AKTIVITY NA OZ KRIVÁŇ

 

 

Odštepný závod Kriváň v rámci mesiaca lesov zabezpečil viacero aktivít, ktoré smerovali najmä

 

1/ Pripomenutie verejnosti významu lesov ako krajinotvorného prvku, jeho obnoviteľnosti a úlohy lesníckeho stavu pri zachovaní trvalej udržateľnosti týchto zdrojov. V rámci pôsobenia OZ v regióne boli zaslané relácie do mestských a obecných rozhlasov.

 

2/ OZ Kriváň zorganizoval dňa 23. 4. 2002 brigádu THZ na odstraňovanie komunálneho odpadu z lesných porastov, úpravu okolia chát, výstavbu studničiek a opravy existujúcich zariadení.

Na tejto brigáde sa celkove zúčastnilo 124 THZ. Akcia bola koordinovaná s príslušnými mestskými a obecnými úradmi, ktoré nám umožnili uloženie komunálneho odpadu na riadených skládkach. Obce poskytli a pristavili veľkoobjemové kontajnery na zozbieraný komunálny odpad. Celkove bolo zozbierané a uložené na skládky 10 nákladných áut veľkoobjemových kontajnerov. Ďalej zamestnanci pracovali na úprave okolia chát, likvidácii starých oplotení a výstavbe kŕmnych zariadení pre raticovú zver.

OZ na uvedenú akciu zabezpečil aj prítomnosť médií v zmysle prípisu GR č. 26/2002-100 K Realizácii masmediálnej politiky LSR š.p.

Slovenský rozhlas s redaktorom Romanom Grebáčom v uvedený deň mal viacero vstupov v rozhlasových novinách, kde vyzdvihol význam uskutočnenej akcie. Pozvaná bola aj redaktorka regionálneho týždenníka Novohradské noviny, pani Monika Bolyošová, od ktorej článok vyšiel v najbližšom čísle uvedených novín.

Zo strany OZ Kriváň bolo zástupcom médií vysvetlené aj podstata kampane zo strany ZSD proti Štátnym lesom, čo bolo okrajové spomenuté aj redaktormi Novohradských novín a Slovenského rozhlasu v ich vstupoch.

 

3/ Veľké rezervy vidíme vo výchove detí a nutnosti pravidelných akcií na základných školách k ochrane prírody a významu lesov pre spoločnosť s diferencovaným prístupom k deťom v mestách a na dedinách.

 

Vhodné by bolo z úrovne MP SR lesníckej sekcie dohodnúť s Ministerstvom školstva SR zavedenie do základných škôl výučby k ochrane životného prostredia a lesa zvlášť ako jeho hlavného prvku. Veľmi detailne má takýto systém výučby rozpracované Nórsko, čo sa plne prejavuje na stave životného prostredia v Nórsku.

V našich príspevkoch do regionálnych novín, ale aj do novín s celoslovenskou pôsobnosťou chceme sa v budúcnosti viac zamerať na propagáciu výsledkov podniku LESY SR a na témy dané spisom GR pre masmediálnu politiku.

 

Ing. Ján Žarnovičan riaditeľ OZ