Dostali sme dva mínus

List výkonného redaktora svojim čitateľom

Podnikový časopis Lesník má náklad 1 000 kusov. Je to málo? Je to veľa? Domnievam sa, že málo. Snahou redakčnej rady je neustále skvalitňovať obsah časopisu. Či sa nám to darí, to musíte posúdiť vy, čitatelia. Naším cieľom je, aby váš záujem bol argumentom na zvýšenie nákladu.

Prednedávnom som oslovil riaditeľov odštepných závodov s otázkou, ako hodnotia podnikový časopis. Boli úprimní a v svojich hodnoteniach nám nastavili zrkadlo, v ktorom sme sa videli celkom presne. Súčasťou hodnotenia bola aj známka za kvalitu (podobne ako v škole sme zvolili 5 – stupňovú klasifikačnú stupnicu). Priemerné hodnotenie našej práce je 2,4. Nie sme týmto hodnotením príliš nadšení, ale musíme ho akceptovať. Najčastejšie opakujúcou sa výhradou k obsahu bolo, že podnikový časopis by mal vo väčšej miere ukazovať každodenný život lesníkov. Táto námietka je celkom iste oprávnená, ale náprava veci má háčik: nikto v redakčnej rade nie je redaktorom „na plný úväzok“ – píšeme príspevky popri plnení iných pracovných úloh. Preto nie je jednoduché nájsť si čas a ísť medzi kolegov takpovediac „do terénu“. Ale keď nejde hora k Alahovi... Chceme, aby ste sa v časopise videli, pretože je o vás a pre vás. Takže v budúcnosti sa určite častejšie vyberieme medzi vás. Ale uvítame každú správu, ktorú nám pošlete z vlastnej iniciatívy. Len pre istotu pripomínam, že moja adresa je gogola@lesy.sk.

Ešte pohľad za rieku Moravu: podnikový časopis Lesov Českej republiky Lesu zdar má náklad 2 600 ks pri porovnateľnom počte zamestnancov (cca 6 000). Po výraznej grafickej aj obsahovej zmene má redakcia ambície zvýšiť náklad a oslovovať všetkých lesníkov, nielen zamestnancov Lesov ČR. Teda prekročiť rámec podnikového časopisu. Závidím českým kolegom ich ambície...

                                                  S pozdravom

  Peter Gogola

 výkonný redaktor