Túto rubriku pripravuje outplacementová agentúra Trenkwalder management partners. Ak máte záujem sa opýtať na čokoľvek, čo sa týka zmeny zamestnania, rekvalifikácie a pod., píšte na adresu redakcie (je v tiráži) alebo mailujte na adresu gogola@lesy.sk. Svoje otázky označte heslom „outplacement“.

 

Čo je to vlastne Outplacement?

Prepúšťanie zamestnancov nie je príjemnou záležitosťou pre žiadnu zo zúčastnených strán. Ani pre spoločnosť, ktorá je nútená rozlúčiť sa so svojimi zamestnancami, ani pre zamestnancov samotných. Vyspelé spoločnosti, ktorým záleží na svojich zamestnancoch sa snažia vyjsť ústrety svojim uvoľňovaným zamestnancom a pomáhajú im vyrovnať sa so stavom, ktorý nastal, či v krátkej dobe nastane. 

Outplacement je teda akási pomocná ruka, ktorú podáva spoločnosť tým, s ktorými je nútená v rámci transformácie rozviazať pracovný pomer. Predstavuje príležitosť zorientovať sa a získať rôzne informácie- či už spojené s hľadaním nového uplatnenia (ako sa pohybovať na trhu práce, kde si hľadať ďalšie zamestnanie, kde je možné najlepšie sa uplatniť, aké sú moje silné a slabé stránky, čo by bolo pre mňa to najvhodnejšie, ako sa treba prezentovať, mám začať podnikať? a i.) alebo s riešením rôznych momentálne aktuálnych situácii, ktoré sú mnohokrát spojené s emocionálnym stavom človeka, ale aj inými oblasťami jeho života.

 

Čo mám robiť, keď neviem, ako si správne napísať životopis?

V prípade, že ste sa v blízkej minulosti neuchádzali o nové zamestnanie a nemáte dostatok informácií o tom, ako sa čo najlepšie písomne prezentovať, môžete sa prihlásiť do tréningu „Šanca“. Šanca je ďalší z tréningov pripravených v rámci projektu Outplacement, kde sa dozviete ako si napísať  životopis, ako a kde si hľadať prácu, čo si máte zo sebou zobrať na prijímací pohovor k novému zamestnávateľovi, ale aj informácie súvisiace s možnosťami čerpania dávok v nezamestnanosti, povinnostiach súvisiacich s nahlásením sa na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny a mnoho ďalších.

 

Môžem sa rekvalifikovať?

Samozrejme, každý účastník pokiaľ má záujme sa môže zúčastniť rekvalifikačného kurzu.  Ohľadom výberu vhodných rekvalifikačných kurzov, tréningov a možností sa poraďte s konzultantom, ktorý vám môže doporučiť oblasť, v ktorej by ste sa mohli rozvíjať, v čom sa ďalej vzdelávať. (napr. počítačové kurzy, kurz jednoduchého alebo podvojného účtovníctva, jazykové kurzy atď.) aby sa vaša šanca na nájdenie si nového zamestnania zvýšila.

 

Aké zamestnanie je pre mňa vhodné? Na aké oblasti sa mám orientovať?

Niektorí ľudia by radi vedeli, kde inde, ako v oblasti, v ktorej doteraz pôsobili, by sa mohli uplatniť. Chcú vedieť, kde majú svoje silné stránky, kde slabiny a v súvislosti so zistenými informáciami sa môžu začať zaujímať o oblasti, pre ktoré majú predpoklady. Takéto informácie vám je schopný poskytnúť psychológ- konzultant, ktorý sa s vami stretne a na základe rozhovoru vám navrhne možnosti ďalšieho uplatnenia.

 

Čo mám robiť, keď sa neviem so stratou zamestnania vyrovnať?

Je úplne prirodzené, ak citovo prežívate stratu zamestnania, ak ste znepokojení, cítite sa nepríjemne, bojíte sa , alebo ste zmätení. I v takýchto prípadoch vám ponúkame možnosť porozprávať sa o tom, čo vás trápi, s čím práve bojujete a tým vám pomôcť prekonať toto neľahké obdobie života.

 

Ako sa mám do projektu prihlásiť?

Vyplňte prihlášku do projektu Outplacement, zaškrtnite moduly, o ktoré máte záujem a nezabudnite na podpis. Vyplnenú prihlášku odovzdajte regionálnemu koordinátorovi projektu Outplacement, ktorý bude s  vami komunikovať počas celého trvania projektu. Zoznam regionálnych koordinátorov ako aj základné informácie o možnostiach, ktoré sme pre vás pripravili nájdete v informačnej brožúrke o projekte, ktorá bude k dispozícii u regionálnych koordinátorov projektu v jednotlivých regiónoch Slovenska.