Lesná pedagogika – zážitkové učenie

 

Cieľové skupiny:

-  Deti, školopovinná mládež, široká verejnosť.

 

Vymedzenie pojmu lesná pedagogika

V našej modernej komunikačnej spoločnosti prevládajú v pracovnom, ale aj vo voľnom čase technika a elektronika, ktoré nepochybne aktívne i pasívne pôsobia na človeka. Televízia, počítače, hracie automaty, mobilné telefóny a mnohé iné technické produkty sa  v spoločnosti, najmä v mladej populácií,   prejavujú symptómami ako sú rôzne sociálne fóbie, strach, osamotenosť, znížená citlivosť na násilie, rôzne druhy závislostí, ale aj novodobé psychosomatické ochorenia. Jednou z vhodných alternatív predchádzania takýchto situácií, najmä u mladých ľudí, je lesná pedagogika  ako sprostredkovanie stretnutia s prírodou .

Základným cieľom lesnej pedagogiky je zlepšenie vzťahu človek – les, čo prakticky znamená vzbudiť a prehĺbiť záujem o les a prírodu, dostať do povedomia les ako trvalo udržateľný ekosystém, oboznámiť verejnosť  so základnými funkciami lesa, objasniť úlohu lesného hospodárstva a vybudovať u detí, mládeže a širokej verejnosti trvalý vzťah k lesu cez zážitkové učenie a nezabudnuteľné pozorovania života v lese. Lesná pedagogika umožňuje lesníkom ako „domácim pánom lesa“, s prehľadom vo viacerých prírodovedných disciplínách a praktickými skúsenosťami zoznámiť verejnosť s prostredím lesa. Zároveň podporuje zodpovedný a pozitívny prístup verejnosti k lesu i lesnému hospodárstvu. Umožňuje širokej verejnosti, ale najmä deťom a mládeži všetkými zmyslami vnímať les, vzbudzovať a rozvíjať záujmy, vytvára návyky na zmysluplné využívanie voľného času a na vytváranie aktívneho spôsobu života. Pravidelná práca s deťmi, mládežou a širokou verejnosťou je zároveň prínosná ako aktívna prevencia proti drogám a kriminalite.

Lesná pedagogika nie je konkurenciou škole a vedeckým vzdelávacím inštitúciám, ale rozširuje a dopĺňa sprostredkovanie vedomostí cez nezabudnuteľné skúsenosti a zážitky v lese. Les je priestorom na získavanie skúseností. Hlavnou metódou lesnej pedagogiky je zážitkové učenie, ktoré je aj vo všeobecnej pedagogike a psychológii chápané ako nový trend vo vzdelávaní (Kariková 2003). Vychádza z predpokladu, že z toho, čo čítame alebo počujeme, si zapamätáme približne 5-10%, ale z toho, čo zažijeme si zapamätáme viac ako 50%. Ak na niečo prídeme sami, objavíme to pri vlastnej činnosti, zažijeme pritom nejakú emocionálnu skúsenosť, sme si s výsledkom tohto objavu a poznania oveľa istejší.

Lesná pedagogika je súčasťou lesníckej práce s verejnosťou, pričom deti a mládež sú najvhodnejšou cieľovou skupinou, sú najlepším vkladom do budúcnosti. Zároveň je deklarovaná v Zásadách štátnej lesníckej politiky do roku 2005.

 

Lesná pedagogika vo svete

Lesná pedagogika je jedným zo spôsobov výchovného pôsobenia na deti a mládež, ktorý vznikol v Amerike a bol popularizovaný predovšetkým vo Švajčiarsku, Rakúsku a Nemecku. Zakladateľom lesnej pedagogiky je Američan Joseph Cornell z Kalifornie. Vo Švajčiarsku sa tohto smeru ujala SILVIVA – celošvajčiarska organizácia zaoberajúca sa  vzdelávaním v oblasti životného prostredia a vzdelávaním o lese. Bol tu vytvorený manuál k lesnej pedagogike „Treffpunkt Wald“. Lesníci, biológovia a ekológovia taktiež pravidelne usporadúvajú tzv. „lesnícke týždne“ – súbor odborných akcií pre verejnosť.

