Lesy  deťom

Ďeťúreniec, od tých najmenších školáčikov, až po „ostrieľaných kozákov“ z deviatych tried, v malebnom okolí Počúvadlianskeho jazera  nebolo málo – a neboli tu po prvý raz. Na brehy známeho Počúvadlianskeho jazera zavítalo tisíc tristo najmenších priaznivcov lesa. Po vlaňajšom skúšobnom ročníku podujatia, príznačne nazvaného Lesy deťom, sem prišli už po druhýkrát. Najväčšiu zásluhu mali na tom domáci, hostitelia – pracovníci Odštepného závodu štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky v Leviciach, ktorí prácu s verejnosťou, ale najmä prácu s tou „verejnosťou“ do pätnástich rokov, považujú za veľmi dôležitú súčasť svojho mnohostranného pôsobenia na lesníckej postati. Práve v deťoch vidia svojich „spojencov“, pri vytváraní pozitívneho obrazu o práci lesníkov, vidia v nich svojich možných nástupcov a ochrancov nášho lesného bohatstva.

„Z triedy do prírody – to je náš základný cieľ pri spoluorganizovaní akcie Lesy deťom“, hovorí riaditeľ Ústavu pre ďalšie vzdelávanie pracovníkov lesného a vodného hospodárstva SR Ing. Michal Galajda a pokračuje: „Moment silného zážitku a poznania lesa – to je náš určujúci filozofický zámer pri napĺňaní tohto programového zámeru. Som rád, že nám pri tom výdatne a úspešne pomáhajú aj účastníci nášho kurzu lesnej pedagogiky. Vlani sme ich vyškolili pätnástich, v tomto roku sú to dve desiatky poslucháčov - prevažne pracovníkov štátnych lesov. My sme nič nové nevymysleli, prevzali sme od lesnícky vyspelých krajín formy, ako prístupnými metódami oboznámiť deti s lesom a životom v ňom, ako im podať pravdivý a presný obraz o lese ako prírodnom spoločenstve, ale aj o priestore, v ktorom sa odohráva dôležitá hospodárska činnosť človeka. Chceme deťom predostrieť iný obraz o lesníkoch, aký dostávajú z niektorých médií, obraz pozitívnejší, hodnovernejší. Snažíme sa o to aj vydávaním rôznych učebných pomôcok s námetom lesa a knižnou produkciou“.  

Veľký podiel na vydarenej pripomienke Medzinárodného dňa detí v lone podsitnianskych lesov, mali aj hlavní sponzori podujatia – pracovníci Elektrárne Mochovce, ktorí poskytli autobusy, určené na dovoz zamestnancov elektrárne na pracoviská a späť domov. Na hlavnom parkovisku pri Počúvadlianskom jazere ich vítali slávnostne vystrojení trubači a o nič menej slávnostne naladení naši kolegovia – lesníci: koordinátorka časového rozpisu trasy pre žiakov 4. až 6. ročníka Ing. Jana Staňová a koordinátor trasy pre starších žiakov, pre siedmakov až deviatakov Ing. Roman Ďuriš, zástupca GR š. p.  Lesy SR Ing. Jozef Hikl a ďalší pracovníci LSR.

 Budúci lesníci, študenti Lesníckej technickej školy v Banskej Štiavnici sa podujali prevziať na seba zodpovednosť sprievodcov detí na potulkách lesnými chodníkmi a odpovedali na všetky otázky žiakov, zvedavých na všetko, čo sa týka lesa a života v ňom.

Ing. Elena Kovácsová z Odštepného závodu LSR v Hnúšti, pôsobí ako pestovateľka v pôsobnosti Lesnej správy Brádno. Aj ona absolvovala Kurz lesnej pedagogiky, v ktorom načerpala vedomosti zo základov psychológie a pedagogiky,  ale dozvedela sa aj ako viesť meditácie v prírode, aké pútavé činnosti a hry pripraviť pre malých „lesníkov“. Tentoraz s  pukanskými tretiakmi a štvrtákmi, rozohrala vedomostnú súťaž „Aké som zviera?“. Spokojné boli obidve strany: deťom, ako nám povedali, sa súťaž veľmi páčila a ako sme sa na vlastné oči presvedčili, súťažili s vervou a plným nasadením. Spokojná bola aj inštruktorka, ktorá sa počas podujatia Lesy deťom opäť presvedčila, že „deti sú dosť podstatnou súčasťou prírody, sú to čisté bytosti, reagujú spontánne, radosť je s nimi pracovať. Nie nadarmo sa hovorí, že deti sú budúcnosťou každého národa, nie je to fráza, veď ich vzťah k prírode, k lesom, sa odrazí aj na vzťahu našej spoločnosti o niekoľko rokov k prírodným hodnotám“.

