Novinové príspevky a prepisy televíznych či rozhlasových relácií z ostatných dní a týždňov by dozaista zaplnili nie jednu rubriku Lesníka, lež celý jej obsah. Orientovať sa v spleti mediálnych informácií a často i nevyberaných atakov na adresu slovenských lesníkov, zvlášť pracovníkov š. p. Lesy SR, dalo veru poriadne "zabrať" aj skúsenému a veci znalému čitateľovi, divákovi či poslucháčovi. Dnes preto vyberáme agentúrne články, ktorými chceme chronologicky zaznamenať výmenu názorov medzi predstaviteľmi rezortu a LSR. Ponechávame na vás, našich čitateľoch, aby ste si vytvorili svoj vlastný názor a očakávame, že si ho nenecháte len pre seba. Bude na osoh veci, keď sa s ním na stránkach Lesníka podelíte aj so svojimi spolupracovníkmi.

-f.m.-

 

 

          Bratislava 27. februára (TASR) - Finančné kontroly Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR v štátnom podniku Lesy SR vyústili do podania trestných oznámení voči neznámemu páchateľovi.Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon o tom novinárov informoval s tým, že kontroly štátnych lesov z konca uplynulého roku poukázali na vedomé skresľovanie hospodárskych výsledkov, netransparentné obstarávanie tovarov a služieb, ako aj na uzatváranie finančne nevýhodných zmlúv na obchod s drevom. Hospodársky potenciál Lesov SR obhospodarujúcich až 1,03 milióna ha lesných plôch s ročným obratom prekračujúcim 5 miliárd Sk sa navyše podľa neho doteraz využíval nedostatočne a bez štátnych dotácii by už podnik dávno skrachoval.
        Skresľovanie výsledkov firmy spočívalo podľa neho v nedostatočnej tvorbe opravných položiek. Vďaka rozpusteniu rezerv z minulých rokov podnik síce podľa neho vykázal asi 5-miliónový zisk, ale kontrola hovorí o tom, že podľa správneho účtovníctva sa reálne dostal do straty až na úrovni 180 miliónov Sk. "V podniku boli pritom vyplácané neúmerne vysoké odmeny až v objeme takmer 50 miliónov Sk," informoval minister.
        Pri zaobstarávaní tovarov a služieb Zs. Simon vidí problém v tom, že Lesy SR boli už pri svojom zriadení deklarované ako verejnoprospešné, a tak nemuseli uplatňovať zákon o verejnom obstarávaní. "Mnohokrát bol v podniku ignorovaný návrh výberovej komisie ako napríklad pri dodávateľovi informačného systému," povedal minister a dodal, že pre nápravu tejto veci bude iniciovať zmeny príslušnej legislatívy
        Za kľúčový problém v štátnych lesoch minister považuje odbyt dreva s vysokými vývozmi do zahraničia. "Pri jednej analyzovanej zmluve na predaj 13 740 m3 dreva podnik jej nevýhodnosťou prišiel o 4,3 milióna Sk. Zmluvy na vývoz boli dokonca mnohokrát koncipované tak, že objem a kvalita dreva sa posudzovala až u odberateľa. Ako sa potom dá overiť reálna kvalita, ak sa nezisťuje hneď pri nakladaní na Slovensku," upozornil Zs. Simon s tým, že vlani celkový export suroviny zo štátnych lesov dosiahol až 700 000 m3 a ďalšie drevo sa vyvážalo aj prostredníctvom sprostredkovateľských firiem.
        Ku konkretizácii ľudí zodpovedných za zistené problémy minister dodal iba toľko, že je to práca pre orgány činné v trestnom konaní a podľa neho si treba uvedomiť, koľko mal podnik odštepných závodov, pričom každý s týchto závodov s drevom obchodoval. K otázke o prípadnej zodpovednosti predchádzajúceho ministra Koncoša sa minister nevyjadril. Dianie okolo štátnych lesov však bolo podľa neho v predchádzajúcom období spolitizované.
        V záujme výhodnejšieho spracovania dreva v domácich fabrikách sa podľa Zs. Simona už situácia mení. Vývoz za január 2003 sa oproti rovnakému obdobiu vlaňajšieho roku znížil zo 130 000 už len na 18 000 m3. "Teraz sú už plne zabezpečované požiadavky domácich spracovateľov, ktorí garantujú plynulosť výroby. Verím, že v krátkom čase sa to prejaví už aj na zlepšení zahraničného obchodu, pretože sa budú vyvážať namiesto surového dreva hotové výrobky s vyššou pridanou hodnotou. Myslím si, že je koniec lesnícko-drevárskej vojny," dodal. Predchádzajúce vedenie Lesov SR vývoz do zahraničia často vysvetľovalo insolventnosťou niektorých domácich drevospracovateľov, u ktorých im zostávali pohľadávky po lehote splatnosti.
        V Lesoch SR má v krátkom čase prísť k výmene generálneho riaditeľa, keďže pôsobenie predchádzajúceho šéfa Blažeja Možuchu MP stoplo koncom roku 2002. K výmene dôjde na základe výberového konania, ktoré MP vyhlásilo v zmysle zákona o štátnom podniku. Jeho víťazom sa stal Karol Vinš, ktorý však post šéfa Lesov SR zaujme až po podpísaní mandátnej zmluvy.

