve Lesov Slovenskej republiky, š.p. dali do súladu všetky doklady súvisiace s obchodnými listami a objednávkami s týmto ustanovením.

V praxi to znamená na dokumentoch vyššie uvedeného charakteru uviesť registrový súd , ktorý podnikateľský subjekt zapísal , ako aj číslo zápisu .Tieto zmeny je potrebné vykonať okamžite.

- Ďalej upozorňujem na ustanovanie § 28a, odst. 1 a najmä jeho písmeno e, ktoré znie: súčasťou zbierky listín je účtovná závierka a výročná správa zapísanej osoby, ktorej túto povinnosť ukladá zákon , prípadne auditorská správa spolu s menom , bydliskom fyzickej osoby alebo obchodným menom, sídlom a identifikačným číslom právnickej osoby a z evidenčným číslom zápisu overujúceho auditora v zozname auditorov.
Povinnosť plniť túto skutočnosť vo vzťahu k ochodnému registru nám ukladá ustanovenie § 40, odst.1 zákona , ktorý znie: 

"Akciová spoločnosť , spoločnosť s ručením obmedzeným, družstvo a štátny podnik ukladajú účtovnú závierku do zbierky listín po jej schválení príslušným orgánom a zverejňujú z nej údaje . Iná zapísaná osoba má túto povlnnosť len ak jej to ukladá osobitný zákon."

Túto skutočnosť uvádzame z dôvodu, že táto povinnosť sa bude týkať nášho štátneho podniku už v tomto roku po schválení účtovnej závierky zakladateľom a po vykonaní auditu.

JUDr.Ondrej Kmeťko