Novoročný príhovor Ing. Ján Nováka, generálneho riaditeľa 
š. p. Lesy SR Banská Bystrica k pracovníkom podniku


        Vážené kolegyne, vážení kolegovia,
bývajú chvíle, keď človek cíti nevyhnutnú potrebu zamyslieť sa a presvedčiť sa o užitočnosti svojej práce. Neraz je to vo chvíľach v jeho živote významných, prelomových, priam osudových. Robí tak nielen kvôli prehodnoteniu zmyslu života, ale najmä preto, aby zhodnotil, ako, čím a akým dielom prispieva do klenotnice celospoločenských hodnôt. Takouto chvíľou, takouto príležitosťou, je bezpochyby aj príchod nového roka, ktorý do našej i svetovej súčasnosti včera o polnoci vstúpil označený letopočtom 2003.
        V prúde historického času jeden rok v živote krajiny, lesa, neznamená veľa, ale pre ľudí žijúcich v konkrétnom biologickom čase je jeden rok merateľnou jednotkou na stupnici úspechu a neúspechu, využitých a premárnených šancí.
        Je veľa vecí a hodnôt, okolo ktorých sa ľudia pohybujú s bázňou, pokorou i úctou, našťastie aj teraz, v časoch pohnutých a hektických, spoločensky a sociálne neistých, na začiatku tretieho roka 21. storočia. Takouto trvalou hodnotou je aj les. 
        Práca lesníka, hoci na pohľad sa zdá ako každá iná, nesie v sebe významnú pečať veľkého a historického poslania - dbať, aby sa slovenský les neprestal zelenať, aby nás živil, milosrdne zobral pod svoje krídla, neprestal nám byť kolískou i rakvou, ale predovšetkým zdrojom nášho potešenia, zdrojom radosti z každodennej náročnej roboty, nech sme na akomkoľvek služobnom alebo pracovnom zaradení.
        Nepochybne vás, vážené kolegyne a kolegovia, bude zaujímať, ako sme hospodárili v uplynulom roku, ktorý len pred pár hodinami vstúpil do histórie, aké plusy a mínusy si pripíšeme na konto nášho štátneho podniku, Lesov Slovenskej republiky. Mám naporúdzi predbežné hodnotenie ekonomického roka 2002, preto mi dovoľte využiť príležitosť a oboznámiť vás s niektorými číselnými údajmi.
Lesy SR, štátny podnik, Banská Bystrica plnili úlohy v roku 2002 tak, ako vyplývali z hospodárskeho zámeru. Sústredili sme sa na plnenie úloh v lesníckych činnostiach, vyjadrených v lesných hospodárskych plánoch. Dôraz sme kládli na ekonomickú stabilitu a rozvoj, na napĺňanie zámerov v investičnej výstavbe a na plnenie záväzkov podniku ako zamestnávateľa, ktoré vyplývajú z podnikovej kolektívnej zmluvy.
        Azda najdôležitejším ukazovateľom je hospodársky výsledok, ako výslednica mnohých rozhodnutí na všetkých úrovniach riadenia podniku. Dá sa predpokladať, že hospodársky zámer - zisk 3,5 miliónov Sk, splníme. 
        V dennej praxi podniku bolo veľmi dôležité docieliť vyváženosť medzi jednotlivými zložkami aktív a pasív, z ktorých sa sústavná pozornosť venovala vývoju pohľadávok a záväzkov. Predpokladáme, že tento ukazovateľ splníme znížením pohľadávok po lehote splatnosti do 360 kalendárnych dní oproti stavu k 31. decembru 2001 približne o 80 miliónov Sk.
        Na úrovni podniku, ako aj mnohých odštepných závodov, je po celý rok značne napätá relácia medzi nárastom produktivity práce z pridanej hodnoty a jej prednostným rastom pred medziročným zvýšením priemerných zárobkov. Očakávame rast priemerných zárobkov o 8,6% a rast produktivity práce z pridanej hodnoty v porovnateľnej úrovni o 11%. V kategórii R očakávame priemerný zárobok 10 240 Sk, v kategórii THZ 16 902 Sk.
        Lesy SR, š. p. Banská Bystrica, v súčasnosti evidujú priemerne 11 798 zamestnancov, čo je oproti plánu stav nižší o 285 pracovníkov. Prejavuje sa najmä v kategórii R (-271 zamestnancov). Súvisí hlavne s postupným rozširovaním prác vykonávaných dodávateľsky. Napríklad prerezávky vykonávame dodávateľsky na 42%, ťažbu dreva na 49% a približovanie dreva na 51%.
        Rozhodujúcim ukazovateľom, tvoriacim tržbu, sú dodávky jednotlivých sortimentov dreva. V roku 2002 predpokladáme dodávky dreva v rozsahu 3,075 miliónov m3, čo je o 0,092 miliónov m3 viac ako určoval zámer. V sortimente ihličnatých drevín predpokladáme vyprodukovať 1,251 miliónov m3, u listnatých drevín 1,824 miliónov m3. V priebehu roka sa menila situácia v ponuke a dopyte jednotlivých sortimentov nielen ihličnatého a listnatého dreva, ale aj jednotlivých drevín. Zložitá bola odbytová situácia vo výrezoch dreviny buk.
        Celková výška pohľadávok po lehote splatnosti je teraz, v závere roka nižšia, ako na začiatku roka 2002. Predpokladáme, že pohľadávky voči našim odberateľom budú nižšie o 57 miliónov korún. Napriek tomu sú odberateľsko-dodávateľské vzťahy, čo sa týka úhrad, u časti našich odberateľov stále napäté.
