Vlastnícke a užívateľské vzťahy k lesu

Seminár pri príležitosti 50. výročia založenia Lesoprojektu

 

        V tomto príspevku sa niekoľkými slovami vrátime k sympóziu, ktoré bolo usporiadané nielen pri 50. výročí vzniku Lesoprojektu, ale tiež pri príležitosti 195. výročia vzniku lesníckeho vysokoškolského štúdia na Slovensku a 50. výročia pôsobenia Lesníckej fakulty vo Zvolene. Sympózium na tému "Vlastnícke a užívateľské vzťahy k lesu vo väzbe na hospodársku úpravu lesov" sa uskutočnilo v Lesoprojekte dňa 27. novembra 2002 za účasti viac ako stovky odborníkov z hospodárskej úpravy lesov, štátnej správy, štátnych a neštátnych lesov z celého Slovenska.
        V celodennom programe odznelo viac ako dvadsať referátov popredných odborníkov, ale aj pracovníkov lesníckej prevádzky.
Všetci v úvode svojich vystúpení ocenili význam hospodárskej úpravy lesov, ktorá prešla vo svojej histórii viacerými zmenami, ale vždy bola nositeľkou progresívnych metód v lesníckej praxi.
        Veľmi zaujímavé a podnetné boli príspevky v úvodnom bloku. Prof. Štefan Žihľavník, dekan Lesníckej fakulty, oboznámil účastníkov sympózia s históriou výučby na Lesníckej fakulte, priebehom vývoja lesníckeho školstva od počiatku až do dnešnej doby, s osobitným dôrazom na prepojenie výučby medzi Lesnícku fakultou vo Zvolene a Lesoprojektom Zvolen.
        Riaditeľ Lesoprojektu Zvolen Ing. Ján Bavlšík urobil detailný prierez históriou Lesoprojektu, spomenul viaceré významné lesnícke osobnosti, ktoré stáli pri zrode tejto významnej lesníckej inštitúcie. Bez výsledkov práce jej zamestnancov si dianie v lese dnes nevieme ani predstaviť.
        Prof. Anton Žihľavník svoj príspevok zameral na zmeny v hospodárskej úprave lesov vplyvom obmedzených vlastníckych a užívateľských vzťahov k lesu.
Prepojenie hospodárskej úpravy lesov a právnych predpisov detailne a odborne analyzoval Ing. Peter Chorvát.
Z ďalších vystúpení zaujali viaceré referáty, najviac však príspevok o certifikácii lesov a osobitne využitie prijímačov GPS na určovanie polohy lomových bodov hraníc JPRL.
        Po každom bloku referátov sa rozvinula bohatá diskusia najmä k skúsenostiam s vypracovávaním LHP a tiež k vlastníckym a užívateľským vzťahom k lesu vo väzbe na hospodársku úpravu lesov v jednotlivých subjektoch obhospodarujúcich les.
        Sympózium bolo v každom smere prínosom k rozšíreniu poznatkov a praktických skúseností a viacerí účastníci konštatovali, že takéto pracovné stretnutia by sa mali usporiadať častejšie a tematicky by mali byť užšie vymedzené.

Vyznamenania pre najlepších z rúk riaditeľa Lesoprojektu Ing. Jána Bavlšíka 

Foto: Ľubomír Vojtek


Jozef Hikl