Vážení zamestnanci štátneho podniku ! 

 

 

Rok 2001 patrí minulosti a z našich vlaňajších zámerov ostali na spravodlivej riečici času teraz už len skutky. Tieto vstúpili do podnikovej histórie a  nie je ich už možné  zmeniť, napraviť, ani doplniť. Je ich však  potrebné vyhodnotiť, potešiť sa z úspechov a poučiť z chýb. Ešte pred tým, ako sa o to v  stručnosti pokúsim, cítim úprimnú potrebu vysloviť Vám, všetkým zamestnancom nášho podniku štátnych lesov, bez ohľadu na to, či sa Vaše pracoviská nachádzajú na pieskoch Záhoria, na flyši Zemplínu, na vápencoch Oravy, či sopečných výbežkoch Novohradu, všeľudské prianie zdravia, lásky a šťastia. Všetko dobré do nového roka, vážené kolegyne a  kolegovia !

 

Naša spoločná cesta v minulom roku nebola a ani  nemohla byť priama a ľahká. Činnosť podniku nemožno oddeliť od reálií doby a tie neboli jednoduché. Ako jeden z najväčších neúspechov vnímam fakt, že spoločnosť ešte stále veľmi váhavo pristupuje k skutočnému oceneniu životodarných funkcií lesov. Napriek tomu, že v tomto smere vynakladáme nemalé úsilie, stále to nestačí. Je to preto veľká výzva pre nás všetkých, osobitne pre vedenie podniku. V dôsledku toho, že nám štát nerefundoval ani preukázateľne vynaložené prostriedky do verejnoprospešných investícií, ostali hlavným zdrojom financovania širokej palety podnikových aktivít  tržby za vyrobené  drevo. Hoci podľa dosiahnutých čísiel môžeme byť spokojní, pretože všetky dôležité zámery a ciele podnik splnil, osobne aj na tomto mieste vyjadrujem s tým, čo sme dosiahli v oblasti speňažovania  dreva istú nespokojnosť. V tomto smere sme mohli a mali dosiahnuť viac. Moje poznatky hovoria, že napriek obrovskému finančnému potenciálu skrytom v kmeni každého vyťaženého stromu, pracovné výkony tých, ktorí o delení tohto kmeňa rozhodujú nie sú vždy stopercentné. To si pri našich povinnostiach, cieľoch a ambíciách jednoducho nemôžeme dovoliť !

 

Bolo by však veľmi nespravodlivé nevidieť v tejto chvíli to podstatné. Napriek zložitostiam doby sme dokázali spoločne naplniť ciele nielen v oblasti hospodárskej, ale aj v sociálnej. Nedávno som bol nechtiac náhodným svedkom nasledujúceho krátkeho útržku rozhovoru dvoch starších dám: „...ale tí sú v poriadku, obidvaja pracujú v štátnych lesoch....“. Viem, kadečo by mohlo a malo byť aj v sociálnej sfére nášho podniku ešte lepšie, no posolstvo toho náhodného rozhovoru charakterizuje dôležitú skutočnosť: Byť zamestnancom štátnych lesov má v očiach verejnosti hodnotu. Myslím si, že právom. Na druhej strane sa mi tlačí  otázka, či si naozaj každý náš zamestnanec túto nespornú výhodu naozaj zasluhuje.

 

Vedieť sa v tejto dobe včas a riadne postarať o všetkých zamestnancov, to iste nie je málo. V rámci finančných možností podniku tento trend zachováme aj v novej kolektívnej zmluve. Riešenie sociálnych otázok je v našom prirodzenom a trvalom záujme, pretože riadenie podniku sa naozaj nedá stroho obmedziť len na hospodársku sféru. Aj tu však ide o hľadanie cesty  medzi možným  a potrebným.

 

Uisťujem vás však, že ani pri tých najzložitejších obchodných, technických, či ekonomických rozhodnutiach na úrovni podniku sa nezabúda na ruky sadiace a ochraňujúce stromčeky, rúbajúce horu, ovládajúce páky techniky, či klávesnice počítačov. Vieme, že Vaše denné nespočetné pracovné rozhodnutia a jednania vyžadujú nielen odbornosť, ale vždy aj dôslednú prípravu a obyčajne, ak majú byť naozaj úspešné, sa nezaobídu aj bez vysokého osobného nasadenia. Nezabúdame a nebudeme zabúdať ani na tých, ktorý v statočnej lesníckej službe zodrali nejednu brašňu a dnes sú už na dôchodku.

 

Púhy okamžik silvestrovskej polnoci sa už prelial do nového roka a vy sa oprávnene pýtate, aký to rok bude. Na jeho koniec pochopiteľne nedovidieť ani z mojej stoličky, ale jedno je isté: Štátny podnik lesov si svoje miesto pod slnkom už našiel a  dokázal opodstatnenosť svoje trvalej existencie. Hlasy, ktoré by tento fakt radi spochybnili, sú hlasmi tých, ktorým je skutočný význam lesa a lesníctva veľmi, veľmi vzdialený!  Po rokoch vzniku a stabilizácie podniku, ktoré sú už za nami,  prichádza teraz rok nových impulzov. Do nášho firemného znaku si musíme všetci primyslieť nasledovné heslo: Dôsledné plnenie lesných hospodárskych plánov, vylučovanie neproduktívnych nákladov,  zvyšovanie tržieb na jednotku produkcie.  Neexistuje totiž v našom podniku ani jediná  pracovná pozícia z ktorej by sa aspoň niečo z tohto hesla nedalo ovplyvniť !  Nespytujte sa, prosím, kde a ako, to je totiž otázka pre Vás ! Určite ju v priebehu tohto roka každý z nás nejakým spôsobom dostaneme. Hľadajme preto odpoveď na ňu hneď a stále. Len tak, ak usporíme a zarobíme tam, kde je to možné, budeme mať dostatok tam kde je to nutné. Pre les a pre ľudí v lese.

 

Nielen chlebom je však človek živý. K pocitu spokojnosti potrebujeme aj poznanie, že náš život a práca má naozaj zmysel. „Byť lesníkom je šťastie“ hovorí lesnícka príručka našich starých otcov. Verím, že pravde ukrytej v tejto jednoduchej vete rozumie väčšina z nás. Pracovať v  stabilnej perspektívnej firme, ktorá má vo svojom poslaní výrobu základných ľudských potrieb - vody, vzduchu, pôdy, to je niečo, čo síce nemáme na výplatnej páske, ale čo nás v spoločnom podniku, hoci si to niekedy ani neuvedomujeme, veľmi obohacuje. Veď ak dnes ešte dorúbavame les, ktorý pre nás vysadil múdry J. D. Matejovie, sme povinní, ako skutoční hospodári už teraz na jeho mieste vidieť nové stromy, ktoré raz budú spoluvytvárať zdravú krajinu našich detí a vnukov. Azda tu niekde je skutočný zmysel našej spoločnej cesty po ktorej budeme aj v roku  2002 kráčať. Prejdime ju  opäť so cťou !

 

 Lesu zdar !!                 

Ing. Blažej MOŽUCHA

generálny riaditeľ