S P O L O Č N Á    D E K L A R Á C I A

 

 

 

Lesy Slovenskej republiky, š.p., Banská Bystrica, 
zastúpené generálnym riaditeľom Ing. Blažejom MOŽUCHOM (ďalej ako "LSR")

a
Lesoochranárske zoskupenie VLK, Tulčík, 
zastúpené náčelníkom Ing. Jurajom LUKÁČOM (ďalej ako  "LZ VLK")

sledujúc záujmy slovenských lesov 
sa s plnou vážnosťou zhodli na nasledovnom vyhlásení:

 

 

Predmet spoločného vyhlásenia

1. LSR a LZ VLK podpisom tohto dokumentu verejne deklarujú svoj záujem spojiť všetky spoločenské sily na dosiahnutie strategického cieľa, ktorým je zachovanie a zveľadenie lesov Slovenska v celej šírke ich jedinečného významu. Územne sa tento dokument vzťahuje na štátne lesy v správe podniku Lesy SR, š.p.


Vzájomná spolupráca 

2. LSR a LZ VLK sa rozhodli v záujme podpory uvedeného strategického cieľa nadviazať konkrétnu spoluprácu. Predmetom tejto spolupráce bude najmä:
• udržanie štátneho vlastníctva lesných pozemkov v nezmenšenom rozsahu
• trvalý záujem dodržiavať predpisy LHP, resp. iniciovať ich zmenu v konkrétnych zreteľa hodných prípadoch
• odhaľovanie trestnej činnosti a priestupkov v lesných porastoch 
• vzájomná včasná a vecná konzultácia pripravovaných zákonov, vyhlášok a nariadení týkajúcich sa lesov, osobitne pri tvorbe nového lesného zákona
• vzájomné si poskytovanie informácií majúcich vzťah k lesom, s podmienkou, že tieto informácie nemajú charakter obchodného tajomstva
• vzájomné si poskytovanie podporných stanovísk vo veci konkrétnych aktivít majúcich súvis s napĺňaním deklarovaného cieľa 

3. V zdôvodnených konkrétnych prípadoch LSR poskytnú LZ VLK informácie o predpisoch LHP a údaje o ich realizácii (LHE), pokiaľ to neobmedzia iné predpisy. 

 

4. LZ VLK poskytne prostredníctvom svojej siete dobrovoľných členov lesom pomoc pri odhaľovaní nelegálnych, resp. podozrivých zásahov v lesných porastoch.

 

5. Obidve strany sa budú vždy vopred informovať pred medializovaním informácií týkajúcich sa druhej strany, a to tak, aby bolo možné informácie preveriť skôr, ako tieto budú zverejnené. 

 

6. Pri vypracovávaní LHP budú LSR v rámci schvaľovacieho konania prihliadať na informácie LZ VLK o cenných biotopoch, extrémnych stanovištiach, vodných zdrojoch a iných okolnostiach, ktoré by mohli mať vplyv na režim hospodárenia.

 

7. LZ VLK aktívne podporí záujmy LSR sledujúce spoločný strategický cieľ prostredníctvom lobingu v NR SR a médiách. 

 


O s t a t n é   d o j e d n a n i a 

8. Signatári budú spoločne, spravidla 1 x ročne informovať na tlačových konferenciách o vzájomnej spolupráci a jej výsledkoch.

 

9. Pokiaľ sa nedohodne inak bude spolupráca v konkrétnych prípadoch vždy odsúhlasená na úrovni generálneho riaditeľa LSR a náčelníka LZ VLK.

 

10. Táto deklarácia bude zverejnená, pričom sa médiá vyzvú na verejnú kontrolu jej plnenia 



 

Ing. Juraj LUKÁČ 

náčelník generálny riaditeľ 
Lesoochranárske zoskupenie VLK

Ing. Blažej MOŽUCHA

 Lesy Slovenskej republiky, š.p.

Bratislava, 4. decembra 2002