Koalícia pozastavila reštrukturalizáciu v štátnych lesoch

TASR  24.08.2004 

 

Reštrukturalizácia v štátnom podniku Lesy SR sa pozastaví, kým vláda neprerokuje materiál o stave hospodárenia a vývoji, akým sa hospodárenie v štátnych lesoch uberá.

      Na dnešnej Koaličnej rade sa na tom dohodli jednotlivé strany. "To znamená, že zostávajú zatiaľ všetky lesné úrady, ktoré boli, ale reforma bude naplno uplatnená až po prerokovaní tohto materiálu vo vláde," informoval predseda KDH Pavol Hrušovský. S takýmto postupom podľa neho súhlasilo aj Ministerstvo pôdohospodárstva (MP) SR.

Koaliční partneri dnes návrh na transformáciu štátneho podniku Lesy SR na akciovú spoločnosť prerokovali na návrh SDKÚ. Vzniesli pritom viaceré výhrady voči doteraz uplatňovanému postupu. Žiadna z politických strán však podľa Hrušovského nevyjadrila kategorické nie. "Len sme chceli, aby predtým, ako k tomuto definitívnemu rozhodnutiu príde, sme poznali celý projekt prípravy transformácie štátnych lesov, vrátane pripravovaného nového územného a inštitucionálneho usporiadania," dodal. Koalícia bude podľa neho hľadať takú politickú dohodu, ktorá umožní efektívnejšie a lepšie hospodáriť v štátny lesoch.

Ďalším postupom v otázke transformácie štátnych lesov sa budú podľa Hrušovského koaličné strany zaoberať až po prerokovaní materiálu o hospodárení Lesov SR vo vláde. "Za účasti odborníkov na problematiku lesného hospodárstva, ktorých jednotlivé strany nominovali," dodal.

Zo štátneho podniku Lesy SR, ktorý obhospodaruje 55 % lesných plôch krajiny, sa má začiatkom roku 2006 stať štátna akciová spoločnosť. Aj po vytvorení akciovky pritom zostane lesná pôda v účtovnej hodnote viac ako 34 miliárd Sk v rukách štátu a nebude ju možné privatizovať.

Rozbehnutá reštrukturalizácia lesov by im mala priniesť vysoké zisky už v budúcom roku. V rokoch 2000 až 2002 dosiahli Lesy SR iba niekoľkomiliónový pozitívny hospodársky výsledok. Vlani sa z dôvodu rozhodnutia ozdravného procesu a tvorby vysokých opravných položiek dostali do niekoľko stomiliónovej straty. Už v roku 2005 sa však očakáva zisk 191 miliónov Sk, v ďalších troch rokoch by to mali byť od 120 do 250 miliónov Sk.

 

Starý les v Medvedzej doline je na najlepšej ceste k pralesu

Korzár - Príloha Šariš 31.08.2004

Darius IVAN

 

Medvedziu dolinu nad Juskovou Voľou v Slanských vrchoch zaradili ochranári do tieňového zoznamu Natura 2000. Storočný les s najväčšou koncentráciou sovy dlhochvostej na Slovensku v oficiálnom zozname schválenom vo vláde chýba. Ochranár z LZ Vlk a Spoločnosti na ochranu vtáctva Jozef Fiala verí, že sa územie s rozlohou 1 300 hektárov do Natury dostane. Tieňový zoznam čaká na odobrenie v Bruseli. Lesoochranárske zoskupenie Vlk vypracovalo aj projekt na vyhradenie novej prírodnej rezervácie Medvedzia. V názvoch by mala dopĺňať už zriadené súkromné rezervácie Vlčiu a Rysiu.

Starý hospodársky les nad Juskovou Voľou vo Vranovskom okrese dlho nikto nezaťažoval ťažbou. V neprístupnom strmom teréne vyrástol podľa Jozefa Fialu les, ktorý spĺňa všetky predpoklady na ceste k pralesu. 'Je dôležité, aby sa zachránila, lebo má veľmi blízko k prirodzenému lesu.'

