Poďakovanie za spoluprácu

        Jedným zo základných princípov novej lesníckej stratégie Európskej únie je maximálne využitie ekonomického potenciálu lesov v duchu trvalo udržateľného hospodárenia. To je smerovanie, ktoré by malo viesť k stabilite aj slovenské lesníctvo. 
        Nedá mi, aby som nespomenul potrebu naďalej komunikovať s verejnosťou v záujme postupnej zmeny v názoroch na lesy, na ich poslanie, ale aj na prácu tých, čo sa v zložitých podmienkach starajú o zveľaďovanie našich lesov. Považujem to za mimoriadne aktuálne aj preto, že niektoré médiá často jednostranne a účelovo informujú o práci nás, lesníkov, čo nepridáva na objektívnosti poskytovaných informácií ...
        Stabilita aj v lesnom hospodárstve je spojená najmä s efektívnym vynakladaním prostriedkov v celej štruktúre činností, s racionalizačnými opatreniami a v efektívnom usporiadaní vnútorných štruktúr. 

        Priateľstvo sa najlepšie overuje nie v dňoch slnečných, ale vtedy, keď nad nami obloha potemnie. Je to jedna z právd, ktoré nie je potrebné nijako osobitne dokazovať. Myslím, že obdobne ako s ľudským životom je to aj s každým podnikom. Jeho sila, životaschopnosť, odvaha hľadať nové riešenia, sa najlepšie preukážu vtedy, keď sa do prostredia, v ktorom pôsobí, dostane viac neznámych ako je obvyklé. Samozrejme, neistota nemôže byť cieľom žiadneho podniku, no jej určitá miera je asi nevyhnutná a je len vecou osadenstva, či táto skutočnosť spôsobuje rozpaky, alebo naopak, je motorom k vyššiemu výkonu. Ak sa teda na otázniky, ktoré sú na prahu tohto roku v našom podniku zjavne prítomné dokážeme pozrieť aj takýmto pohľadom, môžeme v tom objaviť aj prekvapivo pozitívne momenty. Myslím si totiž, že rok, ktorý nás v našom podniku čaká je potrebné chápať predovšetkým ako potvrdenie toho, čo sme doteraz spoločne dokázali. Ak budeme takéhoto pohľadu vnútorne schopní, potom obavy z nadchádzajúcich mesiacov, môžeme dať stranou. Som si totiž istý, že našou doterajšou prácou sme vytvorili dosť záchytných bodov, ktoré nám dobre poslúžia na ceste pracovným rokom 2003. Pretože niekedy pre niekoľko tieňov dobre nevidíme samotné slnko, dovolím si niektoré z týchto záchytných bodov pripomenúť.
        Predovšetkým chcem pripomenúť, že náš podnik je dôstojným nástupcom stáročiami overenej tradície správy lesného majetku štátu, ktorá sa tiahne od kráľovského stredoveku, cez pozemkové reformy predchádzajúcich republík až po dnešok. 
        Ďalej pripomínam, že náš podnik za krátke obdobie svojej doterajšej existencie preniesol štátne lesníctvo Slovenska z niekoľkých desiatok miliónovej straty do pásma síce mierneho, no trvalého zisku. 
        Pripomínam, že pri rastúcej produktivite práce sme v podmienkach vážnych spoločenských porúch na trhu práce dokázali poskytnúť stabilné sociálno-ekonomické prostredie pre vyše 10 000 zamestnancov. 
        Pripomínam, že sme sa zhostili historicky ojedinelej úlohy odovzdávania neštátnych lesov pôvodným majiteľom. V tejto súvislosti je dobré vidieť aj to, že sa naďalej staráme o takmer 300 tisíc ha neštátnych lesov, ktorých pravá príčina neodovzdania spočíva aj v ich nízkej bonite a z toho odvodeného nezáujmu pôvodných majiteľov.
        Pripomínam, že vďaka nášmu odbornému fortieľu sme ani v podmienkach neuveriteľne zúženej štátnej podpory nepripustili zníženie kvality lesníckych výkonov, ktoré rozhodujú o skutočnom stave nami spravovaného majetku. V tomto smere sme pripravení pokojne zniesť porovnanie s kýmkoľvek...
Je toto všetko málo? Isteže nie, napriek tomu to však nestačí! Pred každým z nás bude stáť veľmi jednoduchá, no dôležitá otázka: čo ešte môžem urobiť pre svoj podnik ? Nik nevie lepšie ako my sami, čo všetko sa dá v našom podniku ešte zlepšiť. Bez ohľadu na to, aké písmená sa pripoja k nášmu obchodnému menu je jasné, že úlohe tvrdo zlepšiť naše ekonomické výstupy sa nevyhneme. Je to úloha opodstatnená, no chcem nám všetkým pripomenúť, že jej realizácia nesmie ohroziť našu prvoradú povinnosť postarať sa o lesný majetok štátu tak, aby tento v žiadnom smere neutrpel. Preto, nech už budú naše pracovné kroky v prichádzajúcom roku akékoľvek, musia byť predovšetkým profesionálne. Tu vidím veľkú úlohu nášho generálneho riaditeľstva, ktoré musí byť schopné poskytnúť odštepným závodom nielen ekonomické direktívy, ale aj účinný servis pre ich napĺňanie. Myslím, že v tomto smere sme už položili slušné systémové základy, ktoré nám teraz prichodí zúročiť. 

