Koncom februára sme dostali do redakcie list z Humenného, ktorý je neformálnym poďakovaním za prednášku nášho kolegu. List sa nám akosi „zatúlal“ a preto ho publikujeme s oneskorením, ale o to radšej. Domnievam sa, že stojí za to si ho prečítať. Posúďte sami:

 

Dňa 11. februára sa v Humennom uskutočnila prednáška Ing. J.M., CSc., organizovaná Lesoochranárskym zoskupením VLK Východné Karpaty a Vihorlatským osvetovým strediskom Humenné, na tému ekonomických a ekologických alternatív v slovenskom lesníctve. Prednášky sa zúčastnilo 44 poslucháčov, lesníkov a ochranárov – profesionálov i laikov, ktorých téma veľmi zaujala. Dôkazom bola aj živá a plodná diskusia, ktorá sa rozpútala po odznení prednášky. Dokonca mnohé otázky zostali nezodpovedané, keďže prenájom miestnosti, kde sa prednáška konala, bol časovo obmedzený, diskusia sa musela prerušiť, i keď ľudia by v nej radi pokračovali.

Lesníci a ochranári sa v poslednej dobe dosť často dostávajú do rolí úhlavných nepriateľov, vytvára sa medzi nimi akási umelá bariéra, i keď sa snažia o rovnaký cieľ – ochranu prírody, resp. lesa. Prvými ochranármi v histórii Slovenskej republiky boli práve lesníci, ktorí zakladali aj prvé ochranárske združenia. Títo priekopníci ochrany prírody boli profesionálmi vo svojom odbore, ale mali v sebe navyše zakorenené to najdôležitejšie – lásku a úctu k lesu. Tento prístup je v súčasnosti na ústupe a je vytlačovaný mamonom za krátkodobými ziskami z drevnej hmoty. Pán Ing. M. mi svoju prezentáciou poopravil mienku o lesníkoch. Svojím pozitívnym príkladom ma presvedčil, že existujú aj zodpovední lesníci, ktorí rozmýšľajú dlhodobo dopredu a snažia sa o to, aby sa slovenské lesy nedrancovali. Dúfam, že je v radoch lesníkov veľa ľudí s takýmto pokrokovým zmýšľaním a že ich bude stále pribúdať.  Títo ľudia oživujú ducha prvotných ochranárov – lesníkov a rúcajú spomínanú umelú bariéru medzi dvoma tábormi.

Základom dobrých vzťahov medzi týmito tábormi je komunikácia, tá prebiehala v rámci diskusie na adekvátnej úrovni, všetci sme si boli rovnocenní partneri – profesionál i laik. Ing. M. bol vzorovým prípadom otvoreného prístupu k poskytovaniu informácií a zástanca kontroly činnosti lesníkov občanmi, resp. ich zástupcami mimovládnymi organizáciami, pretože každý, kto postupuje podľa zákona, je nepostihnuteľný a nemá čo skrývať (ani LHP).

Som veľmi rada, že na Generálnom riaditeľstve Lesov SR, š.p. pracuje taký človek ako Ing. M., ktorý zastupuje záujmy lesov, a teda i ľudí. Keby boli takíto všetci lesníci, VLK by tu možno nemusel byť.

                                                                                                Mgr. Zuzana Šmajdová

                                                                                                ekológ, člen LZ VLK

 

 

Nuž, čo dodať. Hádam len toľko: kolega J.M. ma z vrodenej skromnosti požiadal, aby som jeho meno ukryl pod iniciály. Vraj jeho meno nie je dôležité. Ale to, že  jeho prednáška bola krokom, vykročeným správnym smerom, to dôležité bezosporu je. Ešte nás čaká veľa práce  v naprávaní verejnej mienky o lesníkoch. A za ten krok správnym smerom  neostáva iné, len poďakovať. Takže: vďaka ti, kolega.

Peter Gogola