NOVÝ   NÁUČNÝ   CHODNÍK

       

        Neďaleko svetoznámeho kúpeľného mesta Piešťany, v územnej pôsobnosti Lesnej správy Moravany nad Váhom, bol 26. novembra 2002 otvorený Náučný chodník Moravany nad Váhom. Je to už druhý náučný chodník s lesníckym zameraním otvorený tohto roku v Odštepnom závode Smolenice. Úvodné slovo predniesol Ing. Stanislav Goga, CSc. riaditeľ OZ Smolenice a Ing. Blažej Možucha, generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR so sídlom v B. Bystrici. Podrobný opis náučného chodníka a jeho poslanie vysvetlil Ing. Vladimír Turan vedúci LS Moravany nad Váhom. O histórii tohto regiónu porozprával riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre prof. PhDr. Alexander Ruttkay, DrSc. Na otvorení sa zúčastnili hostia: zástupcovia štátnej a verejnej správy, starostovia obcí Moravany nad Váhom, Hubina, Ducové, zástupcovia Lesoprojektu Piešťany, Slovenskej lesníckej komory, TANAP-u, priľahlých Odštepných závodov, občianskych zdužení, školstva a masmédií. K slávnostnej atmosfére prispeli svojim kultúrnym programom deti zo Základnej školy v Moravanoch nad Váhom i občania obce Nitrianska Blatnica v dobových krojoch. K otvoreniu náučného chodníka bol vydaný sprievodný bulletin obsahujúci okrem textov informačných tabúl i v stručnosti údaje o organizačnej štruktúre štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky, OZ Smolenice, o výmere obhospodarovaných lesov, ťažbe dreva a drevinovom zložení lesov. 
        Hlavným poslaním náučného chodníka je oboznámiť širokú verejnosť, milovníkov prírody, mládež i náhodných návštevníkov s úlohou a poslaním lesov, prácou lesníkov, históriou lesného hospodárstva i kultúry regiónu. Náučný chodník má dĺžku 5,3 km so štyrmi zastávkami, z ktorých každá má určité tematické zameranie viažuce sa okrem významu a zaujímavosti danej lokality aj na priblíženie určitej časti lesného hospodárstva návštevníkovi a zdôraznenie lesa ako dôležitej súčasti životného prostredia človeka. Chodník vedie údolím potoka Striebornica až k lokalite Výtoky, odtiaľ dolinou popod Sokolie skaly do sedla Gajda - hrebeňa Považského Inovca. Neskôr sa plánuje napojenie tejto trasy na historicko-náučný chodník, ktorý ako pôvodná stredoveká cesta spájajúca Ponitrie a Považie povedie popri rotunde sv. Juraja (pod Marhátom) pochádzajúcej z čias Veľkomoravskej ríše. Chodník taktiež nadväzuje na existujúce turistické a lyžiarske trasy.
Práca v lese bola od pradávna veľmi namáhavá. V minulosti používaná technika a technické zariadenia už prakticky neexistujú. Zato sa podarilo získať a na tabuliach umiestniť historické fotografie týkajúce sa dopravy, hlavne približovania a odvozu dreva a porovnať minulosť s technikou súčasnosti. Možno práve tieto technické prvky si získajú i srdce tých, ktorí majú vzťah viac k technike a histórii. Na jednej z tabúl sú tiež graficky znázornené niektoré celospoločenské funkcie lesa. Jednoduchý obrázok poslúži na stručné vysvetlenie funkcie lesa i najmenším návštevníkom. Na poslednej informačnej tabuli je opísaná história stredovekej obchodnej cesty a lesná zver žijúca v okolitých lesoch. 
        Dúfame, že les a samotný náučný chodník bude miestom, kde si bude môcť návštevník duševne oddýchnuť a nabrať nové sily. Popritom získa nové vedomosti, možno pochopí prácu a snahu lesníkov o zachovanie lesa ako neodlučiteľnej súčasti nášho životného prostredia.


Jozef Blažo, OZ Smolenice