Bola

vyhlásená

súkromná

Prírodná

rezervácia

Rysia

Dr. Woleková a Ing. Lukáč 

pripevňujú tabuľu

 

Zákon o ochrane prírody a krajiny č. 543 / 2002 Z.z. umožňuje požiadať o vyhlásenie súkromných prírodných rezervácií. Na základe aktivity Lesoochranárskeho zoskupenia VLK boli v nedávnych dňoch orgánmi štátnej správy životného prostredia vyhlásené prvé dve takéto územia na Slovensku – Prírodná rezervácia Vlčia v pohorí Čergov a Prírodná rezervácia Rysia v Strážovských vrchoch. Otvorenie druhej z uvedených rezervácií, nachádzajúcej sa v malebnej lazníckej oblasti Valaskej Belej, sa uskutočnilo v piatok 14. mája 2004. Úlohu stať sa krstnou mamou rezervácie prijala bývalá ministerka práce a sociálnych vecí Helena Woleková. Medzi prítomnými  boli aj Ing. Kvassay, hlavný radca z Ministerstva ŽP SR, RNDr. Alžbeta Kozicová, vedúca Odboru ochrany prírody z KÚ Trenčín, Ing. Radomír Siklienka, riaditeľ CHKO Ponitrie, riaditeľ ochranárskej nadácie z Poľska Szymon Ciapala i viacerí  ďalší hostia.

Pred slávnostným otvorením rezervácie, ktorá požíva najvyšší stupeň ochrany, prebehla neformálna diskusia, počas ktorej prítomní privítali účel tohto stretnutia a vyjadrili nádej, že všetci, ktorí chcú úprimne slúžiť lesu dokážu nájsť spoločnú reč. To, že mimovládna organizácia VLK využíva  netradičné metódy práce sa nemusí vždy a každému páčiť, ale je fakt, že aj takýmto spôsobom je možné upozorniť na súvislosti, ktoré majú racionálne jadro. Ako zástupca Lesov SR som vyslovil  názor, že vyhlasovanie  súkromných chránených území na lesnej pôde nie je v rozpore s našimi podnikovými záujmami, pričom si vieme  predstaviť aj plošný nárast týchto území. Upozornil som však na legitímnosť nárokov majiteľov okolitých hospodárskych lesov domáhať sa v prípade premnoženia niektorého lesného škodcu celoplošného zásahu, privátne rezervácie z toho nevynímajúc. V diskusii zazneli  zaujímavé informácie pracovníčky bojnickej ZOO Ing. Evy Gregorovej  o trvalom  výskyte rysa v oblasti rezervácie, ale i poznatok, že pytliačenie na túto šelmu, ktorej sa Gregorová v projekte Lynx osobitne venuje,  patrí  k smutnej  tradícii tunajšieho kraja.

Po vztýčení  informačnej tabule (tá typizovaná so štátnym znakom musí podľa zákona pribudnúť do 6 mesiacov) vyhlásili „vlci“ symbolickým prekrížením rúk tzv. „cross arm managment“, čo pre správu chráneného územia predstavuje jednoduché - ničnerobenie...

Prvotným predpokladom k vyhláseniu Prírodnej rezervácie Rysia bolo rozhodnutie MUDr. Eduarda Satinu, ktorý svoj lesný majetok v úradnej hodnote 5 mil. Sk  daroval Lesoochranárskemu zoskupeniu Vlk. Prírodná rezervácia bola vyhlásená na ploche 30,30 ha vyhláškou Krajského úradu ŽP č. 1/2004 z  3. marca 2004. Jej účelom je zabezpečenie ochrany evolučných procesov v komplexe prírodných lesných porastov v Strážovských vrchoch.

Podľa toho, čo som mal možnosť v teréne vidieť vyhlásenie rezervácie neodporuje  faktickému stavu v JPRL, ktoré ju tvoria. Ide  tu prevažne o vyše storočné bukové veľmi netvárne porasty, v značnej výmere na exponovaných stanovištiach, čiastočne aj s vystupujúcou materskou horninou. V porastoch nebol v posledných 2 – 3 decéniách vykonávaný väčší zásah a sú dobrým východiskom pre ich postupný sukcesiálny prechod do štádia pralesa. Problematická je však výmera, ktorá je pre chránené územie takéhoto zamerania podľa môjho názoru nedostatočná.

Záverom dodávam, že podozrenia zo zištnosti vyhlasovania súkromných rezervácií sú vo všeobecnosti bezpredmetné, nakoľko v ich prípade nie je možné žiadať o kompenzáciu ujmy vzniknutej ako dôsledok obmedzenia bežného hospodárenia. 

 Ján Mičovský