Spolupráca s akademickou obcou je pre štátny podnik Lesy SR záležitosťou strategického významu. Pre transformujúci sa podnik, ktorý má ambície stať sa modernou spoločnosťou, je dôležité mať kontakt s výskumnou základňou, získavať informácie o najnovších trendoch v lesníckej vede a v neposlednom rade spolupodieľať sa na formovaní profilu budúcich absolventov lesníckych škôl. Pre Lesy SR sú preto lesnícke vzdelávacie inštitúcie významným partnerom. Dôležitú pozíciu medzi nimi má Lesnícka fakulta Technickej univerzity vo Zvolene.

Dôkazom záujmu o korektné a obojstranne výhodné kontakty je fakt, že 3. mája 2004 bola na pôde generálneho riaditeľstva štátneho podniku Lesy SR podpísaná dohoda o spolupráci medzi Lesmi SR a Lesníckou fakultou TU. V jej preambule sa píše, že „Zmluva sa uzatvára za účelom vytvorenia vzájomnej aktívnej spolupráce v oblasti vzdelávania, výskumu a rozvoja slovenského lesníctva, poľovníctva a využívania funkcií lesov v zmysle funkčne integrovaného lesného hospodárstva“

Signatármi zmluvy boli generálny riaditeľ Lesov SR Ing. Karol Vinš a dekan LF TU prof. Ing. Štefan Žíhlavík, CSc. Podpisu zmluvy sa zúčastnili aj prodekan pre rozvoj a zahraničné styky doc. Dr. Ing. Viliam Pichler a prodekan pre pedagogickú činnosť  prof. Ing. Matúš Jakubis, PhD.

Dohoda rieši spoluprácu LF TU a Lesov SR v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu, poradenstva a informačných aktivít. Zahrňuje mimo iné aj ustanovenie stálej pracovnej skupiny, pozostávajúcej z troch členov ustanovených dekanom LF TU a troch členov ustanovených generálnym riaditeľom Lesov SR. Zasadnutia pracovnej skupiny sa budú konať najmenej raz za polrok, pracovná skupina bude mať štatút poradného orgánu dekana LF TÚ a  generálneho riaditeľa Lesov SR.

Dohoda o spolupráci medzi Lesmi SR a Lesníckou fakultou TU je výrazom snahy o dobrú komunikáciu, spoluprácu     a zároveň prejavom záujmu o rozvoj slovenského lesníctva.                                                                                           

 

Peter Gogola