        Je predpoklad, že v roku 2002 vyvezieme dovedna 670 tisíc m3 drevnej hmoty, čo je oproti predvlaňajšku o 22,7%, teda o 197 tisíc m3 dreva menej. 
        Z výrobných úloh predpokladáme priame náklady na pestovnú činnosť v objeme 600 miliónov korún. Pritom sme plánovali obnovu lesa na ploche 6 934 ha, ale uskutočníme ju až na ploche 7 231 ha, čo je o 297 ha viac. Prečistky pri pláne 17 904 ha sme vykonali na ploche 18 001 ha, teda o 97 ha oproti plánu viac a prebierky v porastoch do 50 rokov pri pláne 19 069 ha sme vykonali na 19 113 hektároch, čo je o 44 ha viac, ako sa predpokladalo.
        Dovoľte mi, vážené kolegyne a kolegovia, poďakovať sa vám všetkým za celoročnú statočnú prácu v uplynulom roku pri plnení náročných výrobných a koncepčných úloh v zložitom období spoločenskej i ekonomickej transformácie. Ďakujem vám, čo ste prácu dobre organizovali, i vám, ktorí ste v pote tváre vykonali kus svedomitej práce v prospech slovenského lesa.
        V posledný decembrový deň roku 2002 uplynulo funkčné obdobie generálneho riaditeľa Ing. Blažeja Možuchu. Ďakujem mu za vynaložené úsilie na najvyššom poste v našom podniku, za vykonanú prácu a dosiahnuté výsledky.
        Pri tejto príležitosti ďakujem aj organizačnému riaditeľovi Ing. Miroslavovi Holienčíkovi, ktorý 3. januára 2003 odchádza do dôchodku.
        V novembri tohto roka uplynie štrnásť rokov od začiatku veľkých zmien a veľkých nádejí celej spoločnosti. Lesníctvo tieto zmeny samozrejme tiež neobišli.
        Myslím si, že politické premeny od roku 1989 nikoho nezmenili, iba ukázali, kto aký je. Zmenilo sa však naše konanie. Trinásť uplynulých rokov je krátky čas na zmenu ľudí. Bolo však dosť času, aby sme poznali, čo treba zmeniť. Inventúry do svedomia nebývajú bezbolestné ani na konci starého a pri vstupe do nového roka, sú však začiatkom novej kvality. Nepremárnime teda ponúknutú šancu. Životom dávno overené a osvedčené skúsenosti dávajú každému uvážlivému hospodárovi za pravdu, že ak dokáže racionálne zhodnotiť svoju prácu, analyzovať pozitíva i negatíva, ľahšie sa orientuje pri posudzovaní svojich ďalších možností, vie včas a správne sa orientovať aj v krízových situáciách.
        Tento rok bude náročný, ťažký, aj pre celé slovenské lesníctvo ako rezort. Pravdepodobne nás všetkých čakajú rozsiahle povinnosti, spojené s transformáciou nášho štátneho podniku na akciovú spoločnosť. Treba, aby sme sa obzreli do minulosti, a zreteľne si povedali, čo sme robili dobre, čo sme mali robiť lepšie a ako sa dopracovať k náprave. História je totiž pre nás, lesníkov, dôležitá predovšetkým preto, že je prameňom poznania a poučenia. Pri obhospodarovaní lesov je múdre a osožné neopakovať chyby, lež nasledovať dobré príklady, z našej praxe i zo zahraničia, ktoré preveril čas.
        Treba sa vracať k príkladným lesníckym prístupom z minulosti, čo z lesa vytvorili taký subjekt, ktorý aj s odstupom mnohých desaťročí či storočí je predmetom záujmu a zvýšenej starostlivosti ochrany prírody, ale prináša i mnoho pozitívnych poznatkov z hľadiska správneho pochopenia zákonitostí lesa.
        Treba mať hlavu vztýčenú a zdôrazňovať, čo vďaka odbornosti nás, slovenských lesníkov, lesníckej legislatívy a stáročnej tradície, ale aj vďaka prístupu konkrétnych lesníkov v minulosti i v súčasnosti, sú práve lesné ekosystémy jednými z najzachovalejších zložiek našej krajiny, ale i európskeho kontinentu.
        Les ako hlavný predstaviteľ prírodnej zložky krajiny a útočište ľudí hľadajúcich osvieženie v prírode, nadobúda nový význam pre spoločnosť-mení sa na priamu súčasť životného prostredia ľudí, ako zdroj telesného a duševného zdravia, poznávania a kultúrneho vyžitia sa. 
        Som presvedčený, že treba podporovať všetky funkcie lesa. V minulosti lesnícka politika vychádzala z existencie samovoľných mimoprodukčných účinkov, k ich podpore stačila riadna starostlivosť o les ako výrobný prostriedok. Takéto tendencie sa objavujú aj v týchto dňoch. Súčasné základné princípy lesníckej politiky zdôrazňujú, že zvyšujúce sa požiadavky spoločnosti na mimoprodukčné funkcie môžu byť docielené len radikálnou zmenou v prístupe spoločnosti k lesom.
        Všetci dobre vieme, že ak majú naše lesy plniť všetky produkčné a verejnoprospešné funkcie, musí sa doriešiť financovanie lesného hospodárstva, celý jeho zložitý ekonomicko-prevádzkový systém. Ak sa táto základná otázka nevyrieši, polyfunkčnosť lesov zostane len v rovine proklamácií. Rozpadajúce lesy, najmä na hornej hranici lesa, kde sa "dorába" voda, sa budú ďalej rozpadať.

