Tlačová konferencia 
dňa 17. 12. 2001

 

 

Dňa 17. 12. 2001 sa v Banskej Bystrici uskutočnila tlačová konferencia za účasti ministra pôdohospodárstva SR Ing. Pavla Koncoša, generálneho riaditeľa š.p. LSR Banská Bystrica Ing. Blažeja Možuchu, riaditeľa Lesoprojektu Zvolen Ing. Jána Bavlšíka a zástupcu Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov na Slovensku Ing. Juraja Vanku.

Zvolenie tlačovej konferencie vyvolala vrcholiaca mediálna kampaň rozpútaná najmä zástupcami drevospracujúceho priemyslu proti vedeniu Ministerstva pôdohospodártsva SR, vedeniu štátneho podniku a tiež proti osobám vo vedení týchto inštitúcií.

Ministerstvo i štátny podnik boli obviňované z netransparentnosti v obchode s drevom, dokonca z vývozu kvalitnej drevnej hmoty deklarovanej ako menej kvalitná hmota, čím vznikali veľké finančné rozdiely. Ďalej bolo poukazované na veľký vývoz drevnej hmoty mimo územia SR, čím údajne je pripravených o prácu viac ako 14 tisíc ľudí.

Tieto ničím nepodložené a nekonkrétne útoky vyvrcholili na tlačovej konferencii vo Zvolene, ktorú zvolal pán Lispuch.

Útoky, opäť nekonkretizované, zašli tak ďaleko, že štátne lesy boli obvinené z toho, že do vagónov odspodu ukladáme kvalitnú guľatinu a navrch doložíme vlákninou. Preto údajne aj s obľubou používame polokryté vagóny a nie otvorené klanicové.

Všetky tieto nekonkrétne a nepodložené obvinenia boli na tlačovej konferencii dňa 17. 12. 2001 vyvrátené a doložené konkrétnymi faktami, ktoré potvrdzujú, že podnik má záujem pri obchode s drevom o transparentnosť. Nebráni sa požiadavkám elektronického merania dreva, toto však si musí zabezpečiť tak ako všade vo svete odberateľ.

Predaj dreva sme už dvakrát uskutočnili na burze a v tejto činnosti budeme pokračovať. Je však neprijateľné, aby táto burza bola len vo Zvolene.
Kto už môže mať väčší záujem o to, aby kvalitná drevná hmota zostala na Slovensku, ak nie lesníci. Lenže to chce odberateľov, ktorí dodržiavajú finančnú disciplínu a vedia takúto hmotu spracovať. Preto však drevospracujúci nerobí ani do budúcnosti takmer nič.

Takéto stanovisko zaujali všetci referujúci v odpovediach na otázky zástupcov prítomných médií.

- jh -