DO VAŠEJ

KNIŽNICE

„To, že zelený trojuholník ste na žiadnej zástave sveta zatiaľ nevideli, nie je podstatné. Skutočný čas múdrych krajín, ktoré si dokázali zachovať svoje lesy, ešte len príde. Namiesto ropných veľmocí produkujúcich zatiaľ nevyhnutné čierne zlato bude svet čoraz viac oceňovať producentov oveľa vzácnejšej matérie – zlata zeleného. Aj v záujme vlastného prežitia sa koniec ropnej epochy v dejinách ľudstva rýchlo blíži a slnko poznania čoraz viac vychádza nad jedným z najúžasnejších systémov sveta – nad lesom.“

Knihy sú rôzne. Mnohé sú múdre. Niektoré sú aj krásne. Táto kniha je múdra a krásna zároveň. Momenty, zachytené vnímavým objektívom fotografov (mimochodom: otca a syna) sú doplnené nádhernými poetickými textami. Ak niekto v ostatnom čase urobil niečo pre zviditeľnenie a pochopenie lesa a práce ľudí v lese, tak to boli autori tejto knihy. I keď sa to v recenzii nerobí, vzdávam im za to hold.

Kniha Lesy a ľudia je reprezentatívnou fotopublikáciou š.p. Lesy SR. Texty sú uverejnené v slovenskom a anglickom jazyku. Grafická úprava je jednoduchá, ale veľmi pôsobivá (grafik: Peter Valach). Vydavateľský počin, motivovaný záujmom ukázať každodenný život ľudí, pracujúcich v lese a pre les, bol korunovaný úspechom. Som presvedčený, že to potvrdí každý vnímavý čitateľ.

 

Vladimír Barta, Vladimír Bárta, Ján Mičovský : LESY A ĽUDIA

vydalo vydavateľstvo AB ART press, Slovenská Ľupča v roku 2004.

Náklad 1 000 ks.