Lesným hospodárením nedotknutá južná strana pohoria vytvorila naviac jedno z najväčších útočísk sovy dlhochvostej na Slovensku. Darí sa jej v starých mŕtvych stromoch, ktoré v iných hospodárskych lesných územiach chýbajú. V Medvedzej žil v minulosti medveď. Horský masív stále využívajú vlky pri svojej migrácii. Trvalo tu loví rys aj orol skalný, v oblasti hniezdi vzácny bocian čierny.

Súčasťou Medvedzej by bol aj chránený prírodný výtvor Skaly pod Pariakovou. Významný skalný komplex Slanských vrchov je dnes síce označený štátnym znakom a popisnou tabuľou, akákoľvek viditeľná zmienka o jeho existencii v okolí chýba. K skalným útvarom roztrúseným v piatich lesných porastoch dnes nevedie žiadna turistická značka. Človek v ich prítomnosti žasne nad tým, čo neznáme vulkanické pohorie skrýva. Predstavuje si náučný chodník s turisticky atraktívnym cieľom.

Na území je viac vegetačných stupňov, ktoré sú dokonca pomiešané. Dub je v Medvedzej nad bukom, čo bolo podľa Fialu spôsobené teplými slnečnými miestami na hrebeňoch Slanských vrchov tiahnucich sa južne.

Oficiálne zaradenie Medvedzej do sústavy území, ktoré Európska únia považuje za vzácne alebo ohrozené je podľa Jozefa Fialu reálne. Prioritu má však zoznam, ktorý pre slovenskú časť chránených biotopov pripravila vláda. 'Predpokladám teda, že minimálne rok sa s tým nebude hýbať.'

Vytvorenie novej rezervácie chránenej slovenským zákonom konzultovali ochranári s vedením Štátnych lesov SR minimálne trikrát. Na každom stretnutí však mala prioritu prírodná rezervácia Udava, o ktorej zväčšenie z päťdesiat na 400 hektárov 'vlci' bojujú v posledných troch rokoch. Keď Udavu zväčšia hoci len na 300 hektárov, budú ochranári radi. Rovnako ich poteší, keď pre Medvedziu získajú 800 ha.

 

SDKÚ chce decentralizáciu lesov

HN 02.09.2004, strana 3

 

Žiadna strana zo slovenskej vládnej koalície nespochybňuje potrebu transformácie štátneho podniku Lesy SR na akciovú spoločnosť, vyplynulo to zo včerajších rokovaní expertov koaličnej štvorky. Rozdiel je však v miere centralizácie. SDKÚ, podobne ako domáci drevospracujúci priemysel, presadzuje širší presun kompetencií, vrátane predajov dreva, na nižšie územné štruktúry štátnych lesov.

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, ako aj terajší manažment Lesov SR však presadzujú, aby najdôležitejšie právomoci, vrátane kľúčového rozhodovania o dodávkach dreva, malo v rukách centrálne vedenie podniku. Hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Katarína Czajliková informovala, že spoločné stanovisko expertov koaličných strán k transformácii Lesov SR by mohlo byť známe 13. septembra. SDKÚ totiž svoj alternatívny návrh transformácie štátnych lesov so širším presunom kompetencií na nižšie územné organizácie predložilo len teraz, a tak potrebujú ostatné strany čas na ich porovnanie s prvotnými návrhmi.

Drevári však presadzujú ešte radikálnejšie zmeny s úplným rozdelením Lesov SR na viacero samostatných spoločností, ktoré by mohli kopírovať súčasné hranice VÚC. Odberatelia dreva sú totiž s centrálnym rozhodovaním terajšieho vedenia Lesov SR nespokojní nakoľko sa podľa nich do zahraničia predáva surové drevo za nižšie ceny ako domácim drevospracovateľom. Podľa prezidenta zväzu Petra Lispucha, sú domáce podniky jasne diskriminované a za drevo musia platiť asi o 10 - 15 % vyššie ceny ako zahraniční odberatelia. Rozčlenenie predaja dreva na menej štátnych spoločností, podľa Lispucha, napomôže širšej konkurencii.

 Minister Simon však aktivity drevárov označil len za lobistické snahy o dosiahnutie nižších cien dreva.