Nového riaditeľa pre vnútornú správu

 

 

Ing. Bohumír Glončák

 

      Pán riaditeľ, prezraďte, odkiaľ pochádzate?

Narodil som sa 27.11.1950 v Levoči, ale od detstva až dodnes žijem v Martine.

Na akej vysokej škole – alebo školách - ste študovali?

Bolo ich za tie roky viac, dá sa povedať, že som bol v mladšom veku neustále študentom, či už denného alebo postgraduálneho štúdia. Absolvoval som štúdium na Lesníckej fakulte VŠLD vo Zvolene, promoval som v roku 1975. Po nástupe na podnikové riaditeľstvo Severoslovenských štátnych lesov v Žiline som absolvoval prostredníctvom ÚVaVz Zvolen viacero odborných kurzov a školení. Po druhýkrát som do školskej lavice sadol, aby som v roku 1985 absolvoval postgraduálne štúdium na Vysokej škole ekonomickej a do tretice v roku 1989 na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Prešove – odbor Výchova a vzdelávanie dospelých.

Povedzte nám niečo o vašej profesionálnej kariére.

Po skončení lesníckej fakulty som pôsobil na podnikovom riaditeľstve SeŠL v Žiline v rôznych riadiacich funkciách (ako technológ, referent výchovy a vzdelávania pracovníkov, vedúci podnikovej školy, vedúci referent organizácie, atď.). Prišli nové časy a ja som sa dal na podnikanie: od roku som 1993 pôsobil ako súkromný podnikateľ v oblasti lesníckych činností a cestovného ruchu. V roku 2000 som pracoval ako vedúci obchodného strediska rakúskej firmy Hofer.

Aké sú vaše ambície pri nástupe do funkcie, máte zadefinované svoje ciele?

Samozrejme, celkom jasne a konkrétne. Mám záujem svojimi organizačnými schopnosťami a skúsenosťami prispieť k reštrukturalizácii podniku na modernú a zdravú akciovú spoločnosť. Rád by som prispel k vybudovaniu nových noriem správania sa v celom kontexte vzťahov, mám na mysli vzťahy medzi zamestnancami, v rovine zamestnanec – zamestnávateľ, ale i smerom dovonku, v rovine zamestnávateľ – odberateľ/zákazník, teda etický kódex (aplikácia codexu compliance na odštepných závodoch). Ďalej mám na zreteli potrebu zosúladiť a zastrešiť v podniku niektoré činnosti smernicami na úseku vnútornej správy a ochrany majetku a zabezpečiť bezproblémovú komunikáciu medzi generálnym riaditeľstvom a podriadenými zložkami.

Obligátna otázka na záver: aké sú vaše záľuby?

Jednoznačne vyhráva šport: volejbal a stolný tenis, ale okrem toho rád počúvam hudbu a v neposlednom rade je mojím koníčkom aj cestovanie.

Ďakujem za rozhovor.

 

 

 

Nového poradcu generálneho riaditeľa pre vonkajšie vzťahy

 

 

Ing. Jozef Marko

 

Môžete nám na úvod povedať pár základných informácií z vášho životopisu?

Od roku 1993 síce žijem aj s rodinou v Košiciach, ale narodil som sa, vyrastal a dospieval som v Považskej Bystrici. Už 38 rokov patrím k rozporuplným Blížencom. Čitateľov Lesníka možno bude zaujímať, že som vyštudoval na lesníckej fakulte v Brne lesné inžinierstvo a tomuto odboru som sa venoval po skončení štúdií tri roky ako lesník na Správe CHKO Strážovské vrchy v Považskej Bystrici. Ak sa mám v spomienkach vrátiť ešte trochu späť, tak po absolvovaní gymnaziálnych štúdií som rok pracoval ako pomocný stavebný robotník na Stavebnom a lesomelioračnom závode Severoslovenských štátnych lesov.

Ľudia si vašu tvár pamätajú skôr z televíznej obrazovky a vaše meno zo stránok novín.

To je pravda. Po troch rokoch žurnalistickej práce  v redakcii Košického večera, som sedem rokov pôsobil na horúcej stoličke hovorcu VSŽ, a.s. Košice a neskôr U. S. Steel Košice, s.r.o. Za tie roky som zažil v košických železiarňach kadečo. Od budovania nadnárodného holdingu v ére riadenia firmy rezešovským kindermanažmentom, cez krásne a úspešné obdobie reštrukturalizácie a ozdravenia firmy v období, keď bol prezidentom charizmatický Gabriel Eichler až po roky implementácie novej podnikateľskej kultúry, ktorú priniesol do firmy americký investor, najväčší výrobca ocele v USA. Počas týchto rokov som sa mnohokrát objavil v médiách a ľudia mi to ešte aj dnes pripomínajú.

S akým cieľom ste prišli pracovať do š.p. Lesy SR?

Keď ma oslovil s ponukou na spoluprácu generálny riaditeľ Ing. Karol Vinš a predstavil mi projekt reštrukturalizácie a transformácie pochopil som, že mám príležitosť opäť prežiť ten krásny pocit, že prispievam svojimi skúsenosťami a schopnosťami k úspechu veľkej a dobrej veci. Som presvedčený o tom, že reštrukturalizácia a transformácia štátneho podniku Lesy SR takouto vecou skutočne je. Mojou úlohou je prispieť v internej a externej komunikácii podniku k tomu, aby o nevyhnutnosti a užitočnosti tohto procesu boli presvedčení aj zamestnanci a verejnosť a aby ho podporili. Nepochybujem o tom, že sa to podarí.

Máte popri práci čas aj na nejaké záľuby?

Svoj voľný čas najradšej trávim s rodinou. Už teraz sa neviem dočkať toho, ako znovu uvidím svoje dve dcérky – jedenásťročnú Katku a osemročnú Aničku. Mám z nich veľkú radosť a som s nimi šťastný.

Ďakujem za rozhovor.

                                                                                Text: Peter Gogola