Jún, mesiac v ktorom vrcholí jar. Všetka energia prírody smeruje k zrodeniu nového života, k vytvoreniu potomstva a odovzdaniu skúseností. To všetko s jedným cieľom - prežiť. Jeden z hlavných princípov fungovania prírody.

O to isté sa snažila naša zver počas nedávnej zimy. Vysoká prikrývka snehu a tuhé mrazy jej strpčovali život. To, ako sme pomohli k jej prežitiu, je na zamyslenie každého z nás, ktorý sa priamo podieľame na výkone práva poľovníctva. či túto činnosť berieme ako koníček, alebo pracovnú povinnosť, zver by to nemala negatívne pocítiť. Úcta patrí tým, ktorí na ňu myslia najviac vtedy, keď ju sužuje hlad a nie keď sa majú vydávať povolenky na lov.

Teraz je naopak obdobie, keď môžeme vďaka vegetácii priamo z našich lesov a lúk pripraviť kvalitné krmivo, ktoré je pre zver najprirodzenejšie a pre nás málo nákladné. Koľkí lesníci vyrábajú na svojich lesných obvodoch letninu a robia zber lesných plodov pre zimné prikrmovanie? Ak zver prežila až dodnes je zrejmé, že jej postačuje potrava, ktorá sa nachádza v jej prirodzenom prostredí. O vplyve množstva a kvality potravy na trofejovú kvalitu môžeme polemizovať. Nepravidelné, nárazové kŕmenie (nie prikrmovanie) v čase núdze a často ešte pred týmto časom vagónmi krmiva za veľmi nízke ceny a rôznej kvality, často vraj zadarmo, je na zamyslenie. 

Tento rok je aj obdobím snahy o prežitie mnohých poľovných revírov. Je totiž prvým rokom, kedy končí platnosť zmlúv o postúpení výkonu práva poľovníctva, ktoré boli uzatvorené na základe novely zákona ť. 23/1962 Zb. o poľovníctve v znení neskorších predpisov. Podľa nej bola väčšina poľovných revírov transformovaná na vlastnícke vzťahy. Tu je potrebné pripomenúť, že poľovné revíry sa majú vytvárať nie podľa vlastníckych hraníc majiteľov poľovných pozemkov, ale podľa hraníc, ktoré sú vhodné pre život zveri. K tomuto môžeme prispieť všetci, na všetkých úrovňach riadenia, pretože vzhľadom na veľkosť a celoslovenskú pôsobnosť našej firmy je možné vytvoriť poľovné revíry, ktoré sa z chovateľského hľadiska priblížia optimu. To sa prejaví následne aj v rentabilite obhospodarovania poľovného revíru.

Všetci, ktorí sa podieľame na výkone práva poľovníctva vieme, že poľovníctvo nám prináša nezabudnuteľné zážitky, priateľstvá a spoločenské vyžitie. Mnohí lesníci si zvolili toto povolanie z dôvodu záujmu o poľovníctvo, ktoré môžu vykonávať ako zamestnanci teraz už š.p. Lesy SR B. Bystrica. Preto sú niekedy nepochopiteľné hlasy našich zamestnancov v rozhovoroch o ekonomickej stránke poľovných revírov, ktorí hovoria nasledovné „dajte revír mne a bude ziskový”. Toto hovorí o tom, že nie všetci sme lojálny voči firme a zrejme si ešte nevážime skutočnosť, kto nás vlastne zamestnáva, čo je paradox vzhľadom na fakt, že so znižovaním objemu výroby dochádza k znižovaniu počtu zamestnancov. 
Takmer každá silná spoločnosť má vo svojom programe aj činnosť, ktorá je veľmi málo zisková ba až stratová, lebo práve táto jej prináša číslami ťažko vyčísliteľný nepriamy efekt pre ostatné vysoko ziskové činnosti. Je potrebné však vedieť hranicu únosnosti a rizika takejto činnosti. 
V koncoročnom komplexnom rozbore hospodárenia Lesov SR, š.p., B. Bystrica za r. 2001 bolo konštatované zlepšenie v plnení jednotlivých plánov v činnosti poľovníctvo v porovnaní s r. 2000 a to vďaka zlepšenému prístupu všetkých pracovníkov podieľajúcich sa na realizovaní výkonu práva poľovníctva. 

Zamyslime sa všetci, ktorí priamo vstupujeme do riadenia a realizácie výkonu práva poľovníctva v režijných revíroch Lesov SR, š.p., B. Bystrica, hľadajme rezervy v prvom rade sami v sebe, aby sme boli hrdí na to, že sme profesionálni poľovníci.

V ďalšom období si zaželajme, aby po neistých krokoch do neznáma, ktoré je potrebné urobiť, tak ako to robia v tomto období mláďatá zveri, prišli čo najskôr kroky istoty a napredovania.



Poľovníctvu zdar !

Ing. Peter KURIC