JÚN mesiac

poľovníctva

            Význam a úlohy poľovníctva prešli počas vývoja ľudskej spoločnosti veľkými zmenami. V prapôvodnej spoločnosti bol lov  jediným zdrojom obživy praľudí. Lov je teda starý ako ľudstvo samo.

            Zmena lovu na poľovníctvo nastáva v období feudalizmu, lebo lov už nie je len zdrojom obživy, ale má aj funkcie spoločenské, reprezentačné, oddychové a športové. Lovecká vášeň však pretrváva v človeku dodnes. Je na každom poľovníkovi, aby túto vášeň dokázal tlmiť v prospech ochrany prírodného bohatstva. Na skrotenie vášní nestačí zákon, legislatíva, dôležitú úlohu hrá poľovnícka etika a úcta k prírode a zveri.

            Z dôb veľmi dávnych je možné postrehnúť, že lovenie sa stávalo výsadou silných a zaslúžilých jednotlivcov. Udeľovanie „práva poľovného“  bolo vyznamenaním za služby vojenské, politické, alebo dávalo sa prívržencom vládnucich ľudí a skupín. Samozrejme aj zákony boli tvorené v prospech nich.

            Prvotné vytváranie akéhosi právneho stavu v poľovníctve prostredníctvom vydávania rôznych dekrétov a nariadení nesledovalo ochranu zveri, ale len strážilo právo lovu. Majitelia pozemkov po stáročia zver len lovili a minimálne sa venovali jej chovu. To bolo možné robiť dovtedy, kým príroda stačila úbytok doplňovať, avšak dnes už vieme, že prírodné zdroje sú pominuteľné.

            Postupne tak dochádza k uvedomeniu, že už onedlho budú majitelia pozemkov poľovať len na to, čo si vo svojich poľovných revíroch sami dochovajú a tým sa stáva z lovca aj chovateľ zveri. Mnohí majitelia pozemkov venovali celé majetky na zveľaďovanie svojich revírov, zverníc, ich zazverovaniu a ozdraveniu poľovnej fauny ako súčasti prírodného bohatstva.

            V poľovnícky vyspelých štátoch dochádza k modernejšej úprave práva lovu. Štát si začína vyhradzovať právo rozhodovať o chove a love zveri, ale aj o práve lovu.

            O tom, že Slovensko patrí medzi vyspelé poľovnícke štáty svedčí i stretnutie zástupcov štyroch  štátov a to Francúzska, Poľska, Rumunska a Československa v Palárikove r. 1928, ktorí sa rozhodli založiť Medzinárodnú poľovnícku organizáciu „CIC“. 

            V druhej polovici 20. storočia sa na našom území venuje veľká pozornosť rozvoju poľovníctva a to prostredníctvom organizácií, ktorých zriaďovateľom je štát.

            Lesy SR, š.p., B. Bystrica (Lesy SR), vďaka svojim predchodcom, boli priekopníkom v rozvoji chovu bažantov  a aj v súčasnosti majú vedúce postavenie v bažantiarstve u nás.

            Priekopníkmi boli Lesy SR aj v rozvoji chovu danielej a muflónej zveri  a to nielen po stránke kvantitatívnej, ale aj kvalitatívnej. Svetoznámi je  chov danielej zveri na OZ Palárikovo, v ktorom sa do r. 2000 ulovilo 46 % z celoslovenského počtu „zlatých“ danielých trofejí. Slovensko je vďaka režijným revírom Lesov SR druhá krajina na svete s počtom trofejí daniela nad 200 b. CIC.

            Dôležitým medzníkom v poľovníctve je r. 1993, pretože právo poľovníctva sa priznáva vlastníkovi poľovných pozemkov. Zákonom č. 99/93 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon  č. 23/1962 Zb. o poľovníctve je v § 2 vyzdvihnuté, že právom poľovníctva je chov a ochrana zveri. Lov a ostatné náležitosti práva poľovníctva sú až za týmito prioritami. Avšak aj zákon následne v ďalších častiach na tieto priority akosi zabúda. Reálny stav v našom poľovníctve sa čím ďalej, tým viac stáva takým, že vlastníctvo poľovných pozemkov je nadradené nad všetky ostatné požiadavky, ktoré vstupujú do vytvárania podmienok pre riadne poľovnícke obhospodarovanie poľovných revírov. Pritom si treba uvedomiť, že zver nepatrí nikomu, stáva sa až po ulovení vlastníctvom užívateľa poľovného revíru. Výsledkom tohto procesu bolo rozdrobenie poľovných revírov, tým zvýšenie počtu užívateľov na tej istej ploche, počiatočný nárast lovu jednotlivých druhov zveri, až postupne ku koncu minulého storočia k úpadku poľovníctva na väčšine územia Slovenska (predovšetkým „Horehronie“ a východné Slovensko).

            Za všetkými zmenami v poľovníctve, ktoré štát robí a v budúcnosti mieni robiť je potrebné vidieť dopad na zver, pretože ide o živý organizmus, ktorý veľmi citlivo vníma každý náš zásah do jej života. Po      r. 2000 je možné od viacerých užívateľov poľovných revírov počuť, že stavy zveri sú už stabilizované, ba niekde aj stúpajú. Tu si treba uvedomiť, že k tomuto záveru sme museli čakať celých 10 rokov od transformácie revírov na vlastnícke vzťahy. Žiaľ ani po 10 rokoch nemožno konštatovať, žeby vzrástla trofejová kvalita zveri.

            V r. 2003  končí platnosť nájomných zmlúv 526 subjektom, ktoré  majú prenajaté poľovné revíry, čo je cca 35 % všetkých prenajatých revírov. Je to dosť veľa na to, aby bol včas jasný zámer štátu s poľovníctvom, pretože na vnášanie neistoty pre terajších užívateľov bude doplácať zver, pričom východiskový stav v počtoch zveri a kvalite trofejí je omnoho horší ako pred 10 rokmi. To znamená, že na zotavenie z negatívnych zásahov „poľovníkov“,  by bolo málo aj budúcich 10 rokov.

            Pre porovnanie niekoľko čísiel z poľovníckej štatistiky, ktorá je vedená Lesníckym výskumným ústavom vo Zvolene. V r. 2002 mali revíry Lesov SR 31 % podiel na celkových príjmoch všetkých  poľovných revíroch na Slovensku. Príjem z poplatkového lovu v našich poľovných revíroch tvoril 60 % z celkových príjmov za poplatkový lov na Slovensku. Pritom treba podotknúť, že Lesy SR obhospodarujú 13 % poľovnej plochy Slovenska.   

            Verím, že prednosti Lesov SR, ktoré boli v tomto článku naznačené a potenciál, ktorý tento podnik má, bude využitý v prospech poľovníctva nielen v režijných poľovných revíroch Lesov SR, ale aj na Slovensku, lebo hodnota poľovného revíru závisí aj od pochopenia významu tohto prírodného bohatstva. Na to je však potrebné, aby každý, kto vstupuje do riadenia i samotného vykonávania jednotlivých činností v poľovníctve, mal pocit, že urobil v prospech poľovníctva všetko, čo bolo v jeho silách.  

Poľovníctvu zdar !  

 

 

 

                                                                                    Text: Ing. Peter Kuric,

                                                                                                                        VOR - poľovníctvo  

Foto: archív