LESNÁ ŽELEZNIČKA OČAMI DETÍ

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvý májový deň v Čiernom Balogu patril všetkým priaznivcom Čiernohronskej Železnice. ČHŽ slávnostne otvárala pravidelnú sezónnu turistickú prevádzku, ktorá je zabezpečovaná na zrekonštruovanom úseku trate z Hronca na Čierny Balog a do Vydrovskej doliny. 

Jedným z príjemných prekvapení programu bola I. prezentácia publikácie Vôňa dymu a ihličia - putovanie za kúzlom lesných Železníc, ktorú vydáva Ústav pre výchovu a vzdelávanie pracovníkov lesného a vodného hospodárstva vo Zvolene. Autor knihy - Jiří Junek zaujímavou formou poskytuje čitateľovi informácie o histórii i súčasnosti lesných Železníc na území Slovenska, Česka i Podkarpatskej Rusi. Prezentácie sa zúčastnili: p. Jiří Junek - autor knihy, Ing. Michal Galajda, riaditeľ ÚVVPLVH SR, Ing. Boris Pekarovič, LESY SR š.p. a Ing. Aleš Bílek, riaditeľ ČHŽ.

Pri tejto príležitosti bola vyhodnotená súťaž v detskej kresbe pod názvom “LESNÁ ŽELEZNIČKA OČAMI DETÍ”.

Súťaž vyhlasovalo Združenie zamestnávateľov lesného hospodárstva na Slovensku, ÚVVPLVH SR vo Zvolene, ČHŽ a Občianske zruženie VYDRA pre deti základných škôl v Mikroregióne Čierny Hron.

Súťaže sa zúčastnilo 58 žiakov zo ZŠ Dobroč, Jánošovka a ZŠ Krám.

Komisia ocenila deväť výtvarných prác a udelila dve čestné uznania. Všetky detské kresby boli vystavené v areáli ČHŽ.

Detské ruky vykúzlili čarovné obrázky lesnej železničky, lokomotív, vagónikov, ktoré sa počas turistickej sezóny stávajú živou súčasťou tohto regiónu.


Text: M.Gálová