Aktivity PRO SILVA pokračujú

 

Zakladaním siete demonštračných objektov PRO SILVA v priebehu minulého roku LESY SR, š.p. prakticky pristúpili k realizácii princípov prírode blízkeho obhospodarovania lesa vo vytipovaných komlexoch lesných porastov. Na veľmi úspešné a celoslovensky zorganizované stretnutie lesníkov na OZ Košice, kde boli v minulom roku prezentované pricípy výberkového hospodárenia na príklade demonštračného objektu Smolnícka Osada, nadväzujú v roku 2003 ďalšie. S cieľom predstaviť viacero objektov a prezentovať princípy PRO SILVA v rôznych stanovištných podmienkach a typoch hospodárenia, sa pôvodná myšlienka masovej akcie pretavila do zorganizovania troch samostatných podujatí, samozrejme spojených spoločným záujmom: predstaviť lesníckej verejnosti obhospodarovanie častí lesov, kde lesná prevádzka ide nad rámec tradične chápaného uplatňovania podrastového hospodárskeho spôsobu a vo väčšej miere a s väčšou tvorivosťou začína využívať prírodné procesy v lese v prospech svojej hospodárskej činnosti. Dve z plánovaných akcií sa už zrealizovali v mesiaci jún, tretia, ktorá prebehne na OZ Levice v prostredí zmiešaných buko-dubových lesov s prímesov cenných listnáčov, je plánovaná v závere leta.

Dňa 17. júna sa na OZ Beňuš uskutočnilo pracovné stretnutie k obhospodarovaniu demonštračného objektu Maková s výmerou 200 ha prevažne jedľových smrečín. Zúčastnilo sa ho 45 vybraných pracovníkov vonkajšej prevádzky zo 7 pozvaných odštepných závodov, kde sa v prostredí ihličnatých lesov založili podobné objekty PRO SILVA. Cieľom akcie bolo dať lesnému personálu návod, ako postupovať pri hospodárení v objektoch pod ich priamym odborným dozorom, aby sa tieto stali vzorovými príkladmi prírode blízkeho obhospodarovania a v budúcnosti mohli slúžiť tiež pre podobné vzdelávacie a demonštračné účely.  Formou inštruktáže boli za účinnej spolupráce a odborného výkladu pracovníkov Lesoprojektu  predstavené ukážky intenzívnych výchovných zásahov v porastoch do 50 i nad 50 rokov, rôzne varianty skupinového clonného rubu a účelného rozčlenenia porastov,  dorubov nad prirodzeným zmladením, ako aj výberkového rubu za účelom budovania výberkovej štruktúry porastov.

Dňa 19. júna bol na OZ Smolenice  zorganizovaný lesnícky deň PRO SILVA, pričom okruh pozvaných hostí sa obmedzil na oblasť bukových lesov. Zúčastnilo sa ho vyše 70 účastníkov zo 4 odštepných závodov, neštátneho sektoru a vojenských lesov. Terénne ukážky boli zamerané na obhospodarovanie bučín za účelom zvýšenia podielu prirodzeného zmladenia, poukázania na priaznivý účinok spolupôsobenia pri prirodzenej obnove, racionalizácie výchovy bukových mladín neceloplošnými zásahmi, ako aj rôznych foriem clonných rubov. Dopĺňal ich sugestívny výklad prof. Sanigu ako tradičného sprievodcu akciami PRO SILVA, ktorý okrem pestovateľského hľadiska zdôraznil aj ekonomický prínos prírode blízkeho hospodárenia.

Ukážky boli vhodne doplnené prezentáciou ľahšej i ťažšej mechanizácie na zraňovanie pôdy pre prirodzenú obnovu, poťažbovú úpravu pracovísk a zvážnic a celoplošnú prípravu pôdy.

Z ukážok, ako aj zo živej diskusie, ktorá sa okolo nich rozprúdila, jasne vyplynulo, že lesníci sa potrebujú stretávať na podobne zameraných akciách, vymieňať si názory a hoci o nich polemizovať, vždy s cieľom – preberať nové podnety, zapájať sa do tvorby lesných hospodárskych plánov a kreatívnejšie pristupovať k ich realizácii. Prírode blízke obhospodarovanie lesa nie je módnym trendom, ale trvale nezvratným procesom prístupu k lesu v celoeurópskom priestore. Je nielen spôsobom napĺňania tak produkčných, ako aj  celospoločenských funkcií lesa, ale aj čiastočným riešením finančných problémov v lesníctve, možnosťou uplatňovania pokrokových technológií a ideí.

Účastníci, ako aj pozvaní zástupcovia vedenia podniku, zhodne konštatovali vysokú profesionálnu a spoločenskú úroveň oboch akcií, za čo patrí ich organizátorom poďakovanie a vyjadrenie uznania za šírenie progresívnych myšlienok v lesníctve.  

 

 

 

 

 

                                                                           Text a foto: Ing. Rudolf Bruchánik, PhD.