Ochranu lesa nezanedbávame

alebo: kam až siaha opovážlivosť priemerného vedeckého pracovníka Slovenskej akadémie vied Ústavu ekológie lesa vo Zvolene

 

        Ohlas na článok "Neefektívne využívanie prostriedkov na ochranu lesa v Lesoch SR", napísaný dňa 19.02.2003 o 23.03 hod. do internetovej stránky MP SR "Fórum ministra".
Autorom je Ing. Rastislav Jakuš, PhD., z laboratória ochrany lesa, Ústavu ekológie lesa, SAV Zvolen.

Vážený pán minister,
        ako pracovník SAV sa dlhodobo zaoberám ochranou smrekových porastov pred podkôrnym hmyzom, zvlášť použitím feromónov. Dovolím si upozorniť na to, že Slovensko dosahuje v tejto oblasti výborné a medzinárodne akceptované výsledky.
        Dobre funguje aj vývoj nových feromónových prípravkov. Slovenské výrobky sú mnohokrát účinnejšie ako zahraničné a pritom sú lacnejšie.
        Žiaľ, Lesy SR dlhodobo skoro výhradne nakupujú a používajú zahraničné prípravky, ktoré sú oveľa drahšie ako domáce. Účinnosť prípravkov je porovnatelná, prípadne slovenské sú účinnejšie. Podľa mojích odhadov týmto postupom mohlo už dôjsť k zvýšeným nákladom Lesov SR rádovo v miliónoch korún.
        V okolitých štatoch s transparentným prostredím, štatne lesy používajú skoro výhradne domáce feromóny, ak ked sú menej účinné. Na tieto skutočnosti som niekoľko krát upozorňoval zamestnancov Lesov SR, žial bezvýsledne. Myslím že okrem ekonomických strát, Lesy SR týmto pristupom znevažujú aj slovenskú vedu.
        Vzhľadom k tomu, že v súčastnosti začína prebiehať očistný proces v Lesoch SR, dúfam že ani táto oblasť nebude vynechaná.

Ostavam s pozdravom Lesu zdar,

Ing. Rastislav Jakuš, PhD., Laboratórium Ekológie Lesa, SAV Zvolen

 

 

