Pilotný projekt nasadenia lanovky MOUNTY 4000

s harvesterovou hlavicou WOODY 60.

 

Začiatkom augusta sa začal realizovať projekt nasadenia nového lanového systému od firmy KONRAD na podvozku MAN–u s harvesterovou hlavicou. Ide o technológiu, ktorá sa v alpských podmienkach Rakúska, a nielen tam, bežne a úspešne používa už niekoľko rokov.

410 koňový MAN má na svojej plošine vežu vysokú 13 metrov a  rameno s harvesterovou hlavicou s dosahom do 9 metrov. Hlavica dokáže manipulovať (odvetvovať, skracovať) s drevom o hrúbke od 8 do 60 cm. Samotný vozík lanovky je vybavený jednovalcovým motorom s výkonom od 22 do 100 konských síl a je diaľkovo ovládaný.

Vo vybraných porastoch OZ Rožňava, so sklonmi nad 45 % a priemernej hmotnatosti porastov nad 1,2 m³, bol predvedený, s veľkou trpezlivosťou rakúskych chlapcov, podrobný postup prípravy (tí tvrdili, že to dokážu za 3 hodiny) a lanovka začala pracovať. Za necelých 24 hodín, s podrobnou inštruktážou, vyrobili cca 130 m³ dreva v stanovených sortimentoch. Samozrejmosťou je výstup z počítača po každej smene, podľa jednotlivých dĺžok, kusov a objemu vyťaženého dreva.

Použitie tejto technológie si vyžaduje prípravu porastov, vyznačenie ťažby, sprístupnenie porastov, zabezpečenie plynulého odvozu vyťaženého dreva (just in time), podobne ako aj ostatné technológie. Samozrejmá je odborná príprava pracovníkov (operátor, manipulátor a ťažbár).

V súčasnosti už nie je potrebné zdôrazňovať výhody použitia moderných technológií. Dostali sme sa do fázy, kedy sme moderným technológiám povedali „áno“. Stále nás však čaká dlhá doba, kým kvalitne pripravíme podmienky pre nasadzovanie týchto technológií, od legislatívy, cez normy až po samotné sprístupnenie a prípravu porastov.

                                                                                    Text a foto: Ing. Ivan ŠPILDA