90 dielov HALALI

 

„Neuveriteľných 2 340 minút odvysielaných

o lesníctve, poľovníctve a ochrane prírody.“

 

ĽUBO KĽÚČIK - píše scenáre,

moderuje i réžijne tvorí hudbu

   
 

 

Ing. ALOJZ KAŠŠÁK - okrem produkcie

 taktiež nahovára komentáre

Ing. FÉLIX BANIČ - stará sa

o techniku, kameru i réžiu

Televíznu reláciu Halali začala vysielať Slovenská televízia v apríli roku 2000 ako mesačník. V prvopočiatkoch sme sa zamerali najmä na predstavenie činností, ktoré vykonávajú poľovníci, išlo nám o zviditeľnenie poľovníctva a s tým súvisiacich činností ochrany prírody. Relácia nadviazala na vysielanie Relácie Ryby, rybky, rybičky. O deväť mesiacov neskôr sme rozšírili obsah aj o lesnícku problematiku, a to do takej miery, že vznikla relácia so samostatným názvom Lesu zdar – určená nielen lesníkom. V súčasnosti vyrábame do vysielania Slovenskej televízie pravidelný dvojtýždenník so zameraním na problematiku lesníctva, poľovníctva, ochrany prírody a životného prostredia. Zároveň prinášame aj informácie z iných oblastí, spomeňme aspoň niektoré: chov včiel, koní, poľnohospodárstvo, záhradkárstvo, agroturistika, environmentálna výchova a mnohé ďalšie aktivity, ktoré sú úzko späté so životným a prírodným prostredím. V relácii chceme zdôrazniť, že príroda v súčasnosti nemôže existovať bez ľudí a naopak. Reláciou chceme zviditeľniť ľudí, ktorí nielen pasívne chránia prírodu, ale v nej a s ňou žijú a pracujú. Z tohto dôvodu má relácia  v tomto roku názov Halali – magazín o prírode a ľudoch. 

 

Halali na vidieku.

Prečo práve na vidieku? Lesníctvo, poľovníctvo a v podstate samotný kontakt s prírodou má hlboké korene práve na vidieku. V súčasnosti nesmieme opomenúť fakt, že vo vyspelej Európe takmer 90% ľudí žije v mestách. Strácajú tak bezprostredný kontakt s prírodou, čoho výsledkom môžu byť skreslené a často zidealizované predstavy o fungovaní systému obhospodarovania lesov a vôbec pozitívneho zasahovania človeka do prírody s cieľom zabezpečiť záujmy širokej verejnosti. Aj vďaka televíznej relácii, a predovšetkým chceme zdôrazniť, vďaka pravidelnej televíznej relácii, môžeme verejnosti ponúkať a doslova servírovať priamo do domácnosti zrozumiteľné informácie. Nehovoriac o tom, že vstupom do tretieho tisícročia nastala vhodná príležitosť k formulovaniu a postupne širšiemu realizovaniu programu, ktorý by vytvoril základ k zabezpečeniu verejných záujmov v lesoch. Tým „programom“ myslíme uvedomovanie si mimoprodukčných funkcií lesov a starostlivosť o prírodu v režime spravovania lesov odborníkmi.

Všeobecne môžeme konštatovať, že znalosť občanov Slovenska o stave lesov, o súčasnej diferenciácii vlastníckych vzťahov k lesom a úrovni hospodárenia v nich je nedostatočná. Objektívne tu pôsobí aj fakt, že ekonomickými veličinami merateľný prínos lesného hospodárstva nevzbudzuje záujem. Jeho význam je však podstatne vyšší. Za štyri roky vysielania televíznej relácie Halali sme získali pozoruhodné skúsenosti. Občania, mám na mysli našich divákov, vysoko oceňujú existenciu tohto spôsobu informovania verejnosti, a to najmä z týchto dôvodov:

 

 

Koľko ľudí sleduje Halali?

Dôkazom vyššie uvedených faktov je divácky záujem merateľný počtom listov. Po odvysielaní jednej relácie prichádza do redakcie Halali 2-3 tisíc listov, korešpondenčných lístkov a mailov s odpoveďou na súťažnú otázku, ktorej cieľom je zvyšovať vedomostnú úroveň divákov. Reláciu počas vysielania premiéry sleduje priemerne podľa prieskumu Slovenskej televízie 350 tisíc divákov. Koeficient spokojnosti je vyjadrený číselnou hodnotou +6,5. Keďže rozsah hodnotenia je stanovený hodnotami od – 10 do + 10 je terajší stav vysoko priaznivý. (Hodnotenie sa vykonáva mesačne).

Vrátime sa však k občanom – laikom. Vieme, že požadujú voľný vstup do lesa a chcú sa v ňom rekreovať, zbierať lesné plody a všeobecne chcú, aby bol les v poriadku podľa ich predstáv, aby im umožňoval príjemný pobyt. A práve preto by mali byť pravidelne informovaní o hospodárení v lese (ťažbe dreva, zalesňovaní, ochrane a podobne) a jeho význame. Tu je priam nenahraditeľný význam existencie televíznej relácie, ktorá dokáže nielen včas informovať, ale audiovizuálne, teda rukolapne ukázať dianie v prírode. Vhodne spracované televízne reportáže umocnené výpoveďami respondentov dokážu zanechať v divákovom vedomí silné stopy. Ide nám o to, aby sme verejnosť informovali pravdivo, bez akéhokoľvek náznaku zaujatosti, alebo násilného manipulovania. Je otázne, či niekedy bude prekonaná televízia, alebo hodnota informácie podávanej prostredníctvom obrazu a zvuku.