        Po prečítaní tohto príspevku, plného gramatických chýb sme sa so spolupracovníkmi z Odboru riadenia lesníckych činností š.p. Lesy SR Banská Bystrica, s údivom pozerali po sebe, akého nadaného ochranára má vo svojom kolektíve Ústav Ekológie lesa SAV Zvolen. Najviac nás prekvapila tá skutočnosť, ako "presvedčivo", uprostred noci prišiel k záveru, že Lesy SR, š.p. Banská Bystrica plytvajú prostriedkami na nákup podľa neho drahých zahraničných feromónových prípravkov, keď domáce feromóny sú lepšie a účinnejšie. Aby čitateľa laika zmiatol uvádza, že okolité štáty " skoro výhradne" používajú domáce feromóny.
        Je neskutočné uveriť tomu, ako sa môže k úvahe tohto druhu prepožičať človek, ktorý o sebe tvrdí, že je vedecký pracovník. Tiež by nás zaujímalo odkiaľ čerpá informácie, keď našu obchodnú politiku nemôže poznať, ani ju nepozná. Naviac si zamieňa naše dosiahnuté výborné výsledky v oblasti ochrany lesov, konkrétne v boji s podkôrnym hmyzom v celom štátnom podniku, so znevažovaním slovenskej vedy a výrobou ekonomických strát.
        Celú obsahovú náplň uvedeného paškvilu uzatvára hrozbou očistného procesu, ktorý v Lesoch SR musí vzniknúť a na ktorý sa akoby úprimne teší.
       Chceme uviesť čitateľov a lesnícku verejnosť do skutočnej a pravdivej atmosféry realizovania ochrany lesa v Lesoch SR, š.p., ktorú vo všetkých odštepných závodoch zabezpečujeme na dobrej odbornej úrovni prostredníctvom ochranných a obran-ných opatrení s odborným dohľadom a pomocou špecialistov Lesníckej ochranárskej služby, Lesníckeho výskumného ústavu Zvolen, VS Banská Štiavnica.
        Už takmer 10 rokov zabezpečujeme najmä v ihličnatých odštepných závodoch intenzívnu obranu lesných porastov proti podkôrnym a dre-vokazným škodcom lapačovou technikou individuálnymi i barierovými technológiami fermónových lapačov. K najobjektívnejšiemu spôsobu ochrany a obrany prevažne kalamitami rozvrátených smrekových porastov sme sa prepracovávali postupne tak, aby sme podkôrnych škodcov najmä Lykožrúta smrekového (Ips typogra-phus L.) a Lykožrúta lesklého (Pityoge-nes chalcographus L.) dostali pod kontrolu, t.j. pod prah hospodárskej škodlivosti. Do súčasnej vysoko účinnej metódy boja sme sa prepracovali na základe hľadania rezerv a možností odbúrať z lapačovej techniky subjektívny vplyv človeka a získať vysokú účinnosť feromónových lapačov. Po neustálom zlepšovaní sa vo vypracovávaní projektov obranných opatrení na lesných správach, postupnou výmenou terčových lapačov Ekotrapov za kvalitnejšie štrbinové lapače Theysohn, ktoré sme každoročne navyšovali do zostáv obrany a ktoré sme získavali a získavame od zahraničného výrobcu nie nákupom, ale bónusovým spôsobom, za nákup feromónových odparníkov Pheroprax, Pheroprax "A" (Ampula), Chalcoprax a v minulosti aj Linoprax na drevokaza čiarkovaného, (Xyloterus lineatus O.).
        Dôvod nebol v tom, že odmietame, alebo nejavíme záujem o feromóny domácej produkcie. Jediným dôvodom bol a je v tom, ako zabrániť človeku, aby sa nedopúšťal subjektívnych hrubých chýb, ktoré napomínaním, ani finančnými sankciami nebolo možné odstrániť. Pri adjustovaní, t.j. uvedení do prevádzkovej činnosti feromónu domácej výroby (Etokap, Ecolure a pod.) sa vedúci lesníckeho obvodu, prípadne podkôrnikový pozorovateľ pri zakladaní feromónov do lapačov dopúšťali chýb, ktoré sa už nedali napraviť. V okolí lapačov vytvárali umelé ohniská a plodiská premnožených lykožrútov. Takto sa navyšovala rozvrátenosť už poškodených porastov veternými kalamitami.
