V dňoch 13. a 14. mája 2004 sa na pozvanie poľských kolegov z nadlesníctva Oleszyce zúčastnili pracovnej návštevy pracovníci OZ Vranov, OZ Prešov a KÚ Prešov. Nadlesníctvo Oleszyce patrí do regionálnej direkcie Krosno. Prvý deň sme navštívili lesnú škôlku Kolonia, kde nás jej zamestnanci podrobne oboznámili s technológiou škôlkarskej výroby. Hlavnou náplňou škôlky je produkcia výsadby schopných sadeníc duba, buka, borovice, jedle a jelše, okrajovo sa zaoberajú aj produkciou okrasných drevín a kríkov na komerčné účely. Prevažnú časť produkcie zabezpečujú v špeciálnych polystyrénových kontajneroch, s ktorými dosahujú výborné výsledky. Mimo jedle u ostatných drevín jednoročné sadenice sú schopné výsadby. Oboznámili nás tiež s technológiou uskladňovania semien, linkou na plnenie kontajnerov a navštívili sme semennú plantáž smreka a jedle. Zaujali nás kvalitné skleníky s automatickým vetraním a vykurovaním a celková vysoká úroveň škôlkárskej výroby. Ďalšou zaujímavosťou bolo pestovanie mykorízovaných sadeníc.

Mykoríza je špeciálna symbióza koreňového systému lesných drevín s výtrusmi húb. Takto špeciálne vypestované sadenice sa používajú na zalesňovanie devastovaných plôch, kde vďaka symbióze je chránený koreňový systém pred inváziou choroboplodných zárodkov a uľahčuje prijímanie vody z pôdy, čím je ujatosť sadeníc lepšia ako u ostatných.

Druhý deň sme boli v teréne na nadlesníctve Oleszyce, kde nás ich pracovníci oboznámili s evidenciou vyťažených stromov. Eviduje sa všetka vyťažená a a vymanipulovaná drevná hmota a označuje sa plastovým štítkom, ktorý obsahuje poradové číslo kusa a evidenčné údaje o nadlesníctve a lesnom úseku. Takto označená drevná hmota sa zaznamenáva hneď na mieste do prenosného elektronického záznamníka, ktorým je vybavený každý lesník. Elektronický záznamník je v špeciálnej brašne spolu aj s tlačiarňou, takže je možné zaznamenané kusy vytlačiť napr. pri predaji alebo odvoze dreva. Zo záznamníka sa údaje na konci každej smeny modemom zasielajú na príslušné nadlesníctvo kde vzniká prehľad o množstve ale aj kvalite drevnej hmoty pripravenej na odpredaj.

V ďalšej časti sme navštívili niekoľko porastov, kde nás pracovníci nadlesníctva oboznámili so spôsobom obhospodarovania a s premenou borovicových monokultúr na zmiešané porasty pôvodných drevín jedľa, buk, breza, dub a jelša. Hospodária na ploche 11 696 ha , s ktorých až 75% predstavujú borovicové porasty. Podiel štátnych lesov je na tomto nadlesníctve 70% u ostatných aj viac. Aj privátne lesy patria pod odbornú správu štátnych lesov. Ťažba dreva sa vykonáva výlučne za prítomnosti lesníka alebo jeho pomocníka. Prevážnu časť prác vykonávajú dodávateľsky. Počas návštevy nás presvedčili o svojej vysokej odbornosti a zanietenosti pre lesníctvo, takže sme si odniesli len tie najlepšie dojmy a rozlúčili sme sa s pozvaním Poľských kolegov do nášho regiónu, aby sme sa s nimi mohli podeliť o naše skúsenosti pri obhospodarovaní štátnych lesov Slovenska.

 

Kolegovia – poľskí lesníci – nezabudli na pozvanie a navštívili Slovensko v júni. Dostali sme od nich ďakovný list. Vyberáme z neho pár riadkov:

 

Dyrekcja Lasów Państvovych

Bańska Bystrzyca

 

Ucestnicy wyjazdu zawodowego z Nadleśnictw Oleszyce, Lubaczów i Sienawa skladaja serdeczne podziekowanie na rece Pana Dyrektora za umozliwienie pieknych slowackich lasów oraz zasad prowadzenia gospodarki leśnej na przykladzie Dyrekcji Lasów w Prešovie i Vranovie.

 

                                                                                                Darz Bór

 

            Mgr. Ing. Stanislaw Zagrobelzy          

Mgr. Ing. Jan Śliwa           

Mgr. Ing. Zenon Szkamruk

Treba niečo dodať? Asi nie.

redakcia Lesníka