Levické poľovnícke dni

 

        Čitateľov Lesníka netreba presviedčať o tom, že Levické poľovnícke dni si získali svoje miesto pri organizovaní poľovníckych podujatí u nás i v strednej Európe. Potvrdili to aj tie tohtoročné, ktoré boli doteraz účasťou najsilnejšie obsadené. Po každej stránke splnili v maximálnej miere všetko, čo od takéhoto podujatia možno očakávať. Predovšetkým výstava poľovníckych trofejí pod názvom "Príroda okolo nás" s ústredným heslom - Príroda pomáha tebe - pomáhaš jej aj ty ? Každý, kto si túto zaujímavú výstavu prezrel, musel konštatovať, že tu boli veľmi citlivo skĺbené trofeje s ukážkami chovu a doporučeniami ďalšej starostlivosti o životné prostredie zveri.
         Nezanedbateľný je vplyv tejto výstavy na najmladšiu generáciu. To je vlastne jej hlavným poslaním - aby spĺňala výchovné ciele.
        Návštevníka zaujali tiež najsilnejšie trofeje za r. 2002. Medzinárodná komisia CIC, ktorá každoročne hodnotí najsilnejšie ulovené trofeje za uplynulý rok, mala tohto roku plné ruky práce. Veď celkovo musela posúdiť 35 zlatých trofejí. Na hodnotenie boli prinesené trofeje aj z Českej republiky. Levice takto smerujú do povedomia poľovníkov aj ako miesto práce medzinárodnej komisie CIC. Medzi trofejami tentoraz hrala prím rekordná trofej muflóna uloveného v režijnom revíri LSR. š.p., OZ Palárikovo. Hodnota tejto rekordnej trofeje je 239,65 CIC bodov, čo svedčí o dobrej práci nášho lesníckeho a poľovníckeho personálu.
         Zaujali tiež trofeje viac ako 240 - 250 bodových muflónov z Českej republiky, trofeje jeleňov, srncov, diviakov a dokonca lebka vlka zo stredného Slovenska.
        Vrcholom Levických poľovníckych dní bola súťaž videofilmov z poľovníckou tematikou. Porota vyhodnotila viac ako 30 filmov. Je potešiteľné, že medzi víťazmi jednotlivých kategórií sú aj pracovníci nášho podniku.
          Súťaž kresieb detí bola tiež obsadená rekordne, a tak poroty si nenašli chvíľu na oddych pri posudzovaní všetkých prác.
       Ďalším vrcholom Levických poľovníckych dní bol medzinárodný seminár Chov jelenej zveri na Slovensku s rekordnou účasťou prednášajúcich i poslucháčov. Tí sa zaoberali problematikou chovu jelenej zveri nielen na Slovensku, ale vo všetkých okolitých krajinách. Problémy sú veľmi podobné, ale aj špecifické, a preto sa k priebehu odborného seminára na stránkach lesníka ešte vrátime. Do neskorých popoludňajších hodín neutíchal záujem o najnovšie poznatky z chovu jelenej zveri a návštevníci mnohé príspevky prerušovali nadšeným potleskom, čo nikdy na takýchto podujatiach nebývalo. Svedčí to len o jednom - že Levice musia v tomto trende pokračovať aj v budúcnosti.

 

Text a foto: Ing. Jozef Hikl