Výskyt škodlivých činiteľov v lesoch Slovenska za rok 2002

        Lesnícka ochranárska služba (LOS) upozorňuje vlastníkov a užívateľov lesov, že do 20. februára 2003 treba vyplniť a odovzdať tlačivá L 116 "Hlásenie o výskyte škodlivých činiteľov za rok 2002" a ich prílohu "Prehľad o spotrebe prípravkov na ochranu lesa v roku 2002".
        Hlásenie spracováva každý subjekt obhospodarujúci les a predkladá ho prostredníctvom svojho odborného lesného hospodára (OLH) priamo na Lesnícky výskumný ústav, Lesnícku ochranársku službu, Lesnícka 11, 969 23 Banská Štiavnica. Táto povinnosť mu vyplýva z ustanovení § 14a ods. 1 písm. f) a § 20 ods. 2 písm. a) zákona SNR č. 100/1977 Zb. o hospodárení v lesoch a štátnej správe lesného hospodárstva v znení neskorších predpisov a z ustanovení § 3 ods. 2 zákona NR SR č. 285/1995 Z. z. o rastlinolekárskej starostlivosti v znení zákona NR SR č. 471/2001 Z.z a § 2 výnosu MP SR č. 3322/3/2001-100 ktorým sa ustanovujú podrobnosti o prípravkoch na ochranu rastlín. 
        Termín predkladania hlásení je 20. február, aby korešpondoval s predkladaním hlásenia L 144 (Bilančný výkaz lesnej hospodárskej evidencie) a L 146 (Výkaz vykonaných hospodárskych opatrení podľa JPRL). Tlačivo má od roku 1995 rovnakú formu. Pre rok 2002 upozorňujeme na zmenu v jeho záhlaví (prvej tabuľke). Prispôsobili sme ho tlačivám L 144 a L 146 a takto ho treba aj vyplniť. Umožní to jednoznačnú identifikáciu subjektov, jednotné spracovanie údajov a ich sumarizáciu podľa LHC. 
        Z hlásení L 116 a z poznatkov regionálnych inšpektorov spracúva LOS každoročne "Elaborát o výskyte škodlivých činiteľov v lesoch Slovenska", ktorého súčasťou je aj prognóza vývoja biotických škodcov a ochorení v nasledujúcom roku. Podľa územného členenia a podľa drevín podáva prehľad o výskyte abiotických a biotických škodlivých činiteľov a o vykonaných opatreniach proti nim. V textovej časti elaborátu sa okrem toho hodnotí priebeh počasia, výsledky monitoringu zdravotného stavu lesov, analyzujú hlavné problémy ochrany lesov za uplynulý rok a podrobne sa komentujú údaje z tabuliek, grafov a mapiek. 
        Tlačivá hlásení zasiela LOS na začiatku roka všetkým OPPLH na OÚ a KÚ. Priamo sú poskytnuté všetkým subjektom obhospodarujúcim štátne lesy a mestským, obecným, cirkevným lesom, urbariátom a ostatným vlastníkom ktorí hospodária na výmere väčšej ako 500 ha. Potrebné tlačivá možno vyžiadať tiež na LVÚ - LOS v Banskej Štiavnici. Veríme, že aj ich uverejnenie v prílohe časopisu LES pripomenie a uľahčí užívateľom splniť si túto povinnosť.
        LOS ďakuje pracovníkom štátnej správy za pomoc pri distribúcii tlačív a všetkým obhospodarovateľom lesov a OLH za skoré a zodpovedné vyplnenie a zaslanie hlásení. Významne tým môžu ovplyvniť včasnosť spracovania elaborátu, ako aj jeho hodnovernosť. 


Ing. Juraj Varínsky, CSc., vedúci LOS Banská Štiavnica