Ako budeme investovať v roku 2003

 

     To je otázka pre najpovolanejšieho - vedúceho Odboru investícií š. p. Lesy SR Banská Bystrica Ing. Mateja Chovanca. V minulom čísle Lesníka Ing. Chovanec informoval, ako sme investovali vlani, tentoraz sa od neho dozvieme, čo nás v investičnej činnosti čaká v najbližších mesiacoch.
        "Na rok 2003 sme naplánovali celkové investície v objeme 350 miliónov Sk. Na investície do strojných zariadení sme v pláne na tento rok vyčlenili čiastku 180 miliónov korún, na stavebné  a iné investície rátame so 170-timi miliónmi korún.
        Tendencie v investičnej činnosti š. p. Lesy SR boli v uplynulých rokoch nasledovné: rok 2000 - plán 277 miliónov Sk (skutočnosť bola 237 miliónov Sk), rok 2001 - plán 286 miliónov (skutočnosť 340 miliónov), rok 2002 - plán 350 miliónov (skutočnosť 421 miliónov) a rok 2003 - plán 350 miliónov Sk.
        Ako vidieť z uvedených čísiel, tendencia plánovania investičnej činnosti mala v uplynulých rokoch stúpajúci charakter a v rokoch 2002 a 2003 sa ustálila tesne nad hranicou predpokladanej výšky ročných vytvorených odpisov, čo je zhruba 345 miliónov korún. Tendencia skutočného investovania nášho podniku má vysoko progresívny charakter. Vlastné zdroje bez neuhradených dodávateľských úverov a pôžičiek z predchádzajúcich rokov boli v roku 2001 ešte len vo výške 304 miliónov Sk, ale vlani už dosiahli sumu 386 miliónov, čím podnik prekročil hranicu jednoduchej reprodukcie z vlastných zdrojov. K tejto priaznivej relácii došlo vďaka navýšeniu investičných prostriedkov, získaných z predaja neupotrebiteľného lesného majetku štátu. V roku 2002 sme na investičnú činnosť z predaja vyčlenili celkom 64 miliónov korún.
        Pôsobenie a účasť OZLT Banská Bystrica a Projekčnej kancelárie v Žiline na investičnej činnosti š. p. LSR sa potvrdila ako progresívna a opodstatnená. Aj v tomto roku bude náš podnik, LSR, pokračovať v uplatňovaní prijatých koncepcií, týkajúcich sa investičného rozvoja.
        Okrem vlastných zdrojov a dotácií náš podnik hľadá v investičnej činnosti aj iné zdroje financovania, ako napríklad dodávateľské úvery a pôžičky, ktoré v tomto roku dosiahnu výšku bezmála 22 miliónov korún."



Text a foto: Fedor Mikovič