PRÍPADY, KTORÉ VARUJÚ !

 

alkohol opäť v akcii •

• zavesený strom naďalej hrozbou •

• zvláštny úraz spôsobený motorovou pílou •

• 3 smrteľné pracovné úrazy pri sústreďovaní dreva •

 

V lesnom hospodárstve Východoslovenského regiónu bolo v roku 2001 zaregistrovaných  5 smrteľných pracovných úrazov / SPÚA V roku 2000 ich bolo 10, z toho 6 pri hasení požiaru v Hrabušiciach. Príčiny úrazov v roku 2000 boli zverejnené v časopise Les č. 7-8.

 

Prvý SPÚ sa stal dňa 23.3.2001 v Lesoch SR, Odštepný závod Košice o 20.00 hod. pri lesnej škôlke v obvode LS Nálepkovo.

V ten deň bolo potrebné v podvečerných hodinách zabezpečiť vyloženie sadeníc, ktoré rozvážala skriňová AVIA po jednotlivých správach OZ Košice. Vzhľadom na to, že cesta ku škôlke bola blatistá, lesník zabezpečil na pomoc pre vytiahnutie AVI E aj traktor ŠLKT. Všetci zamestnanci mali už po pracovnej dobe, ale prisľúbili lesníkovi a nakoniec aj prišli vykladať sadenice do snehovej jamy.

Po ukončení práce zamestnanci odchádzali domov. Jedni AVIOU, ostatní ŠLKT. Do ŠLKT nastúpili dvaja zamestnanci a tretieho , ktorý javil známky opilosti vodič nechcel zobrať, nech ide peši. Už bola tma, vodič nezbadal, že postihnutý nasadol zozadu na traktor. Po krátkom čase jazdy jeden zo spolujazdcov zbadal, že postihnutý spadol z traktora. Na upozornenie vodič zastal. Postihnutý ležal v blate, ale ešte žil. Privolaný lekár žiaľ už konštatoval iba smrť.

Postihnutému bolo zistené v krvi 2,18 promile alkoholu. Preprava osôb mimo kabínu traktora je zakázaná. V protokole sa však konštatuje, že vodič pre tmu nezaregistroval naskočenie postihnutého na traktor, preto príčina tohoto úrazu bola konštatovaná, aj vzhľadom na alkohol, ako používanie nebezpečných postupov zo strany postihnutého.

 

Druhý SPÚ sa stal dňa 29.3.2001 v Lesoch SR, odštepný závod Vranov. V určenom poraste prebiehala plánovaná ťažbová činnosť. Vyznačené stromy spiľoval postihnutý a po opracovaní ich pripínal k UKT, vodič ktorý ich sústreďoval na odvozné miesto do vzdialenosti 400 m. Cesta z porastu na odvozné miesto a späť trvala cca 20 min. Tento cyklus zopakovali 4 krát.

Keď sa po štvrtýkrát vracal vodič traktorom späť z OM do porastu, zbadal pred sebou vo vzdialenosti 30 m ležať na zemi postihnutého píliča. Odstavil traktor a keď dobehol na miesto udalosti, videl, že pílič leží na zemi, má prerezaný krk v záhlaví, píla bola vedľa neho a ešte v chode. Miesto bolo veľmi zakrvavené, pílič už bol mŕtvy.

Na základe obhliadky miesta úrazu, obhliadky motorovej píly typu STIHL 064 s upriamením sa na rezaciu časť a na odrezaný kritický konár, je možné konštatovať, že k úrazu došlo nasledovne:

