Spravodajské spektrum

Regina BB 16:30 14.7.2004

V Lesníckom múzeu v Čiernom Balogu finišujú s prípravami na 3. ročník Dňa stromu.

Hovorí Ján Siman.

Lesníci si predsavzali, že tento rok pribudne k atrakciám v Čiernom Balogu aj horáreň Smrečiny. Najväčší problém pre lesníkov bol dostať existujúcu budovu na jej nové miesto vo veľmi krátkom čase. Ako mi pred chvíľou potvrdil Ján Mičovský zo štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky, samotná horáreň je už na svojom mieste.

Ján Mičovský, štátny podnik Lesy Slovenskej republiky: 'Ako to už býva pri realizácii takýchto náročnejších investičných akcií, tak tie termíny sú vždy napäté, ale vari už teraz pred konaním Dňa stromu nebude to príliš veľká odvaha, keď poviem, že veci sa podarili. To, čo sme si naplánovali, bude na svojom mieste.'

V lesníckom skanzene si predsavzali predovšetkým zlepšiť vzťah ľudí k lesom. Snažia sa tam nenásilnou formou vychovávať najmenších a ich prostredníctvom vplývať na dospelých. Splniť túto úlohu sa však lesníkom podarí iba vtedy, ak bude lesnícky skanzen skutočne navštevovaný.

Ján Mičovský, štátny podnik Lesy Slovenskej republiky: 'Tie lesy napokon, či sme lesníci alebo nie sme lesníci, potrebujeme naozaj pre zdravý život všetci. Ten lesnícky skanzen prinesie práve umožnenie takého vzťahu celého obyvateľstva k lesom, ktorý pomôže práve k ich ochrane, zveľaďovaniu a v tomto lesnícky skanzen môže vykonať práve tú činnosť, ktorá pomôže, aby nepriamo nám spolu všetkým.'

Aj vďaka vzájomnej spolupráci s čiernohronskou železničkou navštívi v súčasnosti skanzen denne viac ako 100 ľudí. V budúcnosti by chceli dosiahnuť návštevnosť viac ako 100-tisíc ľudí za sezónu.

Transformácia prinesie úžitok

Roľnícke noviny 16.7.2004

Realizácia  pripraveného projektu reštrukturalizácie a transformácie štátneho podniku Lesy SR so sídlom v Banskej Bystrici má priniesť firme v roku 2006 zisk 100 miliónov korún. O rok neskôr sa ráta s jeho zvýšením o ďalších 50 miliónov korún. Firma bude navyše schopná kryť verejnoprospešné náklady, prevyšujúce čiastku 250 miliónov  korún. Uvádza sa to v liste generálneho riaditeľa podniku Lesy SR Karola Vinša, ktorý rozposlal všetkým 6 200 zamestnancom. Bilancuje v ňom uplynulý rok pôsobenia nového manažmentu a vyzýva lesníkov, aby sa podieľali na realizácii projektu reštrukturalizácie a transformácie podniku.

- Štátny podnik Lesy SR ako posledný na Slovensku neprešiel  reštrukturalizáciou a transformáciou na štandardnú európsku firmu s jasnou víziou trvalo udržateľného rozvoja, korektnými a transparentnými podnikateľskými postupmi a obchodnými vzťahmi, novou firemnou kultúrou, moderným informačným systémom, efektívnym systémom riadenia a najmä s dobrým technickým vybavením a zabezpečením zamestnancov, -  uvádza sa ďalej v liste. Súčasne sa v týchto dňoch generálny riaditeľ a ďalší členovia vedenia podniku stretávajú so zamestnancami vo všetkých 28 odštepných závodov Lesov SR. Oboznamujú ich s jednotlivými krokmi a časovým plánom realizácie projektu reštrukturalizácie a transformácie štátneho podniku. Informoval o tom poradca generálneho riaditeľa pre vonkajšie vzťahy Jozef Marko.

 

Lesy na Kysuciach sú ohrozené

SME 17.7.2004

Smrečiny na Kysuciach sú vo veľmi zlom stave. Odborníci odhadujú, že približne 70 percent smrekových porastov je stredne alebo silno poškodených. Ak by tento trend pokračoval, smrečiny na Kysuciach by sa ocitli vo vážnej kríze a vzniknuté  holiny by nezabránili splavovaniu pôdy.

Lesnícky výskumný ústav vo Zvolene, ministerstvo pôdohospodárstva a Lesy SR sa pustili do realizácie náročného projektu s cieľom zachrániť smrekové lesy na Kysuciach. Ako nám povedal námestník Lesníckeho výskumného ústavu vo Zvolene Július Novotný, v prvej fáze projektu sa zamerali na  120-hektárovú výmeru lesa, kde chcú postupne aplikovať komplex opatrení. Tie majú zamedziť negatívnemu vplyvu emisií, hubovým ochoreniam a majú likvidovať škodcov.

Biologické zmesi, ktoré sa budú používať na výživu pôdy a eliminovanie kyslosti pôd, sú pre človeka a zvieratá žijúce v lese neškodné.

'Ústav projekt postupne vyhodnocuje a v budúcom roku by sme ho chceli rozšíriť na ďalšiu, približne 150-hektárovú výmeru,' povedal nám Július Novotný. Kým v tejto prieskumnej vzorke prevažovali štátne lesy, v nasledujúcej by sa chceli zamerať na lesy súkromné. Tie na Kysuciach prevažujú.

V rámci Slovenska sa zatiaľ podobný  komplexný program záchrany lesa nerobil. Môže byť preto východiskovým bodom aj na revitalizačné programy záchrany lesov v iných častiach Slovenska.

 

Štátny podnik Lesy SR dosiahol za polrok tržby 2,65 mld. Sk

SITA 27.7.2004

Štátny podnik Lesy SR dosiahol v prvom polroku tohto roka tržby za predaj vlastných výrobkov a služieb na úrovni 2,65 mld. Sk, čo v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2003 znamenalo nárast o viac ako 150 mil. Sk. Zlepšenie zaznamenali štátne lesy aj pri celkovom výsledku hospodárenia, keď zisk podniku medziročne vzrástol o takmer 22 mil. Sk na vyše 144 mil. Sk. Informoval o tom hovorca Lesov SR Peter Gogola.

Podľa hovorcu spoločnosti Lesy SR počas prvých šiestich mesiacov prekročili plánované ukazovatele v obnove a výchove porastov, ako aj v ťažobnej činnosti. Úspešné boli aj v priemernom speňažení dreva. V porovnaní s prvým polrokom 2003 sa Lesom SR podarilo znížiť zásoby vyťaženého dreva v porastoch, na odvozných miestach a v expedičných skladoch o 100 tis. metrov kubických na 225 tis. metrov kubických. Tým sa podľa Gogolu zvýšila celková efektivita práce zamestnancov podniku.