História lesníctva na Orave

Pozvánka na prehliadku expozíci

V minulom čísle Lesníka sme priniesli informácie z otvorenia trvalej lesníckej expozície História lesníctva na Orave venovanej histórii lesníctva na Orave, práci lesníkov a ochrane prírody v budove bývalého Riaditeľstva Oravského komposesorátu v Oravskom Podzámku, ktoré sa uskutočnilo 6.augusta v rámci bohatého programu „Lesníckeho víkendu na Orave“ (viac informácií na www.lesy.sk – „Od 5.augusta prebiehal na Orave lesnícky víkend“).

OZ Námestovo Vás pozýva na prehliadku tejto lesníckej expozície, ktorá aj napriek tomu, že je venovaná histórii lesníctva na Orave prináša ukážky namáhavej a zodpovednej práce nás všetkých - lesníkov a lesných robotníkov v minulosti a dnes, starostlivosti o lesnú zver a les od jeho založenia až po spracovanie dreva.

Expozícia je otvorená v pracovných dňoch od 8.00 do 15:00 hod., cez víkend od 10:00 do 16:00 hod. a jej prehliadku možno spojiť s návštevou Oravského hradu a mnohých iných zaujímavostí na Orave, plavbou na plti po rieke Orava z Oravského Podzámku či  ubytovaním v dvoch chatách OZ Námestovo v prírode cca 2 km od obce s kapacitou 20 a 6 lôžok a ďalších na celej Orave. Skupinové návštevy radi privítame aj v mimoprevádzkové hodiny po ich kontaktovaní sa osobne či telefonicky priamo na OZ Námestovo alebo kedykoľvek na tel.č.0905 183 967.

Návštevníci majú k dispozícii propagačný materiál – „skladačku“, z ktorej sa dozvedia niečo o budove, v ktorej je expozícia inštalovaná a o jej histórii, ktorá je od jej postavenia spojená s lesníctvom, o štruktúre expozície, ktorá tvorí 3 samostatné celky (História lesníctva na Orave, Les a jeho význam a Poľovníctvo a starostlivosť o zver) a informácie o Oravskom komposesoráte, ktorý bol špecifickou majetkovou formou na Orave úzko spojenou s lesom.

Chceme sa poďakovať vedeniu  štátneho podniku Lesy SR Banská Bystrica za podporu pri realizácii tohto projektu. Poďakovanie patrí aj Oravskému múzeu P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne za spoluprácu pri inštalovaní expozície, ústretovosť a zapožičanie časti  vystavovaných exponátov a dokumentácie zo svojho fondu (naše osobitné poďakovanie patrí RNDr. Oľge Removčíkovej za vypracovanie scenára a odbornú spoluprácu) a všetkým našim pracovníkom, ktorí svojou prácou, materiálmi, organizačne, odborne či akokoľvek inak prispeli k vytvoreniu tejto expozície a tým zároveň k prezentácii lesníckej práce a lesníctva – jeho súčasnosti a histórie na Orave. S predstavením expozície sa mohli stretnúť aj návštevníci augustového veľtrhu Agrokomplex v časti „Dovolenka na vidieku“, za čo sa chceme poďakovať Agentúre pre podporu lesníckych a ekologických aktivít – ALEA, ktorá nám poskytla na túto akciu časť svojej prezentačnej plochy. Zároveň sa tešíme na prisľúbenú ďalšiu spoluprácu najbližšie na  septembrovej výstave Lignumexpo a Les 2004.

Expozícia je vhodne riešená nielen pre širokú nelesnícku verejnosť, ale aj pre deti, ktoré sa v sprievode lektora dozvedia veľa zaujímavých a užitočných informácií o lese, lesníctve a lesnej zveri. Práve pre mladú generáciu – žiakov škôl má OZ Námestovo pripravené pozvánky na prehliadku, ktorými oslovia Základné školy na Orave už v septembri na začiatku nového školského roka.

Veríme, že si pri svojej ceste na Oravu nájdete čas na prehliadku určite zaujímavého diela, ktorého cieľom je vzdať úctu generáciám lesníkov a lesných robotníkov – ich zodpovednej práci nielen na Orave, ale kdekoľvek na Slovensku a prezentovať našu prácu a starostlivosť o les širokej verejnosti.

O tom, že o prehliadku expozície, ktorá je inštalovaná v historickej budove v atraktívnom turistickom prostredí pod Oravským hradom je záujem svedčia aj mnohé zápisy a poďakovania v Pamätnej knihe nielen v slovenčine, ale aj českom, poľskom, maďarskom či ukrajinskom jazyku. Napr. „Ďakujeme za expozíciu, ktorá myslí na naše korene“, „Děkujeme za úžasnou prohlídku, dědeček hajný by zaplesal“ a ďalšie. 

Text a foto: Ing. R. Ľorko, OZ Námestovo