Vyše 10-tisíc vianočných stromčekov

(28.11.2003; Hospodárske noviny; s. 09; TASR)


        Lesy SR dodajú na tohtoročný trh 10 375 vianočných stromčekov. Z toho bude 5 500 borovíc, 4 060 smrekov, 640 pichľavých smrekov a 165 jedlí. Od roku 2001 realizujú Lesy SR s cieľom skvalitniť produkciu a zatraktívniť sortiment ponuky program plantážového pestovania vianočných stromčekov. V rámci neho založia do roku 2006 minimálne 55 hektárov takýchto plôch. Ku koncu augusta už lesníci založili takmer 20 hektárov plantáží. Z nich pripadá na pestovanie borovice čiernej 73 percent, borovice sosny 5, jedle bielej 10, jedle srienistej 3, smreka pichľavého 3 a smreka omorikového 6 percent. V budúcich rokoch sa výrazne zvýši podiel kaukazských jedlí na úkor borovice čiernej. Plán predpokladá produkciu asi 20-tisíc vianočných stromčekov ročne.


Z Oravskej Lesnej pred prezidentský palác

(25.11.2003; Naša Orava; č. 47/03, s. 1; mp)



        Včera ho sťali a pod rúškom pokojnej noci previezli do Bratislavy. Dnes ráno ležal pred prezidentským palácom. Vianočný stromček z Oravy. Dvadsaťdva metrov vysoký smrek, rastúci konča Oravskej Lesnej padol lesníkom do oka už dávno. Ešte pred niekoľkými rokmi, keď vyberali vianočný strom, ktorý mal putovať zo Slovenska k Svätému otcovi do Vatikánu. Vtedy vybrali iný, rastúci neďaleko, tento bol iba jeho "náhradníkom." Ako sme sa dozvedeli od riaditeľa š. p. Lesy SR, Banská Bystrica, OZ Námestovo Ing. Jozefa Herúda, smrek z Oravskej Lesnej musel prejsť sitom riadneho výberového konania, ani prezident si len tak nemôže ukázať: tento chcem. Takže počas týchto Vianoc bude mať prezident SR Rudolf Schuster vedľa seba hneď dvoch nepostrádateľných vianočných spoločníkov z Oravy: manželku Irenu a vianočný stromček. Vďaka technike sa smrek z Oravskej Lesnej postaví "na nohy" pred Grassalkovichovým palácom ešte dnes. Prezident ho však slávnostne rozsvieti až v predvečer Vianoc - na Mikuláša.


Lesníci sa pripravili na vianoce

(01.12.2003; Televízna stanica STV 1; Noviny STV; 19.30; 1 min.; ŠKORŇA Ján)


Ľ. BAJANÍK, moderátor:
"Od prvej polovice 19. storočia je aj na Slovensku neodmysliteľným symbolom Vianoc vyzdobený stromček. Cenovo najdostupnejšie sú tie, ktoré pochádzajú z negatívneho výberu, čiže ktoré v lese prekážajú. Stromčeky zo špeciálnych plantáží môžu stáť až niekoľkotisíc korún."
J. ŠKORŇA, redaktor:
"Veľa ľudí sa najmä z ekologických dôvodov rozhodlo pre umelé stromčeky."
Anketa:
"Každopádne umelý."
"Stačilo ťať lesy."
"Tak som sama, tak aspoň tak ten stromček bude živý mi na stole."
J. ŠKORŇA:
"Prijateľným kompromisom sú kontajnerované živé, ktoré sa dajú po Vianociach vrátiť do prírody."
Marek ŽELINSKÝ, Plant Pregnum, Banská Bystrica:
"Dva týždne môže byť v byte, potom ho premiestniť do nejakej aklimatizačnej miestnosti s priemernou teplotou a potom môže ísť vonku naspäť."
J. ŠKORŇA:
"Lesníci sa na Vianoce pripravili ponukou lacnejších stromčekov z výchovných ťažieb, drahšími, ktoré pestujú v bývalých škôlkach, ale aj posilnenou strážou pred zlodejmi."
Milan LONGAUER, Lesy SR, š.p.:
"Pri individuálnych prípadoch sú to pokuty od 100 do 500 korún a pri väčšej škode to môže byť vyčíslená škoda aj okolo 20-tisíc korún."