Víkend v Turci alebo Cherchez la femme...

Pracovné stretnutie Klubu žien pri Slovenskej lesníckej komore

Žena – lesníčka má v porovnaní so svojimi kolegami mužmi neľahkú pozíciu: v profesii, ktorá bývala doménou mužov nie je jednoduché sa presadiť. Každodenný kolotoč pracovných a rodinných povinností dokonale zaberie voľný čas. Našťastie je dosť takých, ktoré si okrem svojej rodiny a práce nájdu ešte čas na stretnutie s kolegyňami. A že nejde o nejaké  „klebietky pri kávičke“, ale o seriózny program, o tom je pár nasledujúcich riadkov.

Klub žien pri Slovenskej lesníckej komore sa zišiel na svojom 6. celoslovenskom stretnutí, ktoré sa uskutočnilo 19. až 22. augusta v Turčianskych Tepliciach. Trojdňový program bol naplnený poznávacími aktivitami i diskusiami o ďalšom smerovaní Klubu žien, Slovenskej lesníckej komory i lesníctva vo všeobecnosti. Svoje skúsenosti si mohli vymeniť tiež s kolegyňami z Nemecka a Čiech. V piatok 20. augusta účastníčky stretnutia navštívili Kremnicu, kde si prezreli pamätihodnosti mesta – Chrám Sv. Kataríny a Múzeum cechov. Exkurzia do Pohoria Žiar s ukážkami lesa prírodného v porovnaní s lesom obhospodarovaným a lesnej škôlky Biely Potok presmerovala pozornosť k odborným lesníckym témam. Sobotný program pokračoval v blízkej Gaderskej doline, na Lesnej správe Blatnica. V nedeľu 22. augusta sa lesníčky rozhodli pre návštevu kúpeľov v Turčianskych Tepliciach, ktorá ich osviežila po turistickom výstupe na Krížnu a Ostredok .          

Klub lesníčok pri SLK je ambicióznym spolkom, ktorý do budúcnosti hľadí s optimizmom. Napriek tomu, že väčšinu nákladov na činnosť si členky klubu hradia zo svojho vrecka, chuť stretávať sa ich neopúšťa. Okrem toho je záujem kontaktovať podobné ženské profesijné združenia v zahraničí. Ten je však limitovaný financiami, ale ani to nemusí byť „cesta zarúbaná“. V piatok podvečer  prišiel do Turčianskych Teplíc s kyticou ruží ako pravý gentleman riaditeľ pre vnútornú správu š.p. Lesy SR Ing. Bohumír Glončák a prisľúbil podporu zo strany Lesov SR. A s akým pozdravom sa lúčili lesníčky v nedeľu popoludní? Dovidenia o rok na Záhorí!

 - go -