Program lesnej pedagogiky na Dni stromu

Približne 400 detí z rôznych kútov Slovenska sa počas Dňa stromu v Čiernom Balogu zúčastnilo programu lesnej pedagogiky, ktorý zabezpečilo občianske združenie ALEA – Agentúra pre podporu lesníckych a ekologických aktivít. Myšlienka doplniť celkový program podujatia o lesnú pedagogiku vznikol v hlave autora celého lesníckeho skanzenu – Ing. Mičovského, ktorý toto občianske združenie, zamerané práve na lesnícku prácu s verejnosťou oslovil.

Na stanovisku priamo pri vstupe do lesníckeho skanzenu, kde návštevníkov vítal transparent  „Lesné zážitkové hry“, prichystali piati lesní pedagógovia z občianskeho združenia viaceré zaujímavé aktivity.

Hry ako čuchová alebo hmatová poznávačka preverovali, či hráči dokážu vnímať prírodný materiál aj inými zmyslami ako zrakom. Pri prírodnom pexese sa určoval nielen názov prírodniny, ale zároveň sa trénovala aj pamäť účastníkov. Najväčší úspech však malo tzv. putovanie poslepiačky, pri ktorom účastníci so zaviazanými očami zdolávali rôzne terénne prekážky.

Už počas oficiálneho programu vyrazila skupinka 25 detí v sprievode lesného pedagóga na dva a polhodinovú vychádzku trasou, počas ktorej si mohli doplniť informácie získané z náučných panelov o zážitkové učenie a hry v lese.

Pre deti, ktoré sa rozhodli absolvovať chodník len v sprievode svojich rodičov, bol pripravený detský sprievodca lesníckym skanzenom plný úloh a zábavy. Deti si pri jeho vypĺňaní mali možnosť otestovať svoju pozornosť a vedomosti získané z informačných panelov.  

                                                     

                                                                                              Ing. Ľudmila Marušáková

                                                                                                združenie ALEA