Záujem o využívanie drevnej štiepky

(05.11.2003; Hospodárske noviny; s. 09; TASR)


          Inovovaný systém vykurovania drevnou štiepkou už tretí rok využívajú Slovenské energetické strojárne (SES) Tlmače. Takýto spôsob vykurovania je finančne výhodnejší ako iné spôsoby. Spaľovanie drevnej štiepky v Tlamčoch priťahuje čoraz väčší záujem zástupcov nielen slovenských, ale aj zahraničných organizácií. Jej dodávateľom sú Lesy SR, odštepný závod Levice. Levický lesný závod ročne vyťaží zhruba 100-tisíc kubických metrov dreva. Lesníci začali využívať drevnú štiepku na energetické účely asi pred 15 rokmi. Podľa riaditeľa závodu Dušana Krajniaka bolo jej využívanie nevyhnutné pri riešení problému odpadu vznikajúceho pri pridruženej drevárskej výrobe. 
          Drevná štiepka sa využívala v priemyselných závodoch v Istebnom, neskôr ju začal vykupovať partner z maďarského mesta Tata. Na konci roka 2001 zrekonštruovali SES svoju kotolňu a uspôsobili na spaľovanie štiepky. Levický odštepný závod Lesov SR využíva pri výrobe štiepky dve výrobné zariadenia. Menšiu časť získava ako výrobok pridruženej drevárskej výroby, väčšinu však vyrába priamo v porastoch pojazdným štiepkovacím samohybným strojom. 
          Ekologickým vykurovaním všetkých objektov spaľujú SES Tlmače ročne 20-tisíc ton štiepky.

 

Štátne lesy sa rozhodli bojovať 

s čiernym obchodom s drevom

 

(31.10.2003; Rozhlasová stanica Twist; Žurnál; 12.00; 1,8 min.;DUŠIČKA Martin)


          Vedenie Štátnych lesov sa rozhodlo bojovať proti nelegálnemu obchodovaniu s drevom. Uvedomujú si, že sa ho nepodarí zlikvidovať úplne, ale chcú ho aspoň obmedziť na minimum. Bojovať však nebudú represiami, skúsia to s transparentnosťou.
          Štátne lesy sa onedlho stanú akciovou spoločnosťou a v rámci transformácie začali celkom nový spôsob komunikácie nielen s predstaviteľmi drevospracujúceho priemyslu, ale aj ochranármi. Jedným z cieľov je obmedzenie korupcie a minimalizácia čierneho obchodu s drevom. Generálny riaditeľ podniku považuje za prvoradé vytvoriť systémové predpoklady a vstup medzinárodných hráčov na trh, ktorí naň prinesú kultúru. Spoločným úsilím lesníkov a drevospracujúceho priemyslu sa potom dá čierny obchod obmedziť.
          Predstavitelia drevospracujúceho priemyslu, ktorí v minulosti ostro kritizovali nakladanie s drevom, zmenili názor a sú presvedčení, že čiernemu obchodu sa zúžil priestor. Prispievajú k tomu aj priame obchodné vzťahy medzi dodávateľom a spracovateľmi dreva, ktoré v minulosti nefungovali. Vďaka tomu sa stráca podstatná časť priestoru na korupciu.
          Ochranári predpokladajú, že čierny obchod s drevom sa na Slovensku pohybuje od jedného do dvoch miliónov metrov kubických.Cesta, ktorú nastúpili Štátne lesy, smeruje podľa nich k eliminácii problému s čiernym obchodom, bude však dlhá.
          Vedenie Štátnych lesov nechce proti čiernemu obchodovaniu bojovať jednorazovými krokmi, ale systémovo. Súčasťou obmedzovania korupcie je aj to, že po transformácii podniku v ňom bude síce menší počet, ale lepšie platených ľudí.