 

 

 

VEDENIE LESOV SR OPONUJE PODOZRENIAM ZO STRANY REZORTNÉHO MINISTRA ZS. SIMONA

          Bratislava 28. februára (TASR) - Vedenie Lesov SR, š. p. zdôrazňuje, že k úmyselnému skresľovaniu hospodárskeho výsledku podniku, ako to po finančných kontrolách svojho ministerstva uvádza minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, nedošlo a nedochádza. Vedenie takisto oponuje aj voči údajnému uzatváraniu takých zmlúv na odpredaj dreva, ktoré mali byť pre štát nevýhodné. Výnosy podniku z dreva sú podľa vedenia vyčíslené správne a zodpovedajú aj primeraným odbytovým cenám.
        Združenie závodných výborov odborového zväzu Drevo-lesy-voda pri tomto štátnom podniku dokonca ministra Simona žiada, aby sa lesníckej obci za svoje názory o šafárení v Lesoch SR verejne ospravedlnil. "Sme presvedčení, že súčasné vedenie Ministerstva pôdohospodárstva SR nie je schopné posúdiť lesnícku politiku v celom kontexte, pretože slovenskému lesníctvu a jeho problémom, zdá sa, rozumie len cez predaj takej vzácnej a nenahraditeľnej suroviny, akou je drevo," uvádza sa v stanovisku predsedu tohto združenia Františka Suchanovského.
        Zavádzajúce sú podľa združenia hlavne vyjadrenia ministra o privysokých odmenách vyplatených v podniku v objeme 50 miliónov Sk. "Nešlo o nejakú jednorazovú odmenu pre manažment našej firmy, ale o trinásty plat za rok 2002 pre všetkých takmer 13 000 zamestnancov Lesov SR v zmysle platnej kolektívnej zmluvy," pokračuje Suchanovský.
        K údajnému skresľovaniu hospodárskych výsledkov, keď minister Simon upozorňuje, že Lesy SR namiesto vykázaného asi 5-miliónového zisku skončili vlani v strate takmer 180 miliónov Sk, vedenie podniku uvádza, že náročná podniková kontrola nedovoľuje, aby peňažné toky alebo výkony mohli ísť mimo systému a oficiálnych výkazov o hospodárení podniku. "Všetky účtovné prípady boli úplne a správne zúčtované v súlade so všeobecne platnými účtovnými postupmi, čo potvrdilo aj stanovisko audítora. To znamená, že hospodársky výsledok za príslušný rok je správny a nespochybniteľný," informuje vedenie firmy.
        Minister Simon upozorňuje aj na problém doterajších privysokých vývozov dreva do zahraničia namiesto toho, aby sa uspokojili potreby domácich drevospracovateľov. Generálne riaditeľstvo Lesov SR však na to reaguje tým, že situácia na domácom trhu s drevom je mimoriadne nepriaznivá. Slovenskí drevári nemajú záujem hlavne o ihličnatú vlákninu a listnaté priemyselné výrezy a výrazne sa prehĺbila platobná nedisciplinovanosť niektorých z nich. "Kvôli zníženiu objemu obchodovania s drevnou surovinou hrozí druhotný vznik škôd spôsobený znehodnocovaním uskladňovaného dreva. Systém MP zavedený pri uzatváraní kúpnych zmlúv od začiatku tohto roku nepriaznivo vplýva na dodávateľsko-odberateľské vzťahy," uzatvára svoje stanovisko vedenie Lesov SR.
        Finančné kontroly MP v štátnych lesoch, ako vo štvrtok informoval Simon, vyústili do podania trestných oznámení voči neznámemu páchateľovi. Kontroly podľa neho poukázali na vedomé skresľovanie hospodárskych výsledkov, netrans-parentné obstarávanie tovarov a služieb, ako aj na uzatváranie finančne nevýhodných zmlúv na obchod s drevom. Hospodársky potenciál Lesov SR obhospodarujúcich až 1,03 milióna ha lesných plôch s ročným obratom prekračujúcim 5 miliárd Sk sa navyše podľa neho doteraz využíval nedostatočne.

