Informácie o projektových témach

 

Analýza trhu s drevom

Vedúci projektového tímu : Ing Alojz Psotka

Členovia projektového tímu : Ing. Jozef Bobok, Ing. Vladimír Lukoťka,  Michal Macejko, Ing. Ľubomír Machyniak, Ing. Katarína Palková, Ing. Vlastimil Uhlík

 

 Úlohou tímu bola anlýza kľúčových zložiek tvoriacich trh s drevom: produkt, dopyt a ponuka vo vzájomných súvislostiach ako situačná analýza stavu trhu a prognóza jeho vývoja.

Obchod s drevom je proces náročný na dostatok informácií a logistiku. Výroba dreva  ako súčasť prírodného procesu nie vždy rešpektuje dopyt a ponuku, technologické a módne trendy. Sú to najmä rozsiahle kalamity, ktoré v posledných rokoch nečakaným spôsobom narúšajú stav trhu. Rovnako dopyt po niektorých sortimentoch (listnatá vláknina), zákonite vedie k produkcii a zvýšenej ponuke iného sortimentu (buková guľatina), pre ktorý na Slovensku chýba spracovateľská kapacita. Naopak strata záujmu spracovateľov o ihličnatú vlákninu vytvára problém nájdenia segmentu trhu, ktorý by prebytok absorboval. Súčasná lesnícka legislatíva zároveň nedovoľuje výraznejšie obmedzenie pestovateľských a ťažbových zásahov ktoré by výraznejšie obmedzili, alebo zmenili skladbu produkcie surového dreva. Slovenský trh s drevom vzhľadom na absenciu niektorých segmentov (krájané dýhy) nedostatočné kapacity spracovateľov (ihličnatá vláknina), resp. na ich schopnosť realizovať svoju produkciu (piliarske výrobky, hlavne z listnatého dreva – buk), nedokáže spracovať celú ponuku domácich producentov dreva. Nedostatočná kapacita je daná najmä skutočnosťou, že v reťazci spracovania dreva chýba výkonný nábytkársky priemysel, ktorý by svojou spotrebou kryl produkciu dreva Celkove možno konštatovať že spotreba dreva, ako materiálu je v SR na nízkej úrovni. Slovenská produkcia je preto realizovaná aj na trhoch okolitých krajín, najmä Rakúska a Českej republiky, okrajovo aj iných krajín. Trhy týchto krajín sú náročné na kvalitu, logistiku, spoľahlivosť. Uspieť na týchto trhoch znamená poznať ich podmienky obchodovania, kvalitatívne triedenie a meranie dreva, dopravné podmienky, fytosanitárne obmedzenia, zvyklosti.

Uvedené skutočnosti tím analyzoval vymedzením relevantného trhu a jeho segmentáciou podľa spôsobu spracovania dreva a kapacity jednotlivých spracovateľov. Súčasťou bola analýza ponuky a dopytu jednotlivých sortimentov ako aj analýza konkurencie.

Analýza vyhodnotila slovenský trh ako nevyvážený vzhľadom na spracovateľské prostredie a roztrieštenosť neštátnych producentov dreva. Odporúčaním je väčšie prepojenie výroba-obchod, aby sa včas reagovalo na chovanie trhu. Orientácia na perspektívne firmy  na domácom trhu, pri prevahe ponuky na domácom trhu využívať exportné trhy okolitých krajín. V dlhodobom výhľade je možno očakávať globalizáciu spracovateľov, najmä v piliarskej oblasti a tým zmenené doterajšie toky dreva a väčší tlak trhu na producentov ako doteraz. Riešením sú marketing, odpovedajúca obchodná politika a logistika. 

 

Drevárska výroba

Vedúci projektového tímu : Ing. Jozef Sudor

Členovia projektového tímu : Ing. Dušan Coch, Ing. Igor Kopanica, Ing. Darina Mlynárčiková, Ing. Ivan Novotný

Počas existencie štátnych lesov vznikla v niektorých regiónoch popri klasickej lesníckej činnosti aj tradícia pridruženej drevárskej výroby. Pri jej začiatkoch bola snaha spracovávať menej hodnotnú guľatinu tzv. guľatinu priemyselného spracovania. Mala významnú úlohu v lesnej prevádzke pri výstavbe alebo rekonštrukcií bytového fondu, prevádzkových, rekreačných a poľovníckych zariadení, chát a drevených mostov.

Úlohou tímu bolo v analýzach zhodnotiť súčasný stav Stredísk drevárskej výroby (SDV) po stránke technologickej vybavenosti, produkcie, finalizácie výrobkov a ekonomických výsledkov. Pri analýzach východiskového stavu boli dôležité zistenia postavenia našich SDV v oblasti trhu, konkurenčnej sily operačného okolia a segmentácie zákazníkov. Podiel našej drevárskej výroby v drevárskom priemysle Slovenska je 3,6 %.

K 1. 2. 2004 je u LSR š. p. v prevádzke 22 stredísk drevárskej výroby (SDV) na 15-tich OZ. V roku 1967 ich bolo u ŠL 43 a k 1.1.2000 28. Súčasný počet pracovníkov na SDV je cca 500 robotníkov a 47 THZ. Podiel drevárskej výroba na celkových tržbách podniku LSR bol v roku 2002 9% a v r. 2003 klesol na 7 %. Podiel našej drevárskej výroby v drevárskom priemysle Slovenska je 3,6 %.

Celková výrobná kapacita porezu v roku 2000 bola 191 tis. m3, v roku 2002  167 230 m3 a v r. 2003 169 170 m3 (z toho 15 200 listnatej). Vstupná surovina: výrezy ihl. a list. III. A, B triedy akosti, niekedy aj V. tr. akosti (vlákninové drevo).