        V závere minulého roka si naši kolegovia, zamestnanci Lesoprojektu Zvolen a s nimi aj ich početní hostia, obchodní partneri a spolupracovníci z celého Slovenska i z troch ďalších krajín, na slávnostnom zhromaždení v sále zvolenského Divadla J. G. Tajovského, pripomenuli polstoročnicu jestvovania svojho podniku.
K sviatočnej a dôstojnej atmosfére prispelo aj vystúpenie predstaviteľa nášho štátneho podniku - Lesy Slovenskej republiky Banská Bystrica Ing. Jána Nováka, CSc., ktorý účastníkom stretnutia a všetkým pracovníkom Lesoprojektu adresoval tieto slová, obsiahnuté v pozdravnom liste.


Vážené dámy, vážení páni,
        dovoľte mi, aby som v mene všetkých zamestnancov štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky v Banskej Bystrici pozdravil toto slávnostné zhromaždenie a pracovníkom Lesoprojektu vyslovil úprimné poďakovanie za vykonanú prácu počas celých päťdesiatich rokov, poprial všetkým veľa pevného zdravia, pracovných a mnoho ďalších osobných úspechov.
        S výsledkami Vašej práce, osobitne s lesnými hospodárskymi plánmi, sa stretávame denne. Sú usmerňovateľom našej každo-dennej práce v slovenských lesoch. Aj vďaka Vašej práci môžeme dnes s hrdosťou spolu s Vami vyhlásiť, že naše lesy sú zachované vo svojej prirodzenej podobe tak, ako málokde v Európe a vo svete.
Vaša organizácia je nositeľom tých myšlienok, ktoré stáli pri zrode odborného obhospodarovania lesov. Boli ste v našich lesoch vždy nositeľom progresívnych a produktívnych metód riadenia a obhospodarovania.
        Zamestnanci štátnych lesov si dnes ťažko dokážu predstaviť odborné obhospodarovanie lesov bez spolupráce s Vami.
        Veríme, že aj naďalej budeme pri obhospodarovaní a zveľaďovaní našich krásnych slovenských lesov úspešne spolupracovať.
        K tomu si ešte raz poprajme mnoho zdravia a úspechov v povolaní.

Lesu zdar !

Ing. Ján Novák odovzdáva 
pozdravný list Ing. Jánovi Bavlšíkovi
Generálny riaditeľ š.p. LSR Ing Ján Novák, CSc., pri otvorení lesníckeho roka 2003
Foto: Fedor Mikovič