 

 

          BANSKÁ BYSTRICA 28. februára (SITA) - Ostrý protest "proti klamstvám, polopravdám a dezinformáciam", ktoré odzneli vo štvrtok na tlačovej besede ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona, podal v mene Združenia závodných výborov odborového zväzu Drevo - lesy - voda pri podniku Lesy SR, š.p., jeho predseda František Suchanovský. Odborári odmietajú, že by boli zlodejmi, darebákmi a neodborníkmi, ako odznelo v médiách, a žiadajú ministra pôdohospodárstva, aby si poopravil názor a lesníckej obci sa verejne ospravedlnil.
        Odborárske stanovisko sa dištancuje od v médiách prezentovaných obvinení a tvrdí, že v podniku "sa nič také, z čoho ich šéf rezortu pôdohospodárstva na tlačovej besede obvinil, nedeje". Domnienky, polopravdy a obvinenia vyhlásené ministrom označuje za účelové a "z jeho strany sú to góly do vlastnej bránky". Zdôrazňuje, že podnik sa riadi zákonmi, Organizačným poriadkom, kolektívnou zmluvou, mzdovými smernicami pre odmeňovanie zamestnancov a ďalšími predpismi. Stanovisko upozorňuje, že medializovaných 50 mil. Sk odmien nebola jednorazová odmena pre manažment, ale 13. plat pre takmer 13 tis. pracovníkov podniku v zmysle kolektívnej zmluvy a mzdových predpisov. Podľa stanoviska súčasné vedenie rezortu "nie je schopné posúdiť lesnícku politiku v celom kontexte, pretože slovenskému lesníctvu a jeho problémom, zdá sa, rozumie len cez predaj takej vzácnej a nenahraditeľnej suroviny, akou je drevo".