Veľký dôraz na prácu s deťmi sa kladie i v Škandinávií, kde lesníci štátnej správy,  ale často i lesné spoločnosti a vlastníci lesov  majú za povinnosť byť jedným z patrónov miestnych škôl, ktorí realizujú besedy, prednášky, časť prírodovedných predmetov pre základné školy, vrátane organizovania exkurzií, výletov detí a študentov do lesa.

V Nemecku sa táto problematika rieši v rámci spolkových krajín na úrovni  lesných správ, dobrovoľných spolkov a lesníckych vzdelávacích zariadení. Práca s verejnosťou je náplňou práce lesníkov. Lesní pedagógovia majú vlastné prezentácie na internete.  Aj jednotlivé neštátne lesníckej subjekty pochopili význam a prínos lesnej pedagogiky a popri svojich činnostiach spojených a obhospodarovaním lesov ponúkajú verejnosti aj takéto služby, pričom z tejto činnosti získavajú nezanedbateľný zdroj príjmov. Organizujú sa tu rôzne podujatia pre verejnosť – koncerty vo voľnej prírode, školy v prírode, akcie pre deti, budujú sa tu náučné chodníky, cyklotrasy, informačné tabule, svoje lesnícke zariadenia poskytujú za poplatok verejnosti a oboznamujú verejnosť s lesníckymi činnosťami. V Bavorsku je vytvorený tzv.“ Haus des Waldes“, ktorého súčasťou je organizovanie akcií pre školskú mládež, v spolupráci s učiteľmi tu prebieha výučba o ekosystéme lesa a rôzne práce v lese. Majú aj svoj pojazdný mikrobus, ktorým navštevujú rôzne regióny a vykonávajú terénnu prácu s verejnosťou.

V Rakúsku prebiehajú v lesníckych vzdelávacích zariadeniach – v Gmundene a v Ossiachu 4-dňové kurzy lesnej pedagogiky a lesnej pedagogike sa venujú pracovníci dobrovoľných spolkov a lesných správ. Absolventi kurzov lesnej pedagogiky a významné osobnosti verejného života tu založili „Spolok lesných pedagógov Rakúska“, ktorého hlavnou úlohou je vybudovať systém a stratégiu výučby a spôsob získavania potrebných finančných prostriedkov na túto činnosť. Do polovice roku 2001 prešlo kurzom lesnej pedagogiky 500 záujemcov. 60% nákladov na vyškolenie každého lesného pedagóga hradil štát. Predpokladom je, že keď každý z vyškolených lesných pedagógov zorganizuje 10 akcií, prejdú akciami lesných pedagógov všetky základné školy v Rakúsku. Každý lesný pedagóg je za realizovanú akciu zaplatený, pričom 40% nákladov škola (príp. rodič dieťaťa) a 60% z rôznych grantov (národných alebo regionálnych). Na získanie podpory od krajinskej vlády je potrebné predložiť potvrdenie o sprevádzaní žiaka aktívne  vykonávanie sprievodcovstva v určitom roku.

V Českej republike pochopili nevyhnutnosť práce s verejnosťou, jednak na úrovni Ministerstva zemědelství, jednak na úrovni štátnej lesohospodárskej inštitúcie Lesy České republiky, s.p. , ktoré v roku 2002 okrem finančnej čiastky vyhradenej na propagáciu lesníctva a reklamu vynaložilo 2 mil. českých korún na projekt práce s deťmi a mládežou.

 

 Potreba lesníckej práce s verejnosťou

Život človeka je nerozlučne spojený s existenciou lesa. Les poskytoval, poskytuje a naďalej bude poskytovať nenahraditeľné podmienky pre existenciu ľudstva. Vzťah medzi lesom a človekom sa menil a vyvíjal s rozvojom ľudskej civilizácie. S rozvojom civilizácie sa mení i návštevnosť lesov a tým aj záujem verejnosti o obhospodarovanie. Mnohé mimovládne organizácie sa snažia uplatňovať svoj vplyv na hospodárenie v lesoch. Ich názor a vplyv na verejnosť nemôžu lesníci prehliadať, lebo les už nie je len záležitosťou lesníkov a majiteľov lesa, ale stáva sa stále viac vecou verejnou. Je vecou všetkých, majiteľov lesa, lesných hospodárov a návštevníkov lesa, aby sme boli na využívanie blahodarných účinkov lesa pripravený.

                                               Práca s verejnosťou

 

 

Lesná pedagogika  Práca s médiami     Marketing pre vedľajšie produkty lesa

 

Ciele lesníckej práce s verejnosťou

Programové ciele a postupné kroky na ich zabezpečenie v zmysle „Koncepcie lesníckej politiky SR do roku 2005“ v oblasti verejnoprospešných služieb v spojení s prácou s verejnosťou sú napĺňané v modernej lesníckej praxi s verejnosťou známej v krajinách EÚ pod názvom: LESNÁ PEDAGOGIKA. Tu je treba predovšetkým vysvetliť rozdiel medzi pedagógom – učiteľom v škole a pedagógom – lesníkom v lese, pretože tento názov: Lesná pedagogika ako činnosť lesníka nie je na Slovensku takmer vôbec známy. Tak ako je takmer neznáma  a zabudnutá práca s verejnosťou v lesníctve. V krajinách EÚ (Nórsko, Švédsko, Dánsko, Nemecko, Rakúsko) a Švajčiarsku je lesná pedagogika zameraná na všetky skupiny obyvateľov. Metódy práce s verejnosťou pre jednotlivé cieľové skupiny sú podrobne prepracované z hľadiska psychológov, pedagógov a realizátorov – lesníkov.

 

Prečo práve lesná pedagogika ako forma práce s verejnosťou?

Moderná komunikačná spoločnosť má rôznorodé a často protirečivé postoje k prírode. Oproti pribúdajúcim poznatkom o životnom prostredí stojí prekvapujúca neznalosť vzájomných vzťahov k prírode. A práve les ako spoločenstvo živých organizmov je vhodný na bezprostredné zážitky z prírody a tým aj ideálnym miestom na vzdelávanie o životnom prostredí. Z tohto dôvodu práve lesníci s prehľadom vo viacerých prírodovedných disciplínách a praktickými skúsenosťami s pozorovaním prírody majú dobré predpoklady priblížiť prírodu verejnosti.

Lesná pedagogika nie je konkurenciou škole a vedeckým vzdelávacím inštitúciám, ale rozširuje a doplňuje sprostredkovanie vedomostí cez nezabudnuteľné skúsenosti a zážitky z lesa.

 

Čo je cieľom lesnej pedagogiky

- Vzbudiť a prehĺbiť záujem a porozumenie pre les a prírodu

- Dostať les do povedomia ľudí ako trvalé udržiavaný ekosystém

- Podieľať sa zo strany verejnosti na zmysluplnej ochrane lesa

- Vybudovať trvalý vzťah k lesu u detí cez zážitkové učenie v lese a nezabudnuteľné

   pozorovania života v lese.

Z tohto dôvodu by sme mali venovať patričnú pozornosť tejto zodpovednej a zmysluplnej činnosti nášho povolania. Máme k tomu vedomosti a možnosti pre sprostredkovanie našich skúseností – využijeme preto túto šancu – les ako priestor na získavanie skúsenosti.

V lesnej pedagogike neide o napĺňanie pamäti vedomosťami, ale o „zažatie svetla“ ktoré sa bude samé ďalej rozhorievať. Nehrá tu žiadnu úlohu, koľko poznatkov je odovzdaných (alebo koľko povieme) ale o to, aby návštevníci lesa si spätne spomínali na to čo zažili a skúsili v lese.

Ing. Eva Hudecová