Levické poľovnícke dni

 

 

 

 

 

Danielia zver je z poľovníckeho hľadiska veľmi atraktívna a obľúbená. Jej trofej je veľmi zaujímavá, jej posudzovanie je  zložitejšie ako u srnčej alebo jelenej zveri a preto si vyžaduje dobré znalosti. V neposlednom rade je to veľmi chutná divina, u nás vlastne najkvalitnejšia. Toto robí z nej, ako sme v úvode spomenuli, atraktívnu zver. Prispieva k tomu aj skutočnosť, že sa nevyskytuje na celom území Slovenska, ale len  v danielích lokalitách, najmä na západnom Slovensku a juhu stredného Slovenska. Veľký úbytok v ostatných rokoch zaznamenala na východnom Slovensku.

Organizátorom Levických poľovníckych dní patrí vďaka za to, že zvolili ako ústrednú tému tohto ročníka „Chov danielej zveri na Slovensku“. Ich počiatočné obavy, že to nepritiahne dostatok záujemcov, sa ukázali ako neopodstatnené. Poľovníci zo Slovenska si na tento termín otvorenia loveckej sezóny v Leviciach už zvykli a každoročne si nenechajú ujsť príležitosť dozvedieť sa veľa zaujímavého a pokochať sa, ale najmä poučiť z veľmi dobre usporiadanej výstavy trofejí.

Organizátori každý rok príjemne prekvapia a nebolo to inak ani tento rok. Svetový rekord danielej trofeje mohli obdivovať a dokonca si vypočuť odborný referát z úst jej „tvorcu“  generálneho riaditeľa Lesov  Nyiség, a. s.  z revíru Gúth. Trofej ulovená 13. 10. 1991 nemeckým poľovníkom prof. Dr. Rolandom Korzom váži 5,80 kg a dosiahla 233,11 bodov CIC. Trofej vidíte aj na našej snímke a iste mi dáte za pravdu, že je čo obdivovať.

V Leviciach bol vystavený aj slovenský rekord, tentokrát muflonej trofeje, ktorú tiež vidíte na našej snímke.

Zo zborníka a referátov dostal zainteresovaný i  nezaujatý návštevník ucelený obraz o chove danielej zveri na Slovensku a diskusia svedčila o tom, že sa tu zišli skutoční odborníci na chov danielej zveri.

Organizovať podobné odborné akcie sa ukazuje ako skutočne záslužná práca. Veď kde inde sa dozviete toľko zaujímavých poznatkov „z prvej ruky“, ako tomu bolo o danielej zveri v Leviciach z úst takých odborníkov, ako prof. Kovácz, prof. Ševčík, Ing. Krajniak, doc. Hell a ďalší. Referáty neprítomného prof. Hromasa a Ing. Vodňanského v zborníku referátov tiež majú čo povedať k tejto problematike.

Namiesto slov ocenení, v závere stačí zreprodukovať jedného z prítomných odborníkov : „Do Levíc sa oplatí prísť každý rok“.

Veľa zdaru Vám, organizátori, aj do budúcich rokov !

 

Text a foto: Ing. Jozef Hikl