 

 

 

Roľnícke noviny 6.3.2003

Nevidím dôvod na to, aby som sa ospravedlňoval

           S veľkou pozornosťou sledujem reakcie na moje vyhlásenia o výsledkoch kontroly v štátnom podniku Lesy SR. Keďže na tlačovej besede dňa 27. 2. 2003 som prezentoval výsledky kontroly vykonanej skupinou odborníkov, rozhodne sa nemienim púšťať do polemiky s vedením Lesov SR, ktoré zistenia kontroly, samozrejme, odmieta. Nakoniec, vo veci bolo podané i trestné oznámenie, takže teraz je už na orgánoch činných v trestnom konaní, aby tieto zistenia potvrdili, alebo vyvrátili.
        Zaujalo ma však stanovisko predsedu Združenia závodných výborov OZ pri LSR, š.p., Františka SUCHANOVSKÉHO, ktorý v mene zamestnancov Lesov SR a odborov podáva ostrý protest proti klamstvám, polopravdám a dezinformáciám, ktoré... boli vznesené proti zamestnancom LSR. Zároveň ma vyzýva, aby som sa lesníckej obci verejne ospravedlnil.
        Opakujem, že mnou prezentované skutočnosti nie sú akýmsi subjektívnym názorom, ale sú to zistenia kontroly hospodárenia v Lesoch SR, š.p., vykonanej skupinou odborníkov. Preto nevidím dôvod na ospravedlnenie, a už vonkoncom nie celej lesníckej obci. Nikdy som totiž nepovedal, že za vzniknutú situáciu sú zodpovední všetci lesníci a zamestnanci Lesov SR.
        Naopak, som presvedčený, že väčšina lesníkov vykonáva svoju prácu zodpovedne, a v prospech uchovania a zveľaďovania nášho lesného bohatstva. Preto si myslím, že je aj v ich záujme, aby boli zistenia kontroly prešetrené príslušnými orgánmi, a aby v prípade ich potvrdenia boli pomenovaní všetci ľudia, ktorí nesú zodpovednosť, a aby boli voči nim vyvodené náležité dôsledky.

Zsolt Simon, minister pôdohospodárstva SR

 

 

Ohlas na článok
Roľnícke noviny 12.3.2003

CHCEME SPOLUPRÁCU, NIE STREĽBU OD BOKU

          Po prečítaní článku ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona v Roľníckych novinách 6. marca 2003 s titulkom Nevidím dôvod na to, aby som sa ospravedlňoval, mohli niektorí menej zasvätení čitatelia nadobudnúť dojem, ako by som proti vyjadreniam ministra z tlačovej besedy uskutočnenej 27. februára protestoval iba ja sám. Nie je to pravda. Prezentáciou našich postojov ma poverili všetci predsedovia Základných organizácií Odborového zväzu Drevo-lesy-voda, ktorí zastupujú 98 % zamestnannov š. p. Lesy SR. Mám informácie z celého Slovenska, že obvinenia ministra pôdohospodárstva ostro odmietajú prakticky všetci zamestnanci nášho štátneho podniku a členovia odborovej organizácie.
        Minister Zs. Simon totiž dodnes, ani vo svojich následných masmediálnych vystúpeniach, nedokázal súdnym a uvažujúcim občanom vysvetliť, čo to tí lesníci zo štátneho, teda z nášho spoločného lesného bohatstva vlastne rozkradli, ktorí ľudia to konkrétne boli, a o koľko sa neprávom obohatili. V masmédiách sa potom, pochopiteľne, objavujú rôzne vykonštruované obvinenia a "zaručene pravé a presné" informácie o rozsahu údajných škôd, o prekrúcaní hospodárskeho výsledku, o skresľovaní a zatajovaní skutočného stavu. Lenže háčik je v jednom: závery kontrolnej skupiny, ktoré cituje minister Zs. Simon, a ktoré sme si pozorne preštudovali, neobsahujú ani jednu skutočnosť, ani jedno číslo, ktoré médiám a tým aj slovenskej verejnosti prezentoval šéf rezortu pôdohospodárstva. Právom sme tak nadobudli dojem, že minister nepozná závery ministerskej kontroly a obsah jej správy. Máme tiež oprávnený pocit a obavy, že sa k nemu dostávajú len dezinformácie od ľudí, čo neprajú nič dobré nášmu štátnemu podniku a slovenskému lesníctvu.
        Preto nášmu rezortnému ministrovi navrhujeme prejsť od "strieľania od zboku" na formu skutočnej spolupráce, a tým aj osožnej všetkým občanom tohto štátu. Nazdávame sa, že dosť bolo odkazov cez masmédiá, ktoré (až na malé výnimky) všetky polopravdy, dezinformácie a zavádzajúce vyhlásenia, navyše posunuté do im vlastnej, bulvárnej polohy, ochotne interpretovali. V prvom rade by sa naši lesníci s reprezentantom rezortu radi stretli a vysvetlili si vzájomné postoje. Napriek tomu, že náš štátny podnik má bezmála trinásťtisíc pracovníkov a pôsobnosť po celom Slovensku, minister Zs. Simon, hoci MP SR je zakladateľom š. p. LESY SR, dodnes nenavštívil nielen ústredie LSR, ale ani jedno zo stoviek lesníckych pracovísk.
        Nepomôže ani vyjadrenie ministra Zs. Simona, že "vo veci bolo podané trestné oznámenie, takže je už na orgánoch činných v trestnom konaní, aby tieto zistenia potvrdili, alebo vyvrátili". Ubezpečujem pána Zs. Simona i celú slovenskú verejnosť, že skutočnosti, ktoré predostrel masmédiám ako "zistenia odbornej komisie", nie sú pravdivé, preto ich ani nemožno potvrdiť. Tu je namieste otázka prezumpcie neviny, platnej vo všetkých civilizovaných krajinách. Naša druhá otázka je, nazdávam sa, tiež oprávnená a chceli by sme už teraz, vopred poznať odpoveď na ňu: Ak vyšetrovateľ nepotvrdí lživé a nespravodlivé obvinenia lesníkov, čo urobí šéf rezortu potom?

