Z tréningu koordinátorov projektu Outplacement

Pomoc tým, ktorí budú musieť odísť

 

Outplacement, alebo po slovensky prezamestnanie, sa bude týkať všetkých tých, ktorí budú z nášho podniku na jeseň tohto roka v procese reštrukturalizácie uvoľnení. Vedeniu š.p. Lesy SR ale záleží na tom, aby si uvoľnení zamestnanci čo najskôr našli nové miesto na trhu práce. Preto v súčasnosti v spolupráci s renomovanou spoločnosťou Trenkwalder Management Partners Group (TMPG) školí riaditeľov a personalistov odštepných závodov, aby boli schopní podať v projekte Outplacement odchádzajúcim zamestnancom pomocnú ruku.

   „Projekt outplacementu je prejavom nadštandardnej starostlivosti štátneho podniku Lesy SR o zamestnancov, ktorí po uvoľnení dostanú okrem odstupného aj výhody tohto programu. Projekt outplacementu platí podnik, takže zamestnancov nebude nič stáť a pomôže im ľahšie vstúpiť do prostredia mimo Lesov SR. Zároveň nejde iba o pomoc tým, ktorí odídu, ale aj o pozitívny signál pre tých, ktorí ostanú. Nie všetkým spoločnostiam tak záleží na budúcnosti bývalých zamestnancov, ako je to v prípade Lesov SR,“ hovorí PhDr. Lívia Osvaldová, Csc., riaditeľka spoločnosti TMPG.

   Kľúčovú úlohu v projekte outplacementu zohrajú súčasní personalisti na odštepných závodoch, ktorí budú jeho koordinátormi v spádových oblastiach. „Koordinátorov učíme, ako sa vcítiť do pocitov uvoľňovaných zamestnancov, ako ich získať pre projekt Ouplacement, ktorý môže byť pre nich veľmi užitočný, pretože v ňom získajú mnoho cenných rád a skúseností,“ dodáva L. Osvaldová.

   Pre lesných robotníkov, s ktorými už Lesy SR neplánujú ďalšiu spoluprácu i pre tých, s ktorými po uvoľnení z trvalého pracovného pomeru naopak plánujú spolupracovať ďalej, pre administratívnych pracovníkov i manažérov, sú pripravené v projekte outplacementu na mieru ušité tréningové programy a konzultačný servis, ktoré im pomôžu zorientovať sa po uvoľnení zo zamestnania v Lesoch SR tak, aby boli schopní novú situáciu zvládnuť a riešiť. Podľa organizačnej riaditeľky š.p. Lesy SR Ing. Ivany Špilákovej „vedenie podniku považuje v súčasnosti prípravu a zabezpečenie projektu outplacementu spolu s projektom personálneho auditu vo vzťahu k ľudským zdrojom za prioritné. Vytvárame všetky podmienky na to, aby boli tieto obidva tieto projekty dotiahnuté do úspešného konca.“

                                                                                                                        Jozef Marko