Predstavujeme našich partnerov

 



            V rubrike Predstavujeme našich partnerov chceme vytvoriť priestor pre komunikáciu s významnými zákazníkmi nášho podniku. V letnom dvojčísle sa predstaví Kappa Štúrovo slovami purchasing managera Zsolta Szeleczkého.



            Predstavte vašu firmu, kedy vznikla, čo je predmetom podnikania, aká je pozícia na trhu?

            Základný kameň právneho predchodcu súčasnej spoločnosti, bývalé Juhoslovenské celulózky a papierne, bol položený v roku 1963, pričom samotná výroba v Štúrove sa začala v roku 1974. Prvý zahraničný investor, švédska spoločnosť Assidomän, vstúpil do firmy v roku 1997. Následne, v roku 2001, prevzala podnik holandská spoločnosť Kappa Packaging - súčasný vlastník, ktorá je jedným z najväčších európskych papierenských koncernov pozostávajúca zo 115 firiem v 18-tich krajinách kontinentu.

            Štúrovská papiereň - Kappa Štúrovo, a.s. je celulózo-papierenská spoločnosť, vyrábajúca fluting (papier na zvlnenú vrstvu vlnitých lepeniek), ktorá je jediným výrobcom polochemického flutingu na Slovensku. Z celoeurópskeho hľadiska pokrýva približne 12% trhu s dodávkami najmä pre zákazníkov v južnej a západnej Európe, pričom podiel exportu je približne 80%. Dcérska spoločnosť Kappa Obaly Štúrovo, a.s. je výrobcom a lídrom slovenského trhu vo výrobe vlnitých lepeniek a obalov. Exportuje najmä do Maďarska a v menšej miere do Českej republiky. 

            Všetky činnosti Kappa Štúrovo, a.s. sú riadené v systémoch ISO 9001, ISO 14 001 a OHSAS 18 001. 

            Čo pokladáte za váš najväčší úspech?

            V súčasnej situácii dlhotrvajúcej recesie v európskom papierenskom priemysle pokladáme za úspech úspešné zavŕšenie reštrukturalizácie firmy, ktoré viedlo k rastu efektivity všetkých činností. Finančná stabilita firmy umožnila rozsiahle investície nevyhnutné z pohľadu dlhodobého pôsobenia na trhu. Rovnako tak považujeme za úspech i efektívne a úspešné integrovanie sa do štruktúr nadnárodnej spoločnosti AssiDomän a neskôr Kappa Packaging, čo bolo možné dosiahnuť len za účinnej pomoci kľúčových zamestnancov podniku. Tu je možné bez akéhokoľvek preháňania povedať, že základným kľúčom úspechu spoločnosti Kappa Štúrovo, a.s. sú jej zamestnanci.
Základom napredovania každej firmy je schopnosť dosahovať a neustále posúvať ciele. Podniková kultúra v Štúrove je založená na dosahovaní cieľov, pričom zamestnancom je jasné, že nie je možné zastať v úsilí po zdokonaľovaní procesov, ako i vlastnom sebazdokonoľovaní sa.

            Aká je história Vášho obchodného vzťahu s Lesmi SR, ako hodnotíte úroveň komunikácie a spolupráce?

            V tomto roku KŠ, a.s. zaznamená 41. výročie svojho vzniku. Počas tohto obdobia oba podniky Kappa Štúrovo, a.s., ako i Lesy SR š.p. postupovali vždy v partnerskej zhode, takpovediac bok po boku. Tak ako v minulosti i dnes sa usilujeme o dialóg s vedením Lesov SR a.s., resp. s ich nadriadeným orgánom - Ministerstvom pôdohospodárstva. S ohľadom na zmeny, ktoré sa pripravujú, sa usilujeme načúvať ešte viac, ako tomu bolo kedykoľvek predtým. 

            Práve na základe uvedeného sa domnievame, že v Slovenskej republike je pri zachovaní princípu trvalej obnoviteľnosti lesa dostatok dreva pre všetkých súčasných spracovateľov, vrátane ich budúcich rozvojových potrieb. Uvedené tvrdenie je však podmienené viacerými predpokladmi. Na Slovensku je evidentná potreba zvýšenia ťažby dreva (zo súčasných cca 6,2 mil. m3 ročne na cca 8 mil. m3) tak, aby zodpovedala možnostiam, ktoré objektívne existujú. Zvýšená pozornosť v rámci drevín by sa mala venovať šľachtenému topoľu, ktorý sa vyznačuje veľkým prírastkom hmoty, je vhodný i na plantážnické použitie a v neposlednej miere má i značný krajinotvorný význam. Samozrejme, tu máme na mysli bezpáperový topoľ, ktorý nevyvoláva alergie. Slovensko trpí veľkým množstvom prestárlych porastov (najmä topoľ), ktoré postupne zahnívajú, spôsobujú pri povodniach upchávanie tokov a ich ďalší rast predstavuje pre majiteľa pozemku len nevyužitú príležitosť. Tieto by bolo potrebné v priebehu cca 4-5 rokov vyťažiť, následne zhodnotiť a zalesniť mladými porastami šľachteného topoľa. Vznikla by tu zároveň veľká príležitosť pre celulózo - papierenský a energetický priemysel. Do pozornosti by sa mala dostať potreba zmapovania oblasti tzv. lesných bielych plôch, ktoré obsahujú veľké množstvo drevín vhodných v súčasnosti na ťažbu. Dôraz by sa mal dať na zmenu prístupu k drevine (breze), ktorá už historicky nepožíva veľkú pozornosť lesníckej obce, pričom je to drevina s dlhými vláknami, a ako taká je vhodná pre celulózo-papierenské využitie. Jej atraktívnosť spočíva i v tom, že je to pionierska drevina s veľkým ročným prírastkom hmoty, ktorá môže rásť prakticky všade. V súvislosti s drevinami sa domnievame, že je potrebné i urýchlené zníženie rubného veku vytypovaných drevín v súčinnosti s organizáciami ako sú Lesoprojekt a Výskumný ústav lesnícky. 

            V súvislosti s vlákninou a guľatinou, ktorú potrebujú domáci spracovatelia, by bolo potrebné nastoliť zásadu obmedzenia ich vývozu. Energetická situácia okolitých štátov by sa nemala riešiť na vlastný úkor, pričom pri cenových argumentáciách by bolo vhodné vždy porovnávať rovnaké cenové parity platné pre tuzemsko, ako i vývoz. Ministerstvo pôdohospodárstva, ako ústredný orgán štátnej správy SR, by malo prebrať funkciu koordinátora dodávok dreva zo zdrojov vo vlastníctve štátu s cieľom jeho efektívneho využitia v prospech rastu HDP. S ohľadom k prevahe dopytu po dreve nad ponukou, ako i dominantnému postaveniu lesov vo vlastníctve štátu je spoliehanie sa na trhový mechanizmus iba ilúzia. 

  

          Domnievam sa, že z pohľadu odberateľov nie je podstatné či Lesy SR majú charakter š.p. alebo a.s.. V zahraničí je veľa príkladov lesných š.p., ktoré fungujú a sú profesionálne spravované. Na čom však naozaj záleží je, aby boli Lesy transparentné, aby sa kompetentní správali ako hospodári, ktorým sa dostalo cti zveľaďovať štátny majetok. Treba mať však na pamäti, že skutočný výsledok zmien sa ukáže až po rokoch. V záujme naplnenia uvedených cieľov želáme vedeniu Lesov SR a.s. úspešnosť v realizácii všetkých správnych myšlienok a zamestnancom Lesov a.s. najmä veľa trpezlivosti. 

            Aké sú vaše plány do budúcnosti?

            Naše plány sa dajú zjednodušene zhrnúť do jednej vety: "Chceme byť, ako firma, naďalej atraktívni pre akcionárov, zamestnancov, ako i pre naše okolie, čo je možné iba za predpokladu, že budeme rásť, a to prijateľným spôsobom pre všetkých". 
Ak chceme byť konkrétnejší, tak musíme v súvislosti s plánmi spomenúť už rozbehnutý projekt SK300. Je to projekt dlhodobého rozvoja pozostávajúci z dvoch etáp - modernizačnej a rozvojovej. Modernizačnú etapu, ktorá si vyžiadala investície prevyšujúce 20 mil. €, máme už úspešne za sebou, pričom rozvojová etapa, ktorá si vyžiada ďalšie investície vo výške niekoľko desiatok mil. €, je ešte len pred nami. Za zmienku stojí fakt, že po realizácii prvej etapy projektu SK300 sa výroba v spoločnosti zvýšila zo súčasných 180 tis. ton na približne 200 tis. ton flutingu za rok. Vďaka novo nainštalovaným technológiám je možné naďalej využívať čerstvé vlákna (vlákna drevnej hmoty) za podstatne priaznivejšieho pôsobenia na životné prostredie. Nastalo totiž zastavenie vylučovania SO2 (oxid siričitý) do ovzdušia za súčasného zvýšenia úrovne čistenia odpadových vôd, predovšetkým vybudovaním anaeróbneho stupňa čistenia. Zavedenie nového varného procesu "Sóda AQ" (sóda antrachinón) v spoločnosti Kappa Štúrovo predstavuje prvú aplikáciu tohto druhu v Európe. Podľa našich vedomostí využíva túto technológiu iba asi 15 papierní v USA a v Kanade. 

            V ďalšom kroku plánujeme v budúcnosti zvýšiť objem výroby papiera na 300 až 320 tisíc ton. Úspešnosť, ako i časovanie tohto kroku bude nepochybne závisieť od mnohých faktorov. Medzi tieto faktory sa radia: úspešnosť realizácie doterajších investícií, rast trhu v strednej Európe, dosahované hospodárske výsledky, dostupnosť hlavných surovín (najmä dreva a zberového papiera). Budúcnosť Kappa Štúrovo, a.s. je nepochybne vnímaná ako výzva, ktorú chceme premeniť na realitu!