František Suchanovský,
predseda Združenia závodných výborov OZ pri LSR, š. p.

 

 

EXRIADITEĽ LESOV SR PODÁVA ŽALOBU NA MINISTRA Z. SIMONA A PÍŠE PREZIDENTOVI

          Bratislava/Banská Bystrica 6.marca (TASR) - Bývalý generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Blažej Možucha sa chce brániť proti nedávno vzneseným obvineniam z netransparentnosti a skresľovania výkazov podaním žaloby na ministra pôdohospodárstva SR Zsolta Simona. B. Možucha, ktorý v súčasnosti stojí na čele Združenia zamestnávateľov lesného hospodárstva SR, dnes odoslal prezidentovi SR Rudolfovi Schusterovi ako aj predsedom vlády a parlamentu vysvetľujúci list ku kauze. Bývalý generálny riaditeľ Lesov SR, š. p., Banská Bystrica, už skôr odmietol tvrdenia Zs. Simona, že bývalé vedenie vedome skresľovalo hospodárske výsledky, netransparentne obstarávalo tovary i služby a uzatváralo nevýhodné zmluvy na dodávky dreva. Minister zverejnil tieto obvinenia na tlačovej besede 27. februára ako závery uskutočnenej rezortnej kontroly   v podniku. Na základe jej výsledkov zároveň podal niekoľko trestných oznámení na neznámeho páchateľa. Zs. Simon je presvedčený aj o nedostatočnom

využívaní hospodárskeho potenciálu Lesov SR, ktoré obhospodarujú milión hektárov lesných plôch a ich ročný obrat prekračuje 5 miliárd Sk. B. Možucha nesúhlasí ani s ministrovým tvrdením o vyplácaní neúmerných odmien. 50 miliónov Sk určených na odmeny sa rozdelilo medzi všetkých približne 13 000 pracovníkov. Na každého tak v priemere pripadol trinásty plat vo výške 4 300 Sk. Súdnu žalobu na šéfa rezortu podal exriaditeľ v záujme dobrého mena pracovníkov podniku.

