Poradňa

Túto rubriku pripravuje outplacementová agentúra Trenkwalder management partners. Ak máte záujem sa opýtať na čokoľvek, čo sa týka zmeny zamestnania, rekvalifikácie a pod., píšte na adresu redakcie (je v tiráži) alebo mailujte na adresu gogola@lesy.sk. Svoje otázky označte heslom „outplacement“.

Čo je to vlastne Outplacement?

Prepúšťanie zamestnancov nie je príjemnou záležitosťou pre žiadnu zo zúčastnených strán. Ani pre spoločnosť, ktorá je nútená rozlúčiť sa so svojimi zamestnancami, ani pre zamestnancov samotných. Vyspelé spoločnosti, ktorým záleží na svojich zamestnancoch sa snažia vyjsť ústrety svojim uvoľňovaným zamestnancom a pomáhajú im vyrovnať sa so stavom, ktorý nastal, či v krátkej dobe nastane. 

Outplacement je teda akási pomocná ruka, ktorú podáva spoločnosť tým, s ktorými je nútená v rámci transformácie rozviazať pracovný pomer. Predstavuje príležitosť zorientovať sa a získať rôzne informácie- či už spojené s hľadaním nového uplatnenia (ako sa pohybovať na trhu práce, kde si hľadať ďalšie zamestnanie, kde je možné najlepšie sa uplatniť, aké sú moje silné a slabé stránky, čo by bolo pre mňa to najvhodnejšie, ako sa treba prezentovať, mám začať podnikať? a i.) alebo s riešením rôznych momentálne aktuálnych situácii, ktoré sú mnohokrát spojené s emocionálnym stavom človeka, ale aj inými oblasťami jeho života.

 

Čo môžem získať, ak sa zapojím do projektu?

Ak sa zamestnanec dostane do situácie keď stratí zamestnanie, nie je to v súčasnej dobe neobvyklým javom. Tí, ktorí si už niekedy v živote boli nútení hľadať zamestnanie, majú väčší prehľad o možnostiach a do istej miery môžu stav bez práce prežívať ľahšie ako tí, ktorí sa v živote nestretli s niečím podobným. Súvisí to so skúsenosťou, ktorú prežili a s informáciami, ktoré za ten čas nazbierali. Projekt Outplacement ponúka celú radu informácií a praktických rád, „ako na to“.

 

Akým spôsobom sa môžem zamestnať?

Mnohí ľudia premýšľajú nad možnosťou hľadania nového zamestnávateľa, novej spoločnosti, kde by mohli využiť svoje znalosti a skúsenosti. Existuje však aj možnosť zamestnať sám seba, teda začať podnikať. Na prechodné obdobie počas ktorého si zamestnanec hľadá nové trvalé pracovné uplatnenie, je možnosť zamestnania sa na dobu určitú, ktoré je samozrejme aj v ponuke projektu Outplacement. Záujemcov, ktorí si budú chcieť privyrobiť a zamestnať sa na dočasné obdobie, spoločnosť TMPG zaradí do svojej databázy a bude sa snažiť nájsť im toto krátkodobé uplatnenie sa na dobu niekoľkých mesiacov. Výhodou budú nielen zarobené peniaze, ale aj ďalšia pracovná skúsenosť záujemcu, ktorú môže využiť pre hľadaní si svojho trvalého uplatnenia..

 

Kde všade môžem hľadať prácu?

S hľadaním vhodných pracovných miest, či už vo vašom regióne alebo mimo neho vám tiež pomôžu konzultanti, ktorí pre vás pripravia aktuálne ponuky práce a prekonzultujú s Vami ich vhodnosť pre váš ďalší profesionálny rozvoj.

 

Mám začať podnikať?

Niektorí ľudia nemusia riešiť otázku, či začať podnikať. Jednoducho sa na podnikanie necítia, alebo ich to nezaujíma. Sú však i takí, ktorí by sa veľmi radi uberali týmto smerom, ale nemajú dostatok informácii, alebo takí, ktorí nie sú úplne presvedčení o vhodnosti podnikania, ale uvažujú i nad danou možnosťou. Rozhodnúť sa akým smerom sa uberať, čo je vhodnejšie pre toho- ktorého človeka môže pomôcť niektorý z modulov Outplacementu – individuálne poradenstvo s konzultantmi,  účasť na pripravených tréningoch Podnikateľské minimum, na ktorých sa dozviete praktické informácie potrebné pri začatí vlastného podnikania ( na ktorý úrad treba ísť, aké tlačivá vyplniť, akou formou podnikať a pod.)