Do redakcie sme dostali správu o aktivite študentov Fakulty prírodných vied Univerzity Mateja Bela. Pokladáme za správne a nasledovaniahodné takéto prejavy uvedomenia si zodpovednosti za životné prostredie. Navyše je nám sympatické, ak mladí ľudia aktívne realizujú kroky k ochrane prírody – i keď bez mediálneho hurhaja. Vziať do rúk lopatu alebo hrable je asi menej zábavné, ako sa reťazou priviazať ku stromu...

 

Na základe nášho študijného zamerania a následne aj nášho záujmu o zdravé životné prostredie sme sa rozhodli pomôcť obyvateľom THK a Podlavíc a našou iniciatívou vyčistiť určitý úsek Tajovského potoka.

Prvoradým cieľom projektu je zvýšiť environmentálne povedomie a záujem o životné prostredie nielen študentov Fakulty prírodných vied , ale aj obyvateľov priľahlých častí Tajovského potoka.

Predpoklad na úspešné riešenie v praxi mohlo splniť, len rozbehnutie viacerých aktivít členmi našej skupiny. Rozvrhli sme si úlohy, ktoré treba vybaviť a tie sme si rozdelili podľa možností ich realizácie.

Jednou z hlavných úloh bolo zabezpečenie veľkokapacitného kontajnera. Bolo potrebné dohodnúť termín jeho pristavenia a následne aj odvozu.

Ing. Snopková z Mestského úradu, odbor životného prostredia nás informovala, že Tajovský potok je pod správou Povodia Hrona. Pri ďalšom vybavovaní nás mal usmerniť Ing. Žiak, ktorého sme však telefonicky nezastihli. Jeho kolegyňa sa však odvolala na skutočnosť, že tento úsek potoka spadá do kompetencií podniku Lesy SR – odštepný závod Slovenská Ľupča.

Na uvedenom odštepnom závode sme sa dozvedeli, že finacie, ktoré mali vyhradené na podobné aktivity boli vzhľadom na ich výšku pre tento kalendárny rok vyčerpané. Odporučil nám postup – požiadať ešte raz Mestský úrad.

Túto úlohu sa nám nakoniec podarila vyriešiť na Odbore životného prostredia MÚ, za podmienok vypracovania nielen žiadosti o veľkokapacitný kontajner, ale aj projektu na priebeh celej akcie.

Ďalšou úlohou bolo vzbudiť záujem obyvateľstva a zaangažovať ho do priamej realizácie čistenia potoka informovaním o konaní tejto akcie. Informovanie prebehlo vyrobením letákov, ktoré boli roznášané do poštových schránok v okolitých bytovkách a rodinných domoch. 

Aj pomocou plagátov väčšieho formátu, ktoré boli vyvesené na vchodových dverách jednotlivých panelákov a tiež na miestnom obchode.

 Tri najväčšie ručne robené plagáty boli umiestnené na nástenkách Fakulty prírodných vied, Fakulte humanitných vied a na Katedre ekológie a environmentálnej výchovy.

Ostatná verejnosť sa mala možnosť dozvedieť o realizovaní akcie a presnom termíne jej konania prostredníctvom regionálnej AZTV.

Pozvanie na túto akciu dostali formou osobného pozvania aj všetci vyučujúci na našej katedre.

Na zvýšenie uvedomenia si dôležitosti Tajovského potoka pre jednotlivé autochtónne druhy fauny a flóry sme vypracovali monitoring avifauny.

Musíme poznamenať, že náš monitoring je len čiastočný a neobsahuje všetky druhy fauny a flóry daného ekosystému. Podrobné zmapovanie a spísanie všetkých jeho zložiek by si vyžadovalo dlhodobejší výskum a pravidelné navštevovanie celého úseku počas všetkých za sebou nasledujúcich ročných období počas niekoľkých rokov.

Dal by sa spracovať výskyt jednotlivých zástupcov bezstavovcov, rýb, plazov, obojživelníkov, liečivých rastlín, inváznych druhov rastlín či drevín a podobne.

Na odštepnom závode Slovenská Ľupča sme od Ing. Trendafilova zistili či bol potok čistený v posledných rokoch a kto čistenie zabezpečil.

Na záver by sme chceli skonštatovať, že akcia, ktorá sa uskutočnila 15.5.2004 od 10:00 hod do 18:00 hod bola úspešná, hoci sa nám nepodarilo vyčistiť celý plánovaný úsek kvôli časovej náročnosti zvolenej aktivity a množstvu odpadu z potoka.

Je možné, že plánovaný úsek by bolo možné vyčistiť za iných podmienok, napr. pri väčšej účasti verejnosti a obyvateľov THK, či Podlavíc....

S radosťou však môžeme konštatovať náš úspech ak vezmeme do úvahy, že obyvatelia, ktorí sa zúčastnili na akcii čistenia Tajovského potoka mali na našu adresu pochvalné reakcie už pred začatím akcie. Ocenili, že sa vyvinula takáto iniciatíva a ochotne priložili ruku k dielu. Vyslovili aj uznanie, že sme dokázali vybaviť pristavenie veľkokapacitného kontajnera.

Pre ilustráciu priebehu čistenia uvedieme čo mali jednotlivé skupiny možnosť nájsť napr. autobatériu, ohrievač, kostru z bicykla, dopravnú značku – „zátarasu na obchádzku“, fľaše – sklenené i z plastu, funkčný rozprašovač, špagáty, drôty, linoleum, rôzne staré časti oblečenia ale aj menej prijemné – už len pozostatky z kedysi živých 8 králikov, 3 mačiek, uhynutého vtáčika či nohu zo sliepky. 

Hoci unavení a špinaví sme na konci sobotňajšieho dňa mali dobrý pocit z vykonanej práce a veľa nových zážitkov, ktoré sme mali možnosť získať.

Veľkokapacitný kontajner bol na záver akcie vrchovato naplnený, čo svedčí o nadmernom znečistení potoka a teda o jeho dôkladnom vyčistení.

        

                                                                                             Anna Vyhnáliková

Študentka 2. ročníka

                                                                                                             Fakulta prírodných vied

                                                                                                             UMB Banská Bystrica