 

 

Minister pôdohospodárstva reaguje na žalobu exministra Lesov SR

          Bratislava 7. marca (TASR) - Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon v súvislosti so zisteniami kontroly v Lesov SR, š. p. nemenoval vinníkov a následné trestné oznámenie podával na neznámeho páchateľa. V prípade potvrdenia výsledkov kontroly je už úlohou orgánov činných v trestnom konaní, aby identifikovali páchateľa. Minister pôdohospodárstva SR to zdôraznil vo svojej reakcii na vyhlásenie exriaditeľa Lesov SR Blažeja Možuchu.
        Čo sa týka podania žaloby kvôli tvrdeniam o zisteniach kontroly v Lesoch SR, š. p., minister uvádza, že B. Možucha, tak ako každý občan Slovenskej republiky, má na takýto krok plné právo.
        "Pokladám za dôležité zopakovať i skutočnosť, že mnou prezentované závery nie sú mojim subjektívnym názorom, ale sú to zistenia odbornej kontrolnej skupiny, ktorá bola zložená zo špecialistov, vrátane zástupcu mimovládnych environmentálnych organizácií. Pán Možucha spomína zaujatosť jedného člena tejto skupiny. Aj v tomto ohľade však spolieham na kompetentnosť orgánov činných v trestnom konaní, a verím, že ak je toto vyjadrenie založené na pravde, vyšetrovanie to preukáže," uviedol minister pôdohospodárstva na záver svojej reakcie, ktorú dnes poskytol TASR.

 

 

SLK: MINISTER SIMON KRITIKOU LESOV SR NAHRÁVA DREVÁSKEJ LOBBY

          Bratislava 13. marca (TASR) - Slovenská lesnícka komora je nespokojná s vystúpením ministra pôdohospodárstva SR Zsolta Simona, ktorý na základe kontroly v š. p. Lesy SR upozornil na nehospodárnosť a netransparentnosť ich pôsobenia.
        Podľa predstavenstva komory sa minister Simon útokmi voči odborným pracovníkom štátnych lesov vedome alebo nevedome stal nástrojom v rukách zástupcov záujmových skupín tuzemských spracovateľov dreva, ktorým podľa komory ide o monopolnú kontrolu nad domácim trhom s drevom a výhodné nákupy suroviny pri znížených cenách.
        "Tieto trendy proti Lesom SR sú mimoriadne nebezpečné a avizujú snahu o privatizáciu lesného pôdneho fondu," uvádza ďalej vo svojom stanovisku predstavenstvo SLK. Komora pritom ministra žiada, aby svoje tvrdenia prehodnotil a verejne sa za nekvalifikované stanoviská ospravedlnil.
        O vzniknutej situácii, škodiacej Lesom SR ako rozhodujúcemu subjektu spravujúcemu lesný majetok štátu, chce komora informovať aj prezidenta republiky a predsedov parlamentu i vlády.
        Minister Simon po finančných kontrolách MP v štátnych lesoch informoval, že jeho rezort pristúpil k podaniu trestných oznámení voči neznámemu páchateľovi. Kontroly podľa neho poukázali na vedomé skresľovanie hospodárskych výsledkov, netransparentné obstarávanie tovarov a služieb, ako aj na uzatváranie finančne nevýhodných zmlúv na obchod s drevom. Hospodársky potenciál Lesov SR obhospodarujúcich 1,03 milióna hektárov lesných plôch s ročným obratom prekračujúcim 5 miliárd Sk sa navyše podľa Simona doteraz využíval nedostatočne.
        Minister osobitne upozornil na údajne privysoké vývozy dreva do zahraničia, ktoré ochudobňovali surovinové možnosti tuzemských spracovateľov.
        Podľa hovorkyne ministra Kataríny Czajlikovej si minister za svojimi výhradami voči Lesom SR stojí. "Prezentovali sme iba závery zistené kontrolou a teraz je na orgánoch činných v trestnom konaní, aby to preverili," uviedla K. Czajliková