        Ľudský život pozostáva z protikladov. Zmieta sa v ňom láska a nenávisť, slzy a smiech, právo a povinnosť, dávanie a prijímanie. A vlastne celoživotné úsilie ľudskej spoločnosti - výchova, vzdelávanie smerujú k tomu, aby sa tieto protiklady dostali čo do najväčšej harmónie, aby ani jeden z nich nevyčnieval a neohrozoval jedinca i spoločnosť. V plnom rozsahu to platí aj v lesníctve. Čím skôr to dokážeme, tým lepšie pre les, ale aj pre spoločnosť. Preto tvorivosť, otvorená výmena názorov, pluralita myšlienkových trendov a postojov, zmysluplné konfrontácie ideí, nech nás sprevádzajú pri vstupe do tretieho roka tretieho tisícročia.
        Každý deň, každý rok je neopakovateľný. Želám vám, aby nadchádzajúci rok bol pre vás a vaše rodiny priaznivým, aby vám priniesol úspechy, tolerantnosť, nádej, šťastie, vytrvalosť, ale aj pevné zdravie, aby naše stavovsky zanietené srdcia bili pre slovenské lesy, na ich prospech a ďalšie zveľadenie.

Milé kolegyne, kolegovia, vážení spolupracovníci !

        Záverom minulého roka uplynulo obdobie, počas ktorého som mal možnosť vykonávať funkciu generálneho riaditeľa Lesov Slovenskej republiky, š.p., Banská Bystrica. Dovoľte mi preto krátke poohliadnutie.

        Predovšetkým cítim úprimnú potrebu poďakovať sa Vám všetkým za prácu, ktorú ste pre vznikajúci podnik za posledné tri roky vykonali. Náš spoločný výsledok hovorí za všetko a je aj najlepšou odpoveďou neprajníkom: Spolu sme vybudovali podnik, ktorý si všetky svoje záväzky voči zákonu, partnerom i vlastným zamestnancom vždy riadne plnil a ktorý dnes môžeme pokojne nazvať dobre prosperujúcou firmou veľkého významu. Zásluhu na tom má každý z Vás a ja Vám za to zo srdca ďakujem. Ďakujem Vám za korektné vzťahy a obetavú spoluprácu s mojim najbližším pracovným tímom, ktorú ste vedeli preukázať nielen v časoch pokojných, ale najmä tých rušných, keď sme museli prijať rýchle a závažné rozhodnutia. Sami najlepšie viete, že ich nebolo málo. 

        Mojím odchodom z funkcie sa samozrejme nič nekončí. Úprimne si želám, aby podnik, ktorý sme spolu zakladali bol aj v podmienkach pripravovanej transformácie svetlým javom na mape slovenského lesníctva. K tomu prajem Vám i novému vedeniu veľa trpezlivosti, nápaditosti a odvahy. Keď hovorím Vám mám na mysli spolupracovníkov od Záhoria po Zemplín, od Novohradu po Oravu. Nezabudnime, že sme svoje životy spojili s jedným z najkrajších povolaní na svete a vždy podľa toho aj konajme. Som presvedčený, že naše spoločné skúsenosti, odbornosť a pracovitosť, sú najlepšou zárukou prosperity lesov, ktorých správu nám náš štát trvalo zveril. 

Lesu zdar ! 

Blažej MOŽUCHA