Informácie o projektových témach

V májovom vydaní Lesníka ukončujeme uverejňovanie rešeršov analýz, spracovaných projektovými tímami

v analytickej fáze transformácie. Analýzu spracoval projektový tím, pracujúci v gescii Ing. Jána Čavojského

(text je dokončením z čísla 4)

Využívanie sekundárnych produktov lesa

Vedúci projektového tímu: Ing. Jaroslav Ďurík

Členovia projektového tímu: Ing. František Hudák, Ing. Ľudovít Pitoňák, Ing. Vojtech Kovalčík

 

Nároková skupina (NS) „Využivateľov sekundárnych produktov lesa“ nepredstavuje organizovanú skupinu obyvateľstva, spoločne je charakterizovaná bezplatným využívaním rôznych

 sekundárnych produktov lesa. Uplatňovaním svojho nároku s určitými historickými koreňmi vo všeobecnom práve na voľný vstup do lesa a bezplatný nárok na sekundárne produkty lesa, dochádza k niektorým nežiadúcim javom (rušenie zveri, poškodzovanie kultúr a pod.) a nelegálnym aktivitám (zber reprodukčného materiálu, ťažba štrkov a pod.) tejto NS. Možno však konštatovať, že výsledok tohto pôsobenia na LSR š.p. a jeho hospodársku činnosť je neutrálny. Všetky zberové aktivity (zber lesných plodov, liečivých rastlín, krmovín, raždia, zhodov a iné), je možné v dnešnej dobe považovať viac za relaxačné ako ekonomické, a vytvárajú spolu s rozvojom turistiky zvýšené nároky na budovanie infraštruktúry pre návštevníkov lesa v rámci rôznych foriem aktivít. Všetky aktivity  NS sú sezónneho charakteru a s rôznym regionálnym alebo lokálnym významom. Ako jednoznačne pozitívnu však je potrebné považovať činnosť časti NS - včelárov, ktorá zároveň jediná predstavuje organizovanú časť NS.  

Vývoj vzájomného vzťahu s touto nárokovou skupinou je nutné spájať s vývojom ostatných nárokových skupín, nakoľko dochádza k ich vzájomnému prelínaniu. Je predpoklad, že vplyv tejto nárokovej skupiny sa bude oslabovať v závislosti od zlepšovania ekonomickej situácie Slovenska, a v mnohých aktivitách zostane len relaxačný charakter. Významnejšiu váhu nároku predstavuje len vjazd motorových vozidiel a jazda po lesných komunikáciách, ktorá sprevádza takmer každú aktivitu nárokovej skupiny. V tomto kontexte je potrebné vidieť vývoj nárokovej skupiny, keď nároky bude možno považovať za porovnateľné s nárokmi skupiny turisti. Vybudovaná infraštruktúra pre turistov bude určená aj väčšej časti NS využívajúcej sekundárne produkty lesa.

Vplyv nárokovej skupiny na LSR š.p., na výsledok jeho hospodárenie je nepodstatný, uplatňovaním nároku však vznikajú konfliktné situácie prípadne škody v lesníckych činnostiach (poľovníctvo, starostlivosť o drobné vodné toky, lesné cesty, poľovnícke zariadenia) a možné riziká medzi ktoré, ako veľmi závažné možno zaradiť vznik lesných požiarov. V zásade je potrebná cielená komunikácia s touto skupinou prostredníctvom obecnej samosprávy (vzhľadom na jej neorganizovanosť) a našich informačných prostriedkov.