Organizátori akcie Lesy deťom pripravili pre malých návštevníkov lesa mnohé atraktívne hry a činnosti. Deti sa napríklad mohli venovať kŕmeniu vtáčích mláďat, mali príležitosť zhotoviť vtáčie búdky a vzápätí ich rozvešať po stromoch, absolvovali prechádzku náučným chodníkom, spoznávali les zmyslami – čuchom a hmatom, hľadali a spoznávali  stopy zveri a minerály, počúvali „tlkot srdca stromu“, spoznávali štruktúru kmeňa stromu, pozorovali pri práci kynológov, sokoliarov a lesných robotníkov, zoznámili sa s vybavením monitorovacieho vozidla atómovej elektrárne v Mochovciach a s činnosťou jeho posádky, meditovali v prírode a svoje bohaté a pestré zážitky z dňa, prežitého v lesoch a s lesníkmi, mohli „zvečniť“ svojou kresbou. Nečudo, že pri takom rôznorodom programe mnohým deťom v žalúdku poriadne vytrovilo a o slovo sa hlásil aj smäd.  Ten sa úspešne pokúšal hasiť kolektív hotela TOPKY, ktorý vedie Ing. Michaela Makovínyová a majiteľ hotela Franz Weingartshofer.

            Riaditeľ Odštepného závodu š. p. LSR v Leviciach Ing. Dušan Krajniak na otázku, čo jeho kolektív priviedlo k myšlienke usporiadať takéto záslužné podujatie, odpovedal: „Za nápad usporiadať akciu Lesy deťom, ďakujeme možnosti spred troch rokov pozrieť sa do sveta. Navštívil som dánskych kolegov, náš hlavný inžinier Ján Farkaš bol zasa na skusoch v Nemecku. Našu cestu organizovalo Generálne riaditeľstvo Lesov SR. V obidvoch krajinách, ktoré sme navštívili, majú podobné akcie, zamerané na výchovu a formovanie vzťahu detí k lesom a transfer informácií smerom k verejnosti, prepracované do detailov. Nedá sa povedať, že sme sa tam niečo nové dozvedeli, ale je podstatné, že na veci, ktoré sme už poznali, sme sa začali pozerať inakšie ako predtým. Napríklad v Dánsku má každá lesná správa jedného pracovníka, ktorý má na starosti prácu s verejnosťou. Jeho úlohou je organizovať poznávacie akcie nielen pre deti, ale aj pre dospelých obyvateľov v pôsobnosti tej-ktorej správy. Je to náročná činnosť na čas, ale aj na peniaze, pýtali sme sa, či sa im to oplatí. Naši dánski hostitelia nás presviedčali, že práca s verejnosťou je najvýnosovejšia časť ich výroby. Dánske lesníctvo sa totiž päťdesiatimi percentami financuje z verejných zdrojov. Verejnosť, aby akceptovala a pochopila zmysel takého silného prílevu verejných financií do lesníctva, musí chápať úlohu lesníctva v systéme ochrany prírody i hospodárstva, ako aj verejnoprospešné poslanie lesníctva pre spoločnosť. Nebolo ťažké prevziať túto filozofiu, dnes už aj my vieme, že investícia do výchovy a vzdelania detí je tou najrozumnejšou investíciou“.

            Prof. Doc. Ing. Július Novotný, CSc. načrtol budúcnosť myšlienky usporiadať akciu Lesy deťom: „Viem, že školáci, ktorí sem zavítali a ktorí prežijú takýto deň, plný lesných dobrodružstiev, si svoje zážitky ponesú celým svojím životom. Ja sa budem snažiť o to, aby tu pod Sitnom, a nielen tu, vznikol pevný okruh, akýsi lesnícky náučný chodník, ktorého trasu budú môcť návštevníci Štiavnických vrchov absolvovať nielen jeden deň v roku, ale hocikedy, po celý rok. Bude našou snahou získať na splnenie tohto modelového projektu dotáciu z fondov Európskej únie. Jeho repliku by sme potom mohli vybudovať v každom regióne, čo by znamenalo významný prínos pre slovenské lesníctvo a slovenskú spoločnosť všeobecne“. 

Levickí lesníci vyčlenili na mieste, kde víchrica vyváľala dospelé stromy, priestor na vysadenie trojárového Detského lesa. Prvé sadenice rastú v ňom od vlaňajška, ďalšie pribudli teraz, na začiatku júna. Miloš Húska, pestovateľ z LS Bohunice, deťom najskôr vysvetlil účel i spôsoby umelej výsadby v lesoch – a potom sa už motyka v jeho rukách neohriala. Deti samy chceli dokázať – a dokázali – že ďalší osud našich lesov im vonkoncom nie je ľahostajný...

Text: Fedor Mikovič

Foto: Fedor Mikovič

Ing. Ján Farkaš