Biele nebezpečenstvo v horách

 

        S romantickou snehovou perinou, ktorá dokáže očariť nielen deti, ale aj nás, dospelých, je spojená aj menej príjemná predstava závejov a kalamít na cestách, i predstava nebezpečenstva snehových lavín v horách.
        Sneh svojou hrubou prikrývkou však výrazne ovplyvňuje aj rast rastlín a život živočíchov. Modeluje, zaobľuje tiež reliéf krajiny a dáva jej tak zvláštny ráz. No sneh v horách sa predsa len najčastejšie dáva do súvisu s možnosťou rýchleho, ladného pohybu po ňom - s lyžovaním.
        Ale nesmieme zabúdať ani na nebezpečenstvo, ktoré so snehom v horách úzko súvisí: je to nebezpečenstvo snehových lavín.
        Počas pobytu v horách treba mať na zreteli najmä to, že veľká časť snehových lavín sa spúšťa v tých miestach, ktoré sú na to svojim usporiadaním a reliéfom už vopred disponované. Sú to takzvané lavínové dráhy. Máme ich vo Veľkej i Malej Fatre, na Babej hore, v Chočskom pohorí, vo Vysokých aj Nízkych Tatrách. Keďže v priebehu desaťročia sa takýmito dráhami spustí i niekoľko lavín, ľahko ich rozoznáme od ostatných horských útvarov. Majú väčšinou korytovitý tvar a chýbajú na nich dospelé stromy, ktoré náraz lavíny nevydržia. Napriek tomu v takýchto lavínových dráhach je dostatok organizmov, rastlinných i živočíšnych, ktoré sa životu v tomto prostredí prispôsobili, ba tieto lavíny sú pre ne potrebnou podmienkou života.
        Lavíny preto netreba považovať za akési nešťastie hôr. Sú rovnakou súčasťou horskej prírody, ako napríklad veľké rieky v nížinách. Lavíny však občas vzniknú aj tam, kde nikdy predtým o nich ani len nechyrovali. Sú to tzv. ojedinelé lavíny, ktoré môžu vzniknúť napríklad na odlesnených strmých svahoch, prípadne na svahoch zaťažených veľkým počtom lyžiarov.
        Takisto hrúbka snehovej prikrývky nemusí mať na vznik lavín rozhodujúci vplyv. Napríklad v zime v roku 1969, ktorá bola na sneh veľmi bohatá, vzniklo najmenej lavín za posledné desaťročia. Rozhodujúci je teda celkový priebeh sneženia počas zimnej sezóny a vývoj počasia, najmä teploty ovzdušia. Potom sa i v našich horách stretávame s občasnými "lavínovými" rokmi, v ktorých sú zosuny snehu zvlášť časté a mohutné.
        Odborníci sa zaujímajú o to, ako predchádzať zosunu lavín. Vedci zistili, že vysádzanie lesných porastov na trvalých lavínových dráhach je zbytočným vyhadzovaním investícií. Stavba mohutných betónových zábran by v našich horách zasa zničila základ ich prírodných krás. Nepomôže preto v tomto prípade prírodu meniť, ale rešpektovať ju.
        Prípadne - ako sa to robí v poslednom čase - "pomôcť" lavínam predčasne sa spustiť dolu, do údolia, a to odstreľovaním snehových previsov a nahromadeného snehu na príkrych svahoch. Pravdaže, v čase na to vyhradenom, keď sa rekreanti vyhrievajú kdesi v chatách či hoteloch.
        Treba priznať, že tie pravidelné, ale najmä občasné lavíny znamenajú dnes, v čase veľkého rozmachu zimnej a predjarnej turistiky a lyžovania značné nebezpečenstvo. Na ochranu ľudí v horách bude treba vynaložiť ešte veľa teoretického, no najmä praktického úsilia.

 

Fedor Mikovič