Po odchode traktoristu s nákladom na OM sa postihnutý chystal spíliť dub o hrúbke 45 cm, ktorý bol určený na spílenie. Začal s úpravou okolia stromu. Vedľa duba ležal na zemi vrcholec predtým spíleného duba, z ktorého vyčnieval konár o dĺžke 5,3 m, hrubý 6 cm. Tento konár bol po páde spíleného duba opretý o vedľajšiu osiku / 3 m od duba vľavo / v polohe : oblúkom smerom od osiky dole do pravá k ležiacemu vrcholcu. Postihnutý odrezával kritický konár nabiehajúcou časťou reťaze vo výške 55 cm nad zemou prednou časťou lišty /15,5 cm od špičky lišty smerom k píle /. Pretože konár bol napružený v smere svojej pozdĺžnej osi, vytváral tlak v mieste rezu, takže po prerezaní stlačil lištu v smere z ľava do prava. V tom momente postihnutý trhol pílou smerom nahor, rezná časť píly mu zasiahla pravé ucho odbiehajúcou reťazou, postihnutý inštinktívne sklonil hlavu do ľava a bežiaca reťaz mu skĺzla cez záhlavie k spodine lebečnej šikmo k ľavému plecu. O zovretí lišty v reze svedčia stopy na lište vo vzdialenosti 15,5 cm od špičky lišty po oboch stranách. Že reťaz píly zasiahla píliča v pracovnom postoji, svedčia stopy krvi na stojacom dube vo výške 1,3 m nad zemou, ktoré boli vytvorené odbiehajúcou časťou reťaze, ako aj stopy na zemi. Postihnutý v ten deň nepoužíval ochrannú prilbu.

Je možné konštatovať, že keby bol postihnutý použil ochrannú prilbu, ktorej súčasťou sú aj chrániče sluchu / sluchátkové /, pílová reťaz by bola narazila na pravý chránič sluchu a úrazový dej by bol úplne iný.

 

Tretí SPÚ sa stal dňa 3.5.2001 v Pasienkovom pozemkovom spoločenstve Henclová. Úraz utrpel živnostník, vodič traktora Z 6748, ktorý bol upravený na sústreďovanie dreva. Postihnutý sústreďoval drevo v určenom poraste, ale nie po určenej zvážnici, ale po kamenistej starej ceste, premáčanej tečúcou vodou so sklonom 70 stupňov. Jeho spolupracovník - pílič začul asi o 11. hod. škripot spojky a následne rachot. Keď dobehol na miesto nešťastia, videl, že postihnutý leží medzi rampovacou vzperou traktora a zadnými kolesami. Ešte žil. Vyslobodil ho a utekal do dediny pre pomoc, odkiaľ privolal záchranku. Vrátil sa späť a po príchode lekára a prevoze zraneného na sklad postihnutý zraneniam podľahol. Zistená hladina alkoholu v krvi " iba " 0,30 ‰, v moči 0,63 ‰.

Príčina úrazu: používanie nebezpečných postupov, a dá sa konštatovať, že aj ovplyvnenie alkoholom

 

Štvrtý SPÚ sa stal dňa 28.5.2001 u zamestnávateľa Čopíka - Drevovýroba Belá nad Cirochou zamestnancovi, ktorý pracoval prvý deň zamestnania po ústnej dohode so zamestnávateľom. Nechcem otravovať lesnícku verejnosť prílišnými konkrétnosťami, ale tentoraz sa to žiada.

Postihnutý bol doma a staral sa o 6 detí - poberal od poisťovne rodičovský príspevok. Večer 27.5.01 prišiel za živnostníkom Čopíkom , či nemá pre neho nejakú prácu, aby si finančne prilepšil. Čopík sa s ním ústne dohodol, že môže prísť dňa 28.5.01 sústreďovať drevo pre obec Ňagov lesným kolesovým traktorom LKT 81. Traktor bol vlastníctvom Čopíka, ktorý mal živnosť pre sústreďovanie a ťažbu dreva. Dňa 28.5.01 Čopík odovzdal svoj traktor postihnutému s tým, aby ho dopravil do obce Ňagov do porastu, odkiaľ mal sústreďovať drevo na lúku.

