Otvárajú sa pozoruhodné perspektívy rozvoja špecifickej vzdelávacej aktivity

Priekopníčka lesnej pedagogiky

 

Prezraďte čitateľom Lesníka, ako ste sa dostali k lesníckej profesii a čo vás priviedlo k lesnej pedagogike.

 

Volám sa Eva Hudecová, pochádzam z lesníckej rodiny. V roku 1999 som ukončila štúdium na Technickej univerzite vo Zvolene, odbor všeobecné lesníctvo. Počas štúdia som odbornú prax vykonávala v Mestských lesoch mesta Iffezheim, Nemecko. Tu som sa stretla prvýkrát v praxi s lesnou pedagogikou. Spoločne s lesníkom, ktorý mal vo svojej pracovnej náplni prácu s verejnosťou, som sprevádzala deti z materskej školy pri jednodňovom pobyte v lese. Z Nemecka som si doniesla aj prvé publikačné materiály o lesnej pedagogike.

Po skončení školy a neúspešnom zaradení do trvalého pracovného pomeru v Lesoch SR š.p., som prácu v lesnom hospodárstve na čas opustila.

Motivovaná svojou mamou, ktorá vďaka finančnej podpore UVVPLVH Zvolen absolvovala štvordenný kurz lesnej pedagogiky v Ossiachu - Rakúsko, som sa aj ja rozhodla absolvovať tento kurz na vlastné náklady.

 

 

Prečo ste sa rozhodli založiť si živnosť na Lesnú pedagogiku a aké boli Vaše začiatky ako lesného pedagóga?

 

Po zmonitorovaní možnosti uplatnenia sa s lesnou pedagogikou na Slovensku som jediné východisko našla vykonávať ju na základe živnostenského oprávnenia a to vo forme voľnej živnosti: „ Prednášková činnosť v oblasti životného prostredia a Poradenská činnosť v oblasti lesného hospodárstva.“ Z Úradu práce SR som na základe Podnikateľského plánu súvisiaceho s lesnou pedagogikou získala finančnú nenávratnú pôžičku. S propagačným materiálom o lesnej pedagogike som osobne navštevovala okresné úrady – odbor školstva, základné školy, materské školy. Predbežný záujem bol veľký, no menším problémom sa stali financie. Z 50,-Sk na žiaka som musela v jednotlivých prípadoch klesnúť na 20,-Sk. Aj keď sa nedalo hovoriť o samostatne zárobkovej činnosti, mojou odmenou boli nenahraditeľné praktické skúsenosti.

Cesta k úspešnému zapojeniu lesnej pedagogiky do vyučovacieho procesu v základných školách, závisela od ochoty konkrétneho učiteľa prírodopisu, ktorý následne našiel porozumenie aj u riaditeľa školy. Podporu pri rozbiehaní lesnej pedagogiky v materských školách  som si našla vďaka pracovníčke okresného úradu a lesná pedagogika sa stala súčasťou vzdelávacieho programu v enviromentálnej výchove.

Od septembra 2002 organizuje UVVPLVH vo Zvolene kurzy akreditované Ministerstvom školstva SR „Lesnej pedagogiky a Lesného sprievodcovstva“. Ako lektorka využívam svoje praktické skúsenosti, získané jednak na kurze v Rakúsku, jednak častými akciami pre deti, na týchto kurzoch.

V októbri 2003 som sa zúčastnila na Veľtrhu enviromentálnych výučbových programov v Trenčianskom Jastrabí. Tam som prezentovala výchovno-vzdelávaciu činnosť formou lesnej pedagogiky bez členstva v nejakej silnej mimovládnej, environmentálnej organizácii. Preto som v decembri 2003 s kolegami založila Občianske združenie ALEA- Agentúra pre podporu lesníckych a ekologických aktivít. Jedným z hlavných cieľov je vybudovať systém a stratégiu vyučovania a spôsob získavania potrebných finančných prostriedkov na činnosť lesnej pedagogiky. 

 

 

Čo všetko je potrebné urobiť, aby sa Lesná pedagogika na Slovensku úspešné rozvinula?

 

Školenia lesných pedagógov máme zabezpečené vďaka ÚVVPLVH, ale dôležité je aj vytvoriť trvalé zázemie pre praktické vykonávanie akcií lesnej pedagogiky. Potenciál lesných pedagógov, ktorí by lesnú pedagogiku mohli vykonávať na plný úväzok na základe živnostenského oprávnenia, je v mnohých nezamestnaných kolegoch s odborným lesníckym vzdelaním. Lesnú pedagogiku by mohli vykonávať aj pracovníci štátnej organizácie lesného hospodárstva a to v čase dovolenky- ak budú mať na túto činnosť živnosť. Taktiež sa môžu zapojiť samotní zamestnanci v rámci pracovného času- vtedy odmena je v prospech organizácie (ŠL TANAP).

Podporu na činnosť Lesnej pedagogiky a zabezpečenie financovania je potrebné dohodnúť s Ministerstvom pôdohospodárstva SR, Ministerstvom školstva SR a takisto sa podieľať na získaní dofinancovania z fondov EU. Akcie lesnej pedagogiky sa musia vykonávať pravidelne, v rámci vyučovania, keď sú žiaci poistení. Rodič by mal prispievať finančnou čiastkou na svoje dieťa, tým sa zvýši záujem o akcie aj zo strany rodičov.