Slabé stránky súčasnej drevárskej výroby u LSR sú: zastaralé technológie, keď priemerný vek hlavných strojov je 14 rokov ale u niektorých stredísk je to 33 až 37 rokov; nízka kapacita do 5 000 m3 porezu za rok u 10 SDV; nízky stupeň finalizácie výroby, keď rezivo predstavuje 96 % výrobkov a nízka ročná pridaná hodnota na jedného pracovníka SDV, ktorá u viac ako u polovice stredísk nedosahuje 300 tis. Sk.

Tieto skutočnosti, ak sa k nim pridá niekde zlá úroveň riadenia a prezamestnanosť, sú príčinou každoročne zlých hospodárskych výsledkov (HV) v drevárskej výrobe. V  r. 2001 bol HV  - 31,9 mil. Sk, v r. 2002 -19,1 mil. Sk a v roku 2003  -24 mil. Sk.

Na základe výsledkov analýz sú navrhované pre ďalšie obdobie existencie drevárskej výroby nasledovné varianty:

1./ Drevársku výrobu v rámci štátnych lesov neprevádzkovať

2./ Vytvoriť jeden špecializovaný subjekt z cca 10 - 12 perspektívnych SDV

V prípade prvej varianty objekty a zariadenia odpredať.

Navrhnuté nové subjekty v druhej variante budú ekonomicky nezávislé, so samostatným riadením, bez závislosti na budúce lesné závody a s prípadnou možnosťou kapitálového vstupu aj cudzích subjektov. Zostávajúce SDV boli vybraté podľa kritérií: dobré alebo vyrovnané viacročné HV, relatívne dobré technologické vybavenie, čiastočný stupeň finalizácie a stolárska výroba, možnosť ďalšieho zvýšenia kapacity a rozvoja a dostatočné surovinové zdroje v okolí.

 

Využitie dendromasy na energetické účely

Vedúci projektového tímu : Ing. Jozef Sudor

Členovia projektového tímu : Ing. Ján Farkaš, Ing. František Ondriš, CSc., Ing. Ján Psársky, Ing. Ladislav Varga CSc.

Cieľom analýzy bolo zhodnotenie potenciálu dendromasy v lesoch obhospodárovaných LSR š.p. ako obnoviteľného energetického zdroja.

Doterajšia pomalá liberalizácia základných druhov palív a energie, nedostatok finančných zdrojov na energetické využívanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE), sú hlavné faktory nerozvinutého trhu s biomasou na Slovensku.

Je predpoklad, že rozvoj trhu s biomasou na Slovensku nastane v najbližších 3 - 5 rokov z týchto dôvodov: čerpanie prostriedkov zo štrukturálnych fondov EU na využitie OZE, zvyšovanie cien  energií a sprísnenie zákonných kritérií pri produkcii emisií po roku 2008 pre všetkých veľkých výrobcov tepla.Hlavnými producentmi biomasy na energetické účely je lesné hospodárstvo, poľnohospodárstvo a drevospracujúci priemysel. V lesníctve ide hlavne o využitie dreva a ostatných častí stromov, čiže dendromasy. Potencionálne zdroje dendromasy  pre energetické účely u LSR š. p.: hmota prerezávok - do 50 000 m3/rok (reálne zatiaľ ekonomicky dostupná na 20%); tenčina do 7 cm - do 500 000 m3/rok; VI. trieda akosti (palivové drevo) - 130 000 m3/rok, alikvotná časť sortimentu V. triedy akosti (vlákninové drevo) - 1,6 mil. m3/rok; odpady v drevárskej výrobe -  palivové odrezky a piliny do 75 000 m3/rok Pre ekonomiku LSR energetické využívanie dendromasy môže v najbližšej budúcnosti predstavovať nemalý stály zdroj príjmov. LSR š. p. produkuje v súčasnosti nasledovné množstvo biomasy použiteľnej na energetické účely: palivové drevo (sortiment dreva VI. tr. akosti) v množstve 120 000 - 140 000 m3 (predstavuje 3 - 4 % z objemu ročnej ťažby) ; štiepky 21 500 m3, z toho najväčší podiel až 86 % je vyrobený na OZ Levice; palivové odrezky a piliny z drevárskej výroby cca 74 - 75 000 m3 , z nich 40 % predáva drevokombinátom na ďalšie technologické spracovanie. Perspektíva je hlavne vo veľkovýrobe štiepok a kusového kontajnerovaného alebo volne sypaného polienkového dreva. Vysoká efektívnosť výroby štiepok sa dosahuje technológiou stromovej metódy pri využití vysokovýkonnej sekačky vo vhodných terénne prístupných porastov (agát, dub, cer, hrab, topoľ) na výrobu štiepky v hlavne južných oblastiach Slovenska konkrétne na OZ Levice. Touto technológiou sa vyrobí z hmoty  nehrúbia 24-30% z celkového vyrobeného objemu.

Smer rozvoja je: v spolupráci s veľkými dodávateľmi tepla (teplárne) a s odberateľmi v  priemysle a energetike; v aktívne vyhľadávaní nových projektov a participovať na ich realizácii; vo vytváraní spoločných podnikov účasťou na výrobe a distribúcii energie.

Úlohou týmu je analýza potenciálu biomasy jej využitia v celom sortimente. Navrhnúť variantný návrh stratégie a štruktúry tohto obchodného poľa v novej spoločnosti v horizonte 5 rokov. Riešenie projektu bude koordinovať s výstupmi projektov Obchod s drevom, Logistika dodávok dreva, Lesná technika a  Lesná produkcia. 

 

Tieto tabuľky

sú prílohou k projektovým témam

uverejneným v Lesníku

č.1. Boli to analýzy "Výroba dreva"

a "Ostatné obchodné činnosti"