Na lúke sa stretli : Čopík, postihnutý a starosta obce Ňagov. Všetci spoločne odišli cestou do porastu, kde Čopík pripol k traktoru 7 spílených odvetvených smrekov o dlžke 11m, ktoré postihnutý stiahol na lúku. Na lúke po odopnutí nákladu postihnutý odišiel späť do porastu pre ďalší náklad. Čopík a starosta ostali ešte na lúke, kedy po chvíli počuli zvuky, akoby došlo k havárii. Vybehli cestou do porastu, ale traktor nevideli. Keď sa vracali späť, zbadali v rokline vedľa cesty v híbke 20 m prevrátený traktor. Vedľa traktora ležal zranený postihnutý. Bol ešte pri vedomí. Mobilom privolaný lekár konštatoval už len smrť postihnutého.

Postihnutý bol držiteľom oprávnenia obsluhovať traktory v sústreďovaní dreva. LKT bol v dobrom technickom stave / posudok znalca /. Ako príčina tohoto úrazu bolo konštatované používanie nebezpečných postupov zo strany postihnutého v tom, že nepoužil počas jazdy bezpečnostný pás, ktorým bol traktor vybavený, nezvládol riadenie traktora pri vybočení z jazdnej dráhy pravdepodobne preto, že bol pod vplyvom alkoholu - tiež nie veľa, ale predsa  - 0,52 ‰.

 

Piaty SPÚ sa stal dňa 17.7.01 v JMC s.r.o. Medzilaborce živnostníkovi v ťažbe dreva motorovou pílou v katastri obce Miková. V uvedený deň pokračovali v ťažbe a sústreďovaní dreva postihnutý - pílič a vodič LKT 81. O 10. hod. vodič sústreďoval náklad kmeňov na odvozné miesto. Keď sa vrátil späť, videl, že pílič má zavesené 4 stromy. Jeden samostatne a 3 na jednom strome. Spoločne s píličom vodič uvedené závesy stiahol lanom navijáka. Vodič po zhodnotení situácie požiadal píliča, aby spílil ešte jeden buk, ktorý mu bránil v bezpečnom výjazde s nákladom. Pílič to vykonal , strom však nepadol na zem, ale ostal zadržaný svojou korunou o korunu vedľajšieho stromu. Vodič začal upínať odvetvené kmene do lana traktora a pílič odišiel odvetvovať predtým spílený strom - ale pod závesom, ktorý sa po chvíli uvolnil a padol na neho. Pílič bol na mieste mŕtvy.

Nezodpovedanou otázkou ostáva , prečo pílič nepožiadal o stiahnutie aj posledného závesu /je to jeho povinnosťou /, ale odišiel odvetvovať predtým spílený strom a do priestoru pod záves. Naviac počas práce nepoužíval ochrannú prilbu, čo je tiež jeho povinnosťou v zmysle pravidiel bezpečnosti práce. Hladina alkoholu v krvi postihnutého vo výške 1,54 ‰. azda vysvetľuje všetko. Pri obhliadke miesta úrazu bolo zistené, že postihnutý v ten deň absolútne nedodržiaval technologické postupy spiľovania stromov, čo bolo zistené na všetkých pňoch / hlboké zárezy, prerezané nedorezy/.

Sú to vlastne aj príčiny vzniknutých závesov, pretože pri prerezaní nedorezu strom nepadne do určeného smeru, ale tam, kam ho stiahne váha koruny.

 

Čo dodať na záver ?  Azda niekoľko odstrašujúcich čísel.

Od 1.1.1974 si evidujem smutnú štatistiku smrteľných pracovných úrazov v lesoch na Východnom Slovensku. K   31.5.2002 ich bolo celkom 154. V roku 2002 zatiaľ žiadny, bodaj by tak bolo navždy. Z uvedeného počtu SPÚ sa 21 stalo pri odstraňovaní zavesených stromov, resp.  pri práci pod závesmi s rekordom kraja, možno aj na Slovensku: 5 stromov "navešaných" na jeden  a následne podrezanie toho, na ktorom boli "navešané". Čo sa  týka alkoholu, v 22 prípadoch zohral svoju rolu aj on s rekordom kraja: 3,27 promile u píliča.

 Ing. Ondrej Gerenda