Ako príklad nám môže poslúžiť Rakúsky model vplyvu lesníkov na verejnosť. Každý lesný pedagóg je za pripravenú a realizovanú akciu zaplatený. Z celkovej čiastky na 1 dieťa hradí 40% škola (alebo rodič) a 60% štát z rôznych grantov (20% regionálny, 40% národný, 40% EU). Z celkovej účastníckej čiastky pripadá 15% vlastníkovi lesa, kde akcia prebieha, zbytok je určený lesnému pedagógovi. Rakúsky zväz Lesnej pedagogiky zjednocuje a koordinuje absolventov kurzu lesnej pedagogiky. S podobným zámerom vzniklo aj Občianske združenie ALEA, ktoré má snahu pozitívne usmerňovať vývoj lesnej pedagogiky na Slovensku.

Zakladajúci členovia Občianskeho združenia sú absolventi kurzu lesnej pedagogiky na Slovensku.

V spolupráci s Ministerstvom Pôdohospodárstva SR a Ministerstvom Vnútra SR je potrebné doplniť druh živnosti- lesná pedagogika a lesné sprievodcovstvo ako koncesiovanú živnosť. Tak by ju mohli vykonávať len absolventi akreditovaných špecializovaných kurzov.

Národný úrad práce SR by mohol preplácať nezamestnaným kolegom menované kurzy a umožniť im získať podporu pre začínajúcich podnikateľov.

Na Slovensku chýba dostatok Informačných stredísk ekologickej výchovy (lesníckej) pre žiakov a študentov ZŠ, SŠ, VŠ, ale i dospelých. Občianske združenie ALEA ako mimovládna, nezisková organizácia poskytuje možnosť ako koordinátor projektu- zameraného na rekonštrukciu chátrajúcich nehnuteľností, hlavne vo vlastníctve štátnych podnikov, podieľať sa na získavaní finančných zdrojov  zo štruktuárnych fondov EU. Ako príklad môžem uviesť získaný grant s programu SAPARD poskytnutý Urbárskej spoločnosti obce Veľký Klíž. Na projekte sa podieľali aj členovia OZ ALEA. Finančná čiastka bola poskytnutá na výstavbu hájovne „Prameň“, na vybudovaní turistického- náučného i športového chodníka, detských a oddychových zariadení...

V Urbárskej spoločnosti sa vytvorilo pracovné miesto lesníka, ktorý menované zariadenia bude využívať v rámci lesnej pedagogiky a sprievodcovstva.

Nesmieme zabudnúť aj na public relations lesnej pedagogiky: cielené informovanie verejnosti cez média - webová stánka, noviny, časopisy, knihy, brožúry, letáky, televízia...

 

 

Aké sú potrebné predpoklady budúceho lesného pedagóga?

 

Možno predpokladať, že lesník ako odborník má vecné kompetencie vo vzťahu k lesu. Celkom samozrejme by mal mať každý lesník a najmä lesný pedagóg záujem a chuť o celoživotné vzdelanie. Ku vecným kompetenciám tiež patrí jeho záujem o doprevádzajúcich poslucháčov. Zvítanie sa s dosiaľ neznámymi ľuďmi nie je pre každého ľahké. Ešte ťažšie je pre niekoho stáť pred skupinou ako vyučujúci alebo moderujúci a motivovať ju. To sa však dá naučiť a nacvičiť, prvé úspechy povzbudia a odstránia prípadnú neistotu. Kto chce byť úspešný ako pedagóg, mal by si vziať k srdcu: čím lepšie pozná svojich poslucháčov, tým ľahšie bude u nich dosahovať svoje ciele (trvalá, pozitívna lesnícka práca  s verejnosťou).

Vecné kompetencie a láska k lesu a poslucháčom nezaručujú sami o sebe úspešné náučné podujatie v lese. K tomu je súčasne potrebné cielené nasadenie metodicko – didaktických učebných foriem.

 

 

Aké sú Vaše profesionálne ambície do blízkej a vzdialenej budúcnosti?

 

Veľa som už naznačila v predchádzajúcich odpovediach. Individuálna snaha o zaradenie lesnej pedagogiky medzi plnohodnotné pracovné zamestnania sa mi za rok a pol nepodarila. Verím, že doteraz nadobudnuté skúsenosti využijem v  OZ ALEA a spoločne prispejeme pri budovaní celoslovenskej koncepcie lesnej pedagogiky a zaplníme chýbajúci článok mimovládnej organizácie v lesnom hospodárstve.

Zmysluplná činnosť lesnej pedagogiky umožňuje nenásilnou formou a systematickým prístupom informovať širokú verejnosť o činnosti lesného hospodárstva. Je to najefektívnejšia forma reklamy pre lesníkov. Využime preto túto možnosť.

 

 

Za poskytnutý rozhovor ďakujem.

 

Text: Mgr. Peter Gogola

 

Rozsiahlejší materiál o lesnej pedagogike uverejníme v marcovom čísle Lesníka