        Ďalším nadväzujúcim nedostatkom je terčový lapač Ekotrap, ktorý tým, že má zberný kontajner na chytených podkôrnikov umiestnený na spodnej časti lievika, ktorým odchytené lykožrúty prepadávajú, má tú nevýhodu, že pri takmer každej väčšej zrážkovej činnosti, resp. búrke tým, že odchytené lykožrúty vo väčšom množstve neprepustia zrážkovú, búrkovú vodu a kontajnery z lapačov pozhadzuje, tým sa adjustovaný odkrytý feromón stáva agregujúcim článkom na okolité stromy. Ďalší vážny nedostatok terčového lapača Ekotrap je aj to, že v ňom musí byť založená selektívna mriežka, ktorá okrem toho, že zabraňuje padaniu do lapačov užitočnému hmyzu, tvorí tak bariéru a znižuje účinnosť v odchyte podkôrnych škodcov najmä Lykožrúta lesklého, ktorý na selektívnej sieťke pristáva a z tejto i odlieta na okolité stromy.
        Z uvedených nami zistených prevádzkových poznatkov sme prikročili a prevádzkujeme doposiaľ neprekonané a vysoko účinné feromónové odparníky zahraničnej výroby. Vysokú účinnosť, jednoduchosť, prevádzkovania, ktorá sa subjektívne nedá ovplyvniť, nakoľko feromón sa iba zavesí po vybalení z alufánovej fólie, tento netreba pri uvedení do činnosti strihať, nastrihávať resp. robiť s ním iné úkony naviac Pheroprax "A" má náplň opticky viditeľnú, takže je možné odparovanie agregačnej látky vidieť opticky.
        Štrbinový lapač Theysohn nemeckej konštrukcie je zabezpečený tak, že ani pri silných búrkach sa lykožrúty, ktoré sú v ňom odchytené nedostanú proti-výlezovou štrbinou vonku z lapača.
        Domáceho výrobcu Fytofarm s.r.o. Bratislava sme pri osobných kontaktoch žiadali o odstránenie zistených nedostatkov našou lesnou výrobou, aby uspôsobili feromónový lapač Ekotrap tak, aby zodpovedal parametrom účinnosti aj v drsných klimatických podmienkach, obdobne aj feromóny najmä v odstránení subjektívnych vplyvov človeka pri ich inštalovaní do lapača. Naviac bola ponúknutá spolupráca v poskytnutí odštepného závodu podľa vlastného výberu na testovanie a overovanie produkcie ich vlastných nových výrobkov. Doposiaľ k odozve nedošlo.
        Je zaujímavé, že pán Ing. Jakuš, PhD. s tak nevýrazným prehľadom o našich dlhoročných poznatkoch a skúsenostiach v boji proti podkôrnym a drevokazným škodcom, či to ešte za bývalej organizačnej štruktúry podnikov štátnych lesov, alebo už teraz za existencie Lesov SR, š.p., má odvahu presviedčať a zavádzať ministra pôdohospodárstva a čitateľskú verejnosť o nepodložených, neprav-divých údajoch a nekompetentných úvahách.
        Ak sa nazýva a vystupuje ako vedecký pracovník, tak nech sa zaoberá vedou a prinesie pre lesníctvo nové poznatky. Nech neopakuje a nepri-svojuje si niečo, čo nikdy svojím myslením nevytvoril. Nie je pekné, ak človek do vedy vnáša anarchiu v dôsledku nedostatočného poznania vecí a diania .
        Osvojovanie si práva hodnotiť, znevážiť prácu iných a naviac oklamať výmyslami lesnícku verejnosť, to sa vám, ako vedeckému pracovníkovi v plnej miere podarilo.
        Predpokladáme, že v nastúpenej ceste mienite pokračovať, aby vaše zblúdilé nočné úvahy mal kto čítať a vyvodil si z nich aj závery.
        Aby sme konkrétne uviedli aj dosiahnuté výsledky z uplynulého roka v obrane lesných porastov lapačovou technikou a feromónovou základňou v zostavách Theysohn, Pheroprax "A" a Chalcoprax môžeme dokumentovať nasledovné.
        Celkom za obdobie od apríla do konca septembra 2002 sme odchytili 299 440 706 kusov podkôrnych škodcov. Z toho Lykožrúta smrekového 154 453 523 kusov a Lykožrúta lesklého 144 987 183 kusov. Celkom bolo prevádzkovaných 14 241 lapačov. Priemer na jeden lapač pripadol na 21 026 odchytených jedincov. Prostredníctvom bónusových náhrad za odobraté feromónové odparníky bola ustálená cena na jeden odparník od 90,- Sk do 124,- Sk.
        Táto skutočnosť potvrdzuje, že ekonomicky š.p. Lesy SR, nepoškodzujeme ani neplytváme zbytočne jeho finančnými pros-triedkami.
        To, že sa nám podarilo dostať po rozsiahlych kalamitách podkôrnych škodcov pod kontrolu, vďaka nastúpeným technológiám ochrany a obrany, je vidieť na súčasnom zdravotnom stave lesa obhospo-darovanom Lesmi SR, š.p. Banská Bystrica.

 
       

Ing. Ján Kovalčík, CSc.
Lesy SR, š. p. Banská Bystrica