 

Význam médii pri tvorbe verejnej mienky

Dovolíme si ešte upozorniť čitateľov na výrazné faktory ovplyvňujúce socializáciu človeka v spoločnosti, resp. všeobecne človeka v prírode. Medzi dva prioritné socializačné činitele patrí rodina a škola. Tieto dva činitele vystupujú ako inštitúcie sprostredkujúce poznatky a učenie, ako i získavanie zručností. Svoje výchovno-vzdelávacie pôsobenie metodicky a obsahovo orientujú na spoločenské ciele. Zamyslime sa či medzi tieto socializačné činitele nepatrí aj televízia. Ani si to priamo neuvedomujeme, ale v niektorých prípadoch je na prvom mieste v hierarchii hodnôt bežnej rodiny. Dôkazom toho sú aj prípady brutálnych činov mládeže ovplyvnenej do silnej mieri sledovaním televízie. Z tohto dôvodu je podceňovanie kvality televízneho programu a televíznej práce veľmi úzkoprsé až nebezpečné.

Ak má mať televízna relácia úspech musí byť dokonale pripravená. Musia byť vybraté najvhodnejšie výrazové prostriedky. Okrem vecnosti a hodnoty musí byť aj forma presvedčivá a zaujímavá. Výraznú úlohu zohráva aj pôsobivý a účinný prednes. Ešte pred samotným koncipovaním relácie si treba odpovedať na niektoré základné otázky: Aký je cieľ? – tu je dôležité poznať nielen hĺbku problému, ale aj súvislosti, teda náväznosť na príbuzné disciplíny, a tu máme ako tvorcovia relácie výhodu – lesnícke vzdelanie. Tvorca relácie nesmie zabúdať na to: Kto je divákom? Aká je vhodná dĺžka takéhoto programu? Nezanedbateľná je otázka: Ako hovoriť? Hlavné zákony rétoriky hovoria o tom, že rečník, teda aj redaktor i respondent by mali hovoriť jasne, zrozumiteľne, primerane téme i poslucháčom (divákom), logicky a súvislo. Rímsky rečník Mark Tulius Ciceron (100 až 43 p.n.l.) hovorí, že „... úlohou rečníka je predovšetkým dokázať pravdivosť tvrdenia, získať sympatie poslucháčov, zapôsobiť tak, aby poslucháči konali podľa jeho priania.“

Za štyri roky existencie televíznej relácie však môžeme skonštatovať, že mnohí lesníci, mnohí poľovníci, s ktorými sme viackrát prišli do kontaktu pochopili významnú potrebu vysielania relácie Halali, najmä pre laickú verejnosť. Tá na druhej strane oceňuje možnosť pozrieť sa do prírody prostredníctvom ľudí, ktorí denne vstupujú do lesa.

V závere nám dovoľte, aby sme poďakovali ľuďom, s ktorými sme doteraz spolupracovali, a s ktorými sa nám podarilo zaujať divákov pri televíznej obrazovke. Redakciu Halali tvorí malý štáb ľudí, ale doslova žijeme spolu, žijeme s lesníkmi, poľovníkmi a ochrancami prírody. Polovica štábu majú aj lesnícko-poľovnícke vzdelanie, čo je pri tvorbe takejto relácie nenahraditeľné. Dokážeme sa ľahko orientovať, prispôsobiť sa a predovšetkým porozumieť danej téme. Relácia Halali je ako pionierska drevina – akoby ju doniesol vietor na kalamitnú plochu. Prišla včas, pomaly rastie a pomáha, pripravuje vhodné podmienky pre vznik zdravého úsudku laickej verejnosti o práci poľovníkov, lesníkov a ochrancov prírody. Vstúpiť do piateho roku vysielania nebolo ľahké, predchádzali tomu náročné rokovania s novým vedením STV. Presvedčiť ho o potrebe takejto relácie na obrazovke verejnoprávnej televízie nebolo a nie je ľahké. Udržať reláciu Halali na obrazovke môžu pomôcť i Vaše ohlasy a názory, ktoré pošlete do STV (riaditel@stv.sk) a samozrejme i nám (halali@stonline.sk). Veríme, že i financovanie výroby relácie sa dostane do normálnych koľají a nebude dôvodom na jej ukončenie. 

Jedným z predpokladom zachovania relácie Halali na obrazovke STV je i spolupráca s LESY SR š.p. Banská Bystrica. Táto spolupráca bola i v minulých rokoch, čoho dôkazom boli reportáže z prostredia jednotlivých pracovísk štátnych lesov. Súčasné vedenie LESY SR š.p. si uvedomuje potrebu prezentovania práce lesníkov širokej verejnosti.  V každej relácii sa venujeme vysvetľovaniu lesnícko-poľovníckej problematiky s cieľom osloviť všetky vekové kategórie divákov (najmä však strednú generáciu).  Veríme, že táto vzájomná spolupráca bude úspešná a napomôže v dnešnej zložitej situácii v lesnom hospodárstve rehabilitovať verejnú mienku laickej verejnosti na prácu lesníkov. 

Reláciu Halali tvorí iba štvorčlenný televízny štáb: Ľubo Kľúčik (scenár, moderovanie, redaktor, réžia), Alojz Kaššák (produkcia, komentáre, kamera), Félix Banič (kamera, zvuk, strih, réžia), Miroslav Majtán (kamera, zvuk, strih)

Ing. Alojz Kaššák

                                                                                                konateľ Anima Production spol s r.o.

 

Názory a námety do vysielania posielajte na adresu: Redakcia Halali, Centrum 1/1, 017 01 Považská Bystrica. Bližšie informácie o videokazete resp. sade 5 CD nosičov s programom To najlepšie z Halali (180 minút najlepších reportáží - zver, poľovačky, rady veterinárov, recepty, podujatia) získate na tel. čísle: 042 – 43 40 184.