Úsmeváci na prázdninách

 

Letný tábor detí z detských domovov Holíč a Dunajská Streda na OZ Šaštín

Spolupráca s nadáciou

Úsmev ako dar

 

Deti sa v škole učia ako vyzerá les, čo všetko v ňom nájdu, prečo sa treba o les starať a najmä prečo je pre náš život taký dôležitý.  No veľa detí to i tak nevie. Prečo? Pretože práve chýbali? „Spali „ na hodine, alebo ich nezaujalo rozprávanie nudnej učiteľky? Prečo to deťom neukázať zábavnou formou priamo v lese, ako sa to pokúsili i zamestnanci Lesov SR, š.p., Odštepného závodu Šaštín.

V dňoch 1.7. až 9.7. 2004 na chate Smolinské a v dňoch 11.7. až 18.7.2004 na chate Lásek sa  deti z detského domova v Holíči a Dunajskej Strede, v spolupráci s nadáciou Úsmev ako dar, zúčastnili letného tábora. Obe chaty  sú obklopené krásnym borovicovým lesom na Záhorí. Je to ideálne prostredie pre rôzne aktivity, hry pre deti priamo v lese sa naučiť poznávať les a jeho zákonitosti. V každom týždni sa tábora zúčastnilo 12 detí vo veku od 8 do 14 rokov. Jeden deň v týždni im zamestnanci OZ Šaštín pripravili zaujímavý program.  Norbert Galčík oboznámil deti s miestom kde sa nachádzajú a  porozprával o práci lesníkov. Pre deti pripravil poznávanie drevín, húb , ktoré si sami nazbierali,  priamo v lese. Z prinesených materiálov a rôznych preparátov a trofejí zverat sa učili za pomoci  Zdeňka Ungera poznávať zvieratá žijúce v naších lesoch.  Anna Galčíková a  Lydka Hasáková mali pripravené  zábavné hry v lese, za ktoré dostali sladké darčeky. Spestrením dňa boli štyria poľovnícky psíkovia rôznych rás, ktoré deti obdivovali a hrali sa s nimi. Deti mali veľa zvedavých otázok na ktoré im zamestnanci trpezlivo odpovedali. Miestami sa prehnali dažďové prehánky. I na to boli pracovníci pripravení, takže deti mali program v chate  – kreslili rôzne zvieratká, prostredie okolo chaty a svoje zážitky z letného tábora.

I napriek nie ideálnemu počasiu deti prežili príjemný a zaujímavý deň v prírode spolu so zamestnancami OZ Šaštín a odniesli si vedomosti a pekné zážitky na ktoré budú dlho spomínať.

                                                                                                                     Jana Galčíková

                                                